1. HelloFresh wil tot 300 miljoen ophalen met beursgang
De beursgang van HelloFresh. Het is een beetje de Chinese Democracy van de ondernemerswereld. Al in 2015 kondigde de maaltijdbezorger tevergeefs een beursgang aan en ook de laatste beursgangaankondiging van september heeft het bedrijf niet weten waar te maken. Afijn, HelloFresh blijft erin geloven en geeft dinsdag opnieuw informatie vrij over zijn beursgang. In Frankfurt wil het bedrijf 250 tot 300 miljoen euro ophalen. De onderneming van Duitser Dominik Richter wordt nu gewaardeerd tussen de 1,5 en 2 miljard euro. De beursgang in 2015 stokte wegens een verwacht gebrek aan interesse bij beleggers.
2. Recruitz.io heet Wonderkind en opent kantoor in New York
Je naam veranderen als jonge startup. Nogal tricky: heb je net wat bekendheid opgebouwd, kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Ceo Lars Wetemans van Startup van het jaar Recruitz.io weet er alles van. Dinsdag veranderde hij de naam van zijn techbedrijf voor vacatures in Wonderkind, een synoniem voor toptalent in zowel het Nederlands als het Engels. Internationaal, want Wetemans zegt in januari een kantoor te openen in New York. “We gaan verder dan recruitment. Daarnaast willen we van ons startup-imago af, waar ‘io’ aan doet denken. We willen niet dat bedrijven ons een samenwerking gunnen, maar dat ze dit doen vanwege onze capaciteiten.”
3. Withlocals krijgt investering van 3,5 miljoen
Oprichters Marijn Maas en Frank Sanders hebben voor hun reismarktplaats Withlocals een Serie A-investering van 3,5 miljoen euro gescoord. De euro’s komen van ABP-investeerder Inkef Capital, die eerder ook geldschieter was van Bloomon, Blendle en Wercker. Withlocals wil een alternatief bieden op het one-size-fits-all-massatoerisme van Tripadvisor en Airbnb. Gebruikers kunnen bij Withlocals zelf hun reis samenstellen op basis van hun interesses. Voorbeeldje: voor een dag leven als een monnik in Bangkok. Serie-ondernemer Marijn Maas stelt vandaag aan Sprout: “Terwijl een vliegreis en een hotel een commodity worden, gaan reizigers meer op zoek naar een gepersonaliseerde ervaring.”
Lees ook: hoe Marijn Maas inspeelt op het einde van het massatoerisme
4. Het regeerakkoord: soepeler ontslagrecht, vergroening
68 pagina’s telt ie: het regeerakkoord van Rutte III. Tuurlijk, veel was al uitgelekt, maar staat er nog wat nieuws in voor ondernemers? Enkele dingen. Om het ontslagrecht te versoepelen, moeten rechters meer ruimte krijgen om te bepalen of een ontslag is gerechtvaardigd. Werknemers krijgen hiervoor in de plaats vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding, in plaats van na twee jaar. Zijn zij echter ziek, dan krijgen ze niet meer twee, maar slechts een jaar doorbetaald. Tot slot veel duurzame maatregelen: zo moeten alle kolencentrales in 2030 dicht zijn en mogen er dan alleen nog “emmissieloze” auto’s bijkomen.
5. Takeaway verscheept 40 procent meer maaltijden
Maaltijden bestellen, dat doen we mondiaal steeds vaker, blijkt uit verkoopcijfers die Thuisbezorgd-moeder Takeaway.com dinsdag naar buiten bracht. Het bezorgbedrijf zag het aantal orders in het derde kwartaal dit jaar met 40- procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werd er 17 miljoen keer niet naar het keukenmes gegrepen, maar op de bestelknop gedrukt. In Nederland drukten bezorgers 7 miljoen keer op de deurbel, een groei van 34 procent. De groei was met 42 procent iets groter in Duitsland, maar netto werden er in het minder gedigitaliseerde land slechts 5,8 miljoen maaltijden bezorgd.
6. En dan dit: Rusland onderneemt actie tegen Bitcoins
Bye, bye, Bitcoin? Rusland wil websites verbieden die cryptovaluta aanbieden, zoals Bitcoin of Ethereum. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Topman bij de Centrale Bank Sergei Shvetsov spreekt van “dubieuze middelen om mee te investeren”. Rusland treedt hiermee in de voetsporen van China, dat eerder bitcoinbeurzen sloot. De Russen maken echter ook een zwaai. Aanvankelijk verbood Rusland cryptovaluta uit angst voor witwasserij, om het vervolgens toch te reguleren. Vanwege de vermeende “risico’s” voor burgers treedt het land nu toch weer harder op tegen cryptovaluta.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 11 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.