1. Go Sharing gaat Italiaanse markt op
De Nederlandse aanbieder van elektrische deelscooters Go Sharing neemt een meerderheidsbelang in zijn Italiaans concurrent Zig Zag Sharing. De brandstofmotortjes van Zig Zag worden van de straat gehaald. Go Sharing zal onder het eigen merk uitbreiden in Italie, te beginnen met 500 e-scooters in Rome. Het doel is om eind 2020 in totaal 3.000 deelscooters en 1.500 e-bikes te hebben rondrijden, verspreid over tien Italiaanse steden. Go Sharing-moederbedrijf Go Green haalde begin dit jaar 50 miljard euro op bij onder meer Opportunity Partners, de investeringsmaatschappij van BrandLoyalty-miljardair Robert van der Wallen. Go Sharing-ceo Raymon Pouwels sloot toen al niet uit dat dat geld ingezet zou worden voor investeringen, zei hij in april tegen MT/Sprout: ‘We kijken altijd naar de markt en naar hoe we verder kunnen groeien.’
2. Elon Musk ‘persoon van het jaar’, aldus Time
Elon Musk is door het Amerikaanse tijdschrift Time verkozen tot persoon van het jaar. Musks fabriek voor elektrische auto’s Tesla werd dit jaar het meest waardevolle autoconcern ter wereld, met een beurswaarde van meer dan 1 biljoen dollar. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX maakte zijn eerste toeristenvlucht naar de ruimte. Daarnaast geeft Musk leiding aan The Boring Company, waarmee hij tunnels graaft voor ondergronds vervoer , en aan Neurolink, waarmee hij computerchips voor in de hersenen probeert te ontwikkelen. Time vindt dat Musk, voorzien van een gloednieuw kapsel (zie foto boven) – ‘oplossingen voor existentiële crises creëert, uitdagende en baanbrekende transformaties op poten zet en de belichaming is van alle kansen en gevaren die aan techgiganten kleven’.
3. Bedrijven vragen weer vaker loonsteun aan
Het lijkt verdikkeme wel een ‘Groundhog Day-film‘: er zijn weer meer bedrijven die een aanvraag doen voor loonsteun, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Gisteren ging het nieuwe NOW-loket open en op de eerste dag deden 2.800 bedrijven een aanvraag, meldt uitkeringsinstantie UWV. Tijdens de vorige NOW-periode kwamen op de eerste dag 1.900 aanvragen binnen. Die NOW-periode op 1 oktober af, maar vanwege de opleving van het coronavirus en de nieuwe beperkingen heeft het demissionair kabinet een nieuwe ronde in het leven geroepen. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je als bedrijf een omzetverlies van minimaal 20 procent kunnen aantonen. De overheid betaalt dan maximaal 85 procent van de loonkosten.
4. Miljarden aan groene bedrijfssubsidies blijven liggen
De verduurzaming van bedrijfsdaken stokt. Bij slechts ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven die subsidie krijgt toegewezen voor de aanleg van zonnepanelen op het dak, komen die panelen er ook daadwerkelijk te liggen. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat met verschillende ontwikkelaars sprak. Bedrijven doen geregeld een aanvraag voor de subsidie, terwijl hun daken niet sterk genoeg zijn om zonnepanelen überhaupt te kunnen dragen. Liefst 2 miljard euro aan toegezegde subsidie wordt daarom niet uitgekeerd. ‘Eigenlijk weet Den Haag nauwelijks hoeveel daken er worden gerealiseerd’, zegt een energieadviseur in het FD.
5. Chinees techbedrijf parkeert beursgang naar sancties VS
Het Chinese techbedrijf SenseTime stelt zijn beursgang in Hongkong uit, nadat het bedrijf op een zwarte lijst van de Amerikanen is beland. Dat meldt persbureau Reuters. Het bedrijf zou namelijk spionagesoftware ontwikkelen om een oogje in het zeil te houden bij de Chinese Oeigoeren. Door de Amerikaanse ban is het voor investeerders uit dat land verboden zaken te doen met het Chinese techbedrijf. Uitstel is geen afstel, bezweert SenseTime, maar het bedrijf wil nu eerst met een additionele prospectus en een bijgewerkt tijdschema komen. ‘Binnen afzienbare tijd’ volgt dan een nieuwe poging de beurs op te gaan. Met de beursgang van SenseTime zou 767 miljoen dollar gemoeid zijn. Het bedrijf werd gewaardeerd op 17 miljard dollar.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Ex-rozenondernemer wordt grote Caribische werkgever
Opvallende carrièreswitch: Peter Barnhoorn werd miljonair met de handel in rozen, maar sinds kort is de Afriflora-ondernemer een van de belangrijkste hoteliers van Sint Eustatius, meldt RTL Z. Hoe dat ging? Vijf jaar geleden investeerde Barnhoon in een lap grond op het eiland, met de bedoeling om het perceel weer door te verkopen. Dat lukte niet, waarop de ondernemer zelf maar eens polshoogte ging nemen. Op het Caribische eiland kon hij geen goed hotel vinden, dus bedacht hij om op zijn grond dan maar zelf zo’n hotel te bouwen. Inmiddels staat het er en zijn er nog 26 losstaande villa’s in aanbouw. Barnhoorn verkocht in de tussentijd de meerderheid van zijn Afriflora-aandelen en onderneemt nu volop in Sint Eustatius. Volgens RTL Z is hij nu al de derde werkgever van het eiland.
Wat we ook lazen:
- Een half miljoen aan cryptovaluta, maar deze man kan er niet bij (The New Yorker)
- Hoe de ceo van Patagonia klimaatverandering tegen wil gaan (The New York Times)
- Meta heeft een concurrent-koper voor zijn datagrond in Zeewolde (het FD)