1. Fastned verzilvert koersexplosie
Uitbater van snellaadstations Fastned heeft zijn koersexplosie op de beurs verzilverd door voor 150 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Het kapitaal wordt gebruikt voor de bouw van nog eens 164 laadstations, het vergroten van de capaciteit van bestaande stations en het afbetalen van obligatieleningen. Daarnaast jaagt het bedrijf in Frankrijk en Duitsland via aanbestedingen naar nieuwe locaties. Fastned maakte de versnelde aandelenemissie (alleen voor professionele beleggers) donderdag nabeurs bekend. Mede omdat amper 10 procent van de aandelen verhandelbaar zijn steeg het aandeel Fastned de afgelopen maanden van 10 euro naar 92 euro. Daardoor wordt het het bedrijf van het bedrijf van Michiel Langezaal en Bart Lubbers nu gewaardeerd op 1,39 miljard euro, ondanks de relatief schamele omzet van 6,2 miljoen euro vorig jaar.
Update 09:19 uur: Fastned-beleggers rennen vrijdagochtend naar de uitgang. Het aandeel opent met een daling van ruim 20 procent (73 euro).
2. Privacy-voorvechter wil UBO-register in de prullenbak
Privacy-voorvechter Privacy First heeft een rechtszaak aangespannen tegen het UBO-register. In dat openbare register is te zien wie de ‘ultimate beneficial owners’ (belanghebbenden) zijn van een bedrijf, met daarbij in ieder geval hun naam, geboortemaand, geboortejaar en nationaliteit. Privacy First, dat onder meer wordt gesteund door telecombedrijf Voys, vindt het delen van die informatie ‘niet proportioneel’. ‘Het UBO-register beoogt witwassen tegen te gaan, maar zal zwartmaken tot gevolg hebben’, aldus de organisatie. Privacy First procedeerde eerder met succes tegen de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie en het overheidsprogramma Systeem Risico Indicatie (SyRI).
3. Snelle Duitse bezorgsuper ook naar Rotterdam
De Duitse boodschappendienst Gorillas breidt na Amsterdam uit naar Rotterdam. Bestellingen worden vanuit lokale magazijnen binnen 10 minuten bezorgd (bezorgkosten 1,80 euro), is de belofte. De fietsende bezorgers staan ‘gewoon‘ op de loonlijst. De Rotterdamse uitrol staat onder leiding van Anne Doeke Kooistra, die eerder de groene deelscooters van Felyx naar de Maasstad bracht. Gorillas werd amper anderhalf jaar geleden in Berlijn en Keulen gelanceerd door medewerkers van Rocket Internet en Bain & Company. Last van valse bescheidenheid hebben zij niet. ‘Het is geen kwestie van jaren, maar maanden voordat we een unicorn zijn’, zei CEO Kagan Sümer vorige maand.
4. Boosheid over vertraagde betaling coronasteun
Mogelijk duizenden ondernemers moeten nog zestien weken wachten voor de toegezegde coronasteun over het vierde kwartaal van 2020 wordt uitgekeerd. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland is boos. ‘Dat kan niet. De ondernemers die het betreft hebben dat geld nú nodig.’ De coronasteun zou eigenlijk eind deze maand uitbetaald worden, maar wordt vertraagd door een ‘systeemwijziging‘. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant daarom een kort geding aan tegen de Staat, want ‘het water staat horecaondernemers aan de lippen.’ Winkeliersorganisatie INretail stelt cynisch dat het uitstel de overheid wel eens goed uit zou kunnen komen. ‘Zonder tegemoetkoming bestaat de helft van de bedrijven over vier maanden niet meer. Die bedragen hoef je dan niet meer uit te keren.’
5. IPO’end Coinbase draaide vorig jaar ruim een miljard omzet
1,2 miljard dollar, zoveel omzet boekte cryptobeurs Coinbase vorig jaar met de handel in bitcoin en andere digitale valuta. Onder aan de streep bleef er 322 miljoen dollar winst over. Die ronkende cijfers staan in het registratieformulier dat het bedrijf van oprichter en CEO Brian Armstrong heeft ingediend voor een beursgang die binnenkort moet plaatsvinden. Coinbase bekritiseert daarin het huidige financiële systeem als ontoegankelijk, duur en een rem op innovatie. Neemt niet weg dat het bedrijf straks lekker mainstream genoteerd staat op de good old Nasdaq-beurs (ticker: COIN). Coinbase had eind vorig jaar 43 miljoen geverifieerde gebruikers, waarvan er 2,8 miljoen maandelijks minimaal 1 transactie deden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: 40 miljoen voor digitale voetbalplaatjes
Voetbalgame Sorare, waar fans digitale voetbalplaatjes kunnen verhandelen, teams maken en tegen elkaar spelen, heeft een investering gescoord van 41 miljoen euro. Het aantal gebruikers op het drie jaar oude Franse platform groeide de afgelopen 12 maanden gemiddeld 52 procent per maand, al deelt Sorare nog geen exacte aantallen. Afgelopen januari werd er voor 3,5 miljoen euro aan – met blockchain-techniek (Ethereum) verzegelde – plaatjes verhandeld. De game heeft licenties van 126 voetbalclubs waaronder de complete Eredivisie en clubs zoals Liverpool, Real Madrid, Bayern München en Juventus. Bij de investeringsronde van het Amerikaanse Benchmark zitten ook voetballende business angels Antoine Griezmann, Rio Ferdinand en Oliver Bierhoff.
Wat we ook tegenkwamen:
- Van horeca-ondernemers en marktkooplui tot winkeliers en kermisexploitanten, allemaal liggen ze op ramkoers met het kabinet. (FD)
- Interessant, die petitie van zanger Gorden om anoniem reageren onmogelijk te maken, maar juridisch gezien is het nogal een uitdaging, legt Arnout Engelfriet uit.
- Ook al heb je geen concurrentiebeding ondertekent, na de verkoop van je bedrijf mag je niet zomaar een soortgelijke onderneming starten, (Telegraaf)
- Een unieke versie van het digitale meme-figuurtje Nyan Cat heeft op een veiling 580.000 dollar opgebracht.
- Mr. Potato Head (Hasbro) is voortaan genderneutraal (NU.nl).
- Een Amerikaanse startup sleutelt aan zeewier die ervoor zorgt dat koeien en schapen en minder methaanboeren en -scheten laten: