1. ‘Derde steunpakket onmisbaar’
Zonder een nieuw steunpakket dreigt een golf aan faillissementen, waarschuwt ondernemersvereniging ONL. Om het tij te keren, is er volgens de club van Hans Biesheuvel en Mirjam Bink dringend behoefte aan een derde steunpakket met op maat gemaakte regelingen. ONL pleit onder meer voor een ‘pauzefaillissement’, waarbij activiteiten van getroffen bedrijven tijdelijk worden stilgelegd. Net als MKB-Nederland wil ONL een betalingsregeling voor uitgestelde belastingen. In het Parool zegt ING-econoom Carsten Brzeski dat overheidssteun nodig blijft, ook nu de economie weer aantrekt. ‘Als de steunmaatregelen stoppen, is het gevaar dat de economie inzakt. Dan krijg je een dubbele dip.’
2. Paul Eggink weg als CEO Temper
Paul Eggink, medeoprichter van flexwerkplatform Termper, zwaait af als CEO, meldt het bedrijf. Een maand geleden meldde Quote dat Eggink op non-actief was gesteld. Het bedrijf (en investeerder Slingshot) hulden zich sindsdien in stilzwijgen. Eggink blijkt nog wel betrokken te blijven als ‘adviseur’. Hij wordt opgevolgd door Niek van Leeuwen, tot voor kort werkzaam als adviseur voor startups en daarvoor actief bij Uber. Van Leeuwen wacht een pittige uitdaging: de omzet van Temper, dat zich voor een belangrijk deel op de horeca richt, ging tijdens de coronacrisis met 90 procent onderuit. Eggink bevestigde in juni dat 45 van de 150 werknemers werden ontslagen.
3. Consument mijdt winkelstraat met mondkapjesplicht
Bezoekers blijven weg in winkelstraten met een mondkapjesplicht, peilde adviesbureau RMC. De Rotterdamse Lijnbaan trok sinds begin augustus bijvoorbeeld 31,5 procent minder bezoekers, in de Kalverstraat in Amsterdam werden 32,1 procent minder passanten gemeten. In het mondkapjesvrije centrum van Utrecht liep het aantal bezoekers met ruim 23 procent terug. Brancheorganisatie INretail schat dat de mondkapjesplicht leidt tot omzetdalingen tot 40 procent. De situatie in Rotterdam en Amsterdam is volgens INretail terug op het ‘dramatische niveau’ van drie maanden geleden.
4. Uitgevers voeren druk op Apple op
Een aantal grote uitgevers waaronder The Economist, Bloomberg, Disney, Fox en Axel Springer willen dat Apple hen minder commissie in rekening brengt voor aankopen in hun mobiele apps. Apple vangt momenteel 30 procent per aankoop, wat onlangs leidde tot een hoogoplopend conflict met Fortnite-maker Epic Games. Ook Spotify en de Japanse webwinkel Rakuten voeren al een tijdje campagne tegen de in hun ogen te hoge afdracht. Tot ongenoegen van deze bedrijven bleek vorige maand dat Amazon in het eerste jaar maar 15 procent per transactie betaalt, en daarna helemaal geen afdracht meer hoeft te betalen.
5. WeChat-gebruikers klagen Trump aan
Een groep WeChat-gebruikers klaagt de regering Trump aan vanwege het verbieden van het platform. De groep, die vooral bestaat uit Chinees-Amerikaanse gebruikers, noemt het verbod ongrondwettelijk en een schending van de burgerrechten van Chinese Amerikanen. In de VS gebruiken 1,5 miljoen mensen WeChat voor hun persoonlijke en zakelijke relaties. De dienst is voor hen ‘essentieel voor het dagelijks leven van zijn gebruikers, waarvan velen dagelijks uren doorbrengen in de app’, aldus de aanklacht van WeChat Users Alliance, een non-profit die volgens moederbedrijf Tencent is opgericht door mensen die geen band hebben met het bedrijf.
6. En dan dit: water met smaakje verovert frisdrankschap
Nederlandse consumenten lessen hun dorst met een golf van nieuwe watersmaakjes, bericht de Telegraaf. Vooral onder jongeren is het een trend, schrijft de krant op basis van cijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Consumenten zijn volgens FWS veel bewuster geworden als het gaat om het maken van gezonde keuzes. Ook ziet de vereniging dat vooral jongeren meer water uit gewoonte zijn gaan drinken. De omzet in de categorie water steeg tussen 2011 en 2019 met 37 procent. Daar valt de consumptie van DIY-bruiswater uit apparaten zoals die van SodaStream dus nog buiten.
Wat we ook tegenkwamen:
- Ondanks de coronacrisis pieken de beurzen. Hoe is dat te verklaren? (Volkskrant)
- Terwijl overheden miljarden spenderen aan Covid-noodsteun, zien economen kansen voor een terugkeer van Keynes in de economische politiek. (NRC)
- Journalist Ron van Gelderen werd noodgedwongen schoonmaker via het platform Helpling. ‘Pats! Daar gaat de designlamp’ (Volkskrant)
- Vier broers in New York hebben Amazon voor 19 miljoen opgelicht met ‘overshipping’, een fraudetechniek waarbij meer producten werden geleverd dan Amazon had besteld. (Wired)
- Hoe een notoire bedrieger uit Groningen talloze mensen en de Rabobank belazerde met een ‘revolutionaire’ cv-ketel.
- In de podcast van Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Corespondent) vertelt Ali Niknam over Bunq en buikpijn. Luister ‘m hier:
Tot zover de Sprout-update van maandag 24 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.