1. Coronabewijs vaker nodig, mondkapjes terug
Vanaf vrijdag wordt de coronapas verplicht op doorstroomlocaties, zoals dierentuinen, pretparken en musea. Ook keert de mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes en contactberoepen terug en wordt het thuiswerkadvies weer aangescherpt. Dat melden de NOS en het Algemeen Dagblad op basis van ingewijden. Het is nog niet zeker of de mondkapjesplicht ook voor winkels zal gelden. Of de coronapas ook op de werkvloer wordt geïntroduceerd bekijkt zorgminister Hugo de Jonge nog. Hiervoor is hoe dan ook eerst een wetswijziging nodig. Het kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas in het hoger onderwijs en mbo kan worden verplicht. Ook hier is een wetswijziging voor nodig.
- Ook niet onbelangrijk: ondernemers die nog geen NOW-ingave hebben ingediend, krijgen uitstel.
- Thuiswerkadvies slecht nieuws voor kantines, ov en tankstations.
2. Miljarden coronasteun voor vaste lasten naar bedrijven
Liefst 6,2 miljard euro hebben door corona geplaagde bedrijven gekregen ter compensatie van hun vaste lasten. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken in een bericht over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze regeling is per 1 oktober beëindigd, maar bedrijven konden zich nog tot afgelopen vrijdag aanmelden. Afgelopen kwartaal kwamen er 35.564 aanvragen binnen. Dit waren er half zoveel als tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. De meeste steun (1,8 miljard euro) ging naar de horeca en hotellerie, gevolgd door de groot- en detailhandel (1 miljard euro) en de cultuur-, sport- en recreatiebranche (750 miljoen euro).
3. Arbodeskundigen kraken nachtwerkcultuur
Bijna 15 procent van onze werkbevolking deed de afgelopen jaar nachtwerk en dat is arbodeskundigen een doorn in het oog. Nachtwerkers zouden namelijk 7 tot 8 procent meer kans hebben op hart- een vaataandoeningen, diabetes en slaapproblemen. In het Financieele Dagblad stellen Sonja Smits en Hinke Anja Werkman van arbo-netwerkorganisatie Zorg van de Zaak dat werkgevers hun beleid zouden moeten heroverwegen. Smits: ‘We pleiten er niet voor om de 24/7-geest terug in de fles te stoppen, maar werkgevers moeten goed bedenken of nachtwerk altijd noodzakelijk is. En als het toch moet, moeten ze de schade zo veel mogelijk beperken.’
4. Dubieus cryptobedrijf Vasco Rouw kondigt einde aan
Het leek zo mooi. Startup Xpose Protocol kwam met een eigen cryptomunt, die het concern direct na lancering 120 miljoen waard maakte. Op het hoogtepunt hadden 18.000 mensen erin geïnvesteerd, maar de koers van de cryptomunt kelderde naar 0,00005873 euro en nu is het bedrijf nog maar 7 ton waard. Xpose Protocol kondigde afgelopen week aan de stekker eruit te trekken. Critici beschuldigen de – anonieme – directie van het bedrijf tegenover het Parool van een scam. Ze zouden snel hebben gecasht om er vervolgens met de buit vandoor te gaan, terwijl beleggers tienduizenden euro’s kwijtraakten. Het bedrijf werd onder meer gepromoot door Balr-ondernemer Ralph de Geus, zakenman Vasco Rouw, rapper Boef en Ajax-directeur Marc Overmars.
5. Tesla stelt laadpunten open voor andere elektrische auto’s
Tesla stelt tien eigen laadpunten in Nederland beschikbaar voor bestuurders van andere merken elektrische auto’s, meldt NU.nl. Het gaat om een pilot, die het bedrijf van Elon Musk houdt op locaties bij onder meer Breukelen, Eemnes, Duiven en Sassenheim. Door de laadpunten open te stellen hoopt Tesla zorgen over bijladen bij het grote publiek weg te nemen, zodat meer mensen gaan stekkerrijden. Het Amerikaanse bedrijf wil kijken wat het openstellen van zijn zogenoemde superchargers doet met de doorstroom. Als er genoeg capaciteit overblijft, zal het concern mogelijk meerdere laadpunten openstellen voor vervoerders van andere elektrische auto’s. Minder handig: wie gebruik wil maken van de superchargers, moet de Tesla-app downloaden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Strengere privacywet China voor techbedrijven
In China is vanaf deze week de nieuwe privacywet van kracht, die techbedrijven verbiedt persoonsgegevens te verzamelen zonder toestemming van de gebruiker. Ook zijn er richtlijnen voor het beschermen van gegevens die naar het buitenland worden doorgegeven. Bedrijven die de regels overtreden krijgen een waarschuwing en moeten direct stoppen met het verzamelen van data. Doen zij dit niet, dan krijgen zij een boete van 1 miljoen yuan (130.000 euro). In extreme gevallen kan de Chinese overheid hogere boetes uitschrijven of bedrijfsvergunningen intrekken. Opmerkelijk is dat China ter controle ook zijn eigen burgers continu monitort. Volgens critici wil China met de wet zijn invloed op techbedrijven vergroten.
Wat we ook lazen:
- Ruim 10 procent minder minimumloonbanen in 2020 (CBS)
- Waarom paddelbanen zo populair zijn bij investeerders (het FD)
- Ondernemer Wim Beelen steekt 300 miljoen euro in megawerf luxejachten (het FD)