1. BMW eerste klant voor anti-tril-startup
Nét klaar met het YES!Delft incubator-programma en nu al BMW tekenen als klant, dat is het verhaal van Vibes.technology. De startup van oprichters Maarten van der Seijs, Daniel van den Bosch, Eric Pasma en Dennis de Klerk vindt sneller ongewenste trillingen in prototypes van nieuwe auto’s. Daardoor hoeven niet eerst prototypes te worden gebouwd, en aangepast, om de vibraties te herkennen en verwijderen. BMW is de eerste klant die gebruik maakt van de technologie van de startup die eind vorig jaar werd opgericht. Hoeveel geld er mee gemoeid is brengen de bedrijven niet naar buiten. Van den Bosch zegt desgevraagd dat het een ‘signifiante deal is’ waarmee de startup ‘voorlopig’ vooruit kan.
Lees ook: Deze 6 startups groeien naar 1 miljoen bij YES!Delft
2. RoboValley vangt 500K en 5-jarige deal
Nog meer goed nieuws uit Delft: robot-innovation-hub RoboValley tekent een overeenkomst met adviesbureau Accenture waarmee de Delftenaren ook gelijk een investering van een half miljoen erbij hebben, zo meldt de organisatie in een persbericht. Niet dat ze in de innovatie-vallei direct om geld verlegen zitten, vorige maand stak een Canadese investeerder al 100 miljoen in RoboValley. Samen met het adviesbureau gaan de robot-jongens werken aan best practices voor het gebruiken van robots in grote ondernemingen en organiseren ze workshops om de nieuwe technieken te tonen en uit te leggen hoe deze automatische helpers de menselijke werktroepen kunnen ondersteunen en nieuwe bedrijfsvormen kunnen creëeren. RoboValley is een samenwerkingsverband tussen TU Delft, overheden, bedrijven en onderzoekers om het gat te dichten tussen (wetenschappelijk) onderzoek en het bedrijfsleven.
3. BimBimBikes fietst 2,5 ton groeigeld binnen
Fietsenverhuurplatform BimBimBikes heeft 250.000 euro aan groeigeld opgehaald bij anonieme investeerders van angel investorsclub The Herd. BimBimBikes is een verzamelplatform voor fietsverhuurder, eigenlijk de Booking.com onder de fietsen dus. Met het groeigeld gaat de voormalige Startup van de Week die dienst op meer plaatsen aanbieden. In het afgelopen jaar werkten oprichters Michel Willems en Harm Wolterink al samen met de KLM en ANWB, maar daar komen snel meer organisaties bij. Wolterink in het persbericht: “Omdat er op dit moment veel meer reisorganisaties graag willen samenwerken, moeten we onze capaciteit snel uitbreiden. Deze investering maakt dat mogelijk.”
4. Nieuw, geheim masterplan Musk op komst
Elon Musk komt waarschijnlijk deze week naar buiten met ‘Top Secret Tesla Masterplan, Part 2’, meldt de Amerikaanse ondernemer op Twitter. Met het plan poogt de oprichter van Tesla, SpaceX en Paypal vermoedelijk om zijn autofabriek weer in een goed daglicht te stellen nadat vorige week vrijdag bekend werd dat er voor het eerst een dodelijk slachtoffer was gevallen tijdens het gebruik van Tesla’s autopilot-funtie. Het ‘Masterplan, Part 2’ komt net geen tien jaar na ‘The Secret Tesla Motors Master Plan (just between you and me)‘. Daarin kondigde de serie-ondernemer twee auto’s aan: de 4-deurs familieauto Tesla Model S en de Tesla 3 Sports Sedan. Met bijna 12.000 likes en ruim 3.700 retweets reageert de Twitter-community in ieder geval enthousiast op het nieuwe bericht.
5. V&D nog zeven keer vervangen door Hudson’s Bay
De Canadezen van Hudson’s Bay zijn hard op weg om op zoveel mogelijk plekken het bordje van de Vroom en Dreesman met hun eigen naam te vervangen. De warenhuisketen opent de deuren ook in de oude V&D-panden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle meldt het bedrijf op de site. Eerder nam de warenhuisketen al de winkels in Amsterdam, Tilburg en Breda over. De opkoopdrang is nog niet gestild bij het bedrijf van ceo Jerry Storch, in totaal wil Hudson’s Bay twintig panden in Nederland hebben. Daarvoor geeft de warenhuisketen zichzelf twee jaar de tijd.
6. En dan dit: zo haal je tien miljard uit een haast vergeten serie
Met de app Pokemon Go! heeft Nintendo in één klap de serie over Ash Ketchum uit de vergetelheid gehaald en de bedrijfswaarde met 10 miljard dollar zien stijgen. Met de gratis game kunnen spelers Pikachu en soortgenoten ‘vangen’ door deze met de camera van hun smartphone te herkennen en er een Pokéball op te gooien. Officieel alleen nog te downloaden in Australië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland maar via een omweg ook in ons land. Het bedrijf verdient geld aan het spel door in-app-aankopen om bijvoorbeeld de pocket monsters sneller te trainen. Pokemon Go! is al dusdanig vaak gedownload dat de servers overbelast raken. Er is niet alleen goed nieuws over het spel, er zijn legio klachten over roekeloze spelers. Vorige week beklaagde een Australisch politiebureau zich nog over spelers die het bureau binnen probeerden te komen om een Pokemon te vangen, in Nederland is die treurige eer aan het AMC in Amsterdam:
Er is een zieke pokémon in het AMC – wij zullen goed voor ‘m zorgen. We stellen het op prijs als je ‘m niet bezoekt. pic.twitter.com/u8RACvGZgp
— AMC (@AMC_NL) 11 juli 2016
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van 12 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk