1. Bitvavo-baas Nuvelstijn voor miljoenen getild
Mark Nuvelstijn, ceo van cryptobroker Bitvavo, eist miljoenen van ‘wonderbelegger’ Max R. Begin april diende bij de Amsterdamse rechtbank een kort geding, meldt het FD. Een week later werden R. en zijn vriendin Emma H. opgepakt op verdenking van grootschalige beleggingsfraude.
Volgens ingewijden zou Nuvelstijn miljoenen euro’s terugkrijgen van R. Nuvelstijn zegt tegenover de krant dat hij ‘helaas’ slachtoffer is geworden van beleggingsfraude. Het vonnis heeft Nuvelstijn aangehouden hangende het FIOD-onderzoek.
2. Generatoren-aanbieder Watermeln haalt 1,5 miljoen op
Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds en private investeerders steken 1,5 miljoen euro in Watermeln. De startup van Jeff Wezel en Jasper Baltus probeert vervuilende dieselgeneratoren op festivals en bouwplaatsen te vervangen door een mobiele waterstofgenerator met een vermogen van 200 kW. Groene waterstof wordt omgezet in elektriciteit en direct geleverd aan de afnemer. De eerste systemen moeten in de tweede helft van het jaar beschikbaar komen.
3. Broers groeien keihard met Table du Sud
Tafelmakers Teun en Evert Teunissen blijven succes boeken met hun Table du Sud. In een interview met Quote laten de broers, in 2021 nog genomineerd voor de MT/Sprout 25 onder de 25, weten dat de omzet dit jaar vermoedelijk uitkomt op 27 miljoen euro. Per week verlaten zo’n 150 eikenhouten tafels de fabriek in Heeze.
Inmiddels verkoopt het bedrijf met 110 medewerkers ook banken en stoelen. De broers hebben de ambitie om voorlopig nog door te groeien in Nederland en België voordat ze de gang naar andere landen overwegen.
4. Warren Buffett ziet winst verzesvoudigen
Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, heeft een zonnig kwartaal achter de rug. De operationele winst liep met 12,6 procent op naar 8,1 miljard dollar. Met name de verzekeringsactiviteiten leverden sterke resultaten. Netto verdiende het bedrijf 35,5 miljard dollar, een verzesvoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Momenteel heeft het bedrijf 130 miljard dollar in kas.
5. Achmea wil onderzoek werkomstandigheden Uber
De beleggingstak van Achmea gaat bij de aandeelhoudersvergadering van Uber een resolutie indienen over de werkomstandigheden van de chauffeurs. Achmea Investment Management wil dat er onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de gezondheid en veiligheid van chauffeurs.
Uber roept op om tegen de motie te stemmen, omdat het vindt dat het genoeg doet om de werkomstandigheden te verbeteren. Een Achmea-woordvoerder wijst erop dat de onderzoeken zich beperken tot de VS en dat niet alle relevante onderwerpen worden meegenomen.
6. Toezichthouder geeft klokkenluider 279 miljoen
De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een klokkenluider bijna 279 miljoen dollar betaald. De toezichthouder kon dankzij de informatie van de man ingrijpen. Onduidelijk is om welke zaak het draait. Voorheen was de hoogste vergoeding 114 miljoen dollar.
‘Deze beloning toont aan dat er een significante prikkel is voor klokkenluiders om accurate informatie over mogelijke overtredingen van de wet te melden’, aldus directeur Gurbir Grewal.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Rijkenruzie beslecht: 203 miljoen aftikken
Burenruzies zijn niet voorbehouden aan bewoners van rijtjeshuizen. Modemagnaat Peter Nygard en hedgefondsbaas Peter Bacon, buren op de Bahama’s, stonden al sinds 2005 op voet van oorlog. Bacon ergerde zich aan de luidruchtige feestjes van Nygard en besloot de oprit – met muren – te herinrichten. Daarbij ontstonden plassen en muggenoverlast.
Een trits rechtszaken met miljoenen aan advocatenbonnetjes volgden. De rechter oordeelt nu in het nadeel van Nygard, die volgens de rechter 15 miljoen dollar uitgaf om Bacon in een kwaad daglicht te zetten. Nygard moet nu 203 miljoen dollar schadevergoeding betalen. Een probleem: zijn bedrijven zijn wel failliet verklaard en Nygard is in 2020 opgepakt voor seksueel misbruik.
Wat we ook lazen:
- Techmedewerkers zijn, mede door dalende koersen, minder rijk dan een jaar geleden. (The Wall Street Journal)
- Het tekort aan warmtepompen is binnenkort mogelijk verleden tijd dankzij drie nieuwe fabrieken voor hybride pompen. (RTL)
- Nederland heeft vertrouwen in drijvende zonnepanelen. Het kabinet investeert 45 miljoen euro. (FD)