1. Hamstergedrag in bedrijfswereld
Nederlandse bedrijven kochten afgelopen maand een recordbedrag aan onderdelen en materialen in. Zij zijn bang voor hogere inkoopprijzen en leveringsproblemen door de Chinese lockdowns. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een rapport van inkoopmanagersvereniging Nevi en S&P Global.
‘Ondanks de hoge inkoopprijzen zijn inkoopmanagers nog meer gaan inkopen, vooruitlopend op verdere ontregeling van toeleveringsketens’, zegt ABN Amro-sectoreconoom industrie Albert Jan Swart tegen de krant. ‘Door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China is het trage herstel van toeleveringsketens tot stilstand gekomen.’
2. Half miljoen voor startup Brama Systems
TIIN Capital investeert een half miljoen euro in de startup Brama Systems. Dat bedrag deelt TIIN-investeerder Michael Lucassen met MT/Sprout.
Brama Systems levert technologie waarmee organisaties alle apparaten kunnen controleren die toegang tot bedrijfsnetwerken hebben. Met behulp van de noviteit van de startup kunnen organisaties hun netwerken ‘maximaal’ beveiligen, meldt de investeerder in een begeleidend persbericht. De deelneming is onderdeel van het zogeheten Dutch Security TechFund van TIIN Capital.
3. Merk Karl Lagerfeld verkocht aan Amerikanen
Het in Amsterdam zetelende modemerk Karl Lagerfeld is verkocht. De Amerikaanse merkinvesteerder G-111 Apparel Group betaalt 200 miljoen euro voor alle aandelen in het merk. De investeerder had al een minderheidsbelang van 19 procent. Het modemerk draagt de naam van de in 2019 overleden legendarische mode-ontwerper uit Duitsland. Lagerfeld had zijn merknaam al in 2005 verkocht aan Tommy Hilfiger.
Het merk Karl Lagerfeld was voor het beklinken van de deal in handen van een groep investeerders onder leiding van Fred Gehring van Amlon Capital. Gehring financierde eerder de redding van het eerder genoemde Tommy Hilfiger. Daarnaast is hij zanger bij The Analogues, een succesvolle coverband van The Beatles.
4. 4300 bedrijven bieden werk aan Oekraïners
Liefst 4.300 werkgevers in Nederland hebben een vluchteling uit Oekraïne in dienst genomen. Dat meldt het UWV op basis van meldingen die bij de instantie zijn gedaan. Bedrijven hebben hierover een melding gedaan, omdat dit verplicht is. Zij hoeven geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen voor het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen.
De meeste Oekraïners werken via een uitzendbureau in de land- en tuinbouw. Het gros van hen is actief in de regio’s Groot Amsterdam en Den Haag. Vooral in de laatste twee weken van april kwamen relatief veel meldingen (2.900) bij het UWV binnen van bedrijven die Oekraïners hebben aangenomen.
5. Gymstory haalt 2 ton op voor techniek
Voormalig Startup van de Week Gymstory haalt via een converteerbare lening 234.000 euro op bij het Innovatiefonds Noord-Holland. Dat meldt laatstgenoemde in een persbericht. Gymstory levert een fitnesstracker, waarmee krachtsporters hun prestaties kunnen bijhouden. Het bedrijf zal het geld gebruiken voor de ontwikkeling van de techniek.
De startup werd in 2018 opgericht door Lars van der Wal, Mathieu Wernsen en Michael Fahim. Gymstory laat aan MT/Sprout weten dat het al de derde keer binnen negentien maanden is dat het bedrijf geld ophaalt. Toch is de 234.000 euro minder dan de 500.000 euro tot 1 miljoen euro die het bedrijf zich afgelopen jaar ten doel stelde voor een vervolgronde.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Parkeren op kantoor wordt bijzonderheid
Kunnen werknemers straks nog wel bij hun werkgever parkeren? Dat is maar de vraag. Vanaf 2025 moeten bedrijven vanaf honderd man personeel de uitstoot van hun woon-werk- en zakelijk verkeer verplicht van de overheid terugdringen. Dit moet 1 megaton aan CO2-uitstoot besparen.
Volgens directeur Hugo Houppermans van stichting Anders Reizen zal dit soms gepaard gaan met ‘zure maatregelen’. Hij zegt tegen RTL Z: ‘Je betaalt je parkeerplaats op kantoor zelf bijvoorbeeld. Of kunt helemaal niet parkeren.’ Bedrijven moeten in toenemende mate hun personeel het ov in krijgen, zoals Eneco nu al doet. Alleen werknemers die kunnen bewijzen dat ze meer dan 35 kilometer moeten rijden naar kantoor, mogen er parkeren.
Wat we ook lazen:
- Krijgt Apple alweer een miljardenboete? (de Volkskrant)
- Groeigeld voor Figo Mobility (Duurzaam Beleggen)