1. 30 miljoen voor batterijontwikkelaar Elestor
De Arnhemse batterijontwikkelaar Elestor haalt 30 miljoen euro op bij investeerders. De ronde wordt geleid door de zakelijke venture capital-arm van het Noorse energiebedrijf Equinor. Ook doet staatsinvesteerder Invest-NL mee, naast het zakelijke investeringsfonds van tankopslagbedrijf Vopak, het Nederlandse Somerset Capital Partners en de bestaande aandeelhouders EIT InnoEnergy en Enfuro Ventures.
Elestor ontwikkelt een zogenoemde flow-batterij, waar energie uit wind en zon in kan worden opgeslagen, als daar even geen behoefte aan is. Het concern van ondernemers Wiebrand Kout en Guido Dalessi stond in 2019 in de Challenger50 van MT/Sprout. Elestor lijkt het kapitaal te gaan gebruiken om zijn groei te versnellen, waardoor het bedrijf zijn product sneller zou kunnen commercialiseren.
2. Grote klant voor maker levende kisten Loop Biotech
De Delftse startup Loop Biotech mag zijn levende doodskisten voortaan leveren aan uitvaartverzorger- en verzekeraar DELA. Het concern, dat jaarlijks 40.000 uitvaarten regelt, biedt klanten de mogelijkheid aan om overledenen in zo’n organische doodskist te begraven. De kist is gemaakt van mycelium, het netwerk van draden van een schimmel, dat in staat is organisch materiaal en schadelijke stoffen af te breken.
De zogeheten Living Cocoon is al twee jaar op de markt, maar werd tot dusver alleen gebruikt tijdens reguliere begrafenissen. Sinds kort mag de kist mag ook officieel gebruikt worden voor crematies, wat voor DELA reden is deze in het assortiment op te nemen. De kist is daarmee nu voor een grote publiek beschikbaar, hetgeen belangrijk is voor de uitvaartverzorger.
3. Hoge energieprijzen raken ook Picnic: geen pizza’s meer
Picnic-klanten kunnen voorlopig geen diepvriesproducten meer bestellen, zoals diepvriespizza’s en ijsjes. Oprichter Michiel Muller meldt aan NU.nl dat een tekort aan droogrijs de reden is. Picnic gebruikt dit ijs om de producten tijdens de bezorging koel te houden. De leverancier van Picnic, Nippon Gazes, kan echter niet meer aan droogijs komen. Droogijs is in feite vaste koolstofdioxide, oftewel CO2. Nippon Gazes krijgt doorgaans CO2 van zijn leverancier, kunstmestproducent Yara.
Deze kunstmestproducent besloot onlangs echter zijn productie flink terug te schroeven, omdat de energieprijzen tot ongekende hoogte zijn gestegen. Het gevolg is dat Yara minder CO2 produceert, waardoor er niet voldoende over is om aan Nippon Gazes, de toeleverancier van Picnic, te leveren. Daardoor kan Nippon Gazes op zijn beurt geen droogijs maken voor Picnic. Problemen in de bedrijfsketen dus. Picnic is ondertussen ‘hard op zoek’ naar andere manieren om producten te koelen, ‘maar dat lukt helaas niet van de ene op de andere dag’.
4. Truth Social bijna bankroet
Donald Trumps socialemediaplatform Truth Social is vrijwel failliet. Dat meldt het conservatieve Amerikaanse nieuwsmedium Fox Business op basis van ingewijden. Het platform lijdt onder zowel tegenvallende advertentie-inkomsten als een terugloop in gebruikersaantallen. Truth Socials moederbedrijf Trump Media & Technology Group moet nog 1 miljoen dollar betalen aan webhostingbedrijf RightForge, dat de grootste schuldeiser van het concern zou zijn. Trump heeft, des Trumps, al sinds maart geen rekeningen meer betaald aan RightForge.
De Amerikaanse oud-president kondigde zijn Truth Social in februari nog groots aan. Dit platform zou als conservatieve tegenhanger van Twitter niets minder dan een revolutie in de branche moeten ontketenen, was destijds het credo. Al na zes weken nam het aantal downloads echter met liefst 95 procent af. Het bedrijf gooide het in het begin op technische problemen, maar nu het totaal aantal gebruikers afneemt lijkt er meer aan de hand. Wij wagen een poging: een socialemedia-app vol gelijkgestemden, waar iedere vorm van frictie ontbreekt, dat werkt simpelweg niet.
Lees meer: Waarom Donald Trumps Truth Social een fiasco werd
5. Meta wil Cambridge Analytica-zaak afkopen
Meta, het moederbedrijf van Facebook, wil een massaclaim vanwege het Cambridge Analytica-schandaal afkopen. Dat meldt The Register. Cambridge Analytica was een Brits bedrijf dat via Facebook persoonlijke gegevens verzamelde van 87 miljoen Facebook-gebruikers, zonder ze hiervoor om toestemming te vragen. Het concern zette deze data in voor politieke campagnes voor Donald Trump en Brexit.
Een groep Facebook-gebruikers begon in 2018 een collectieve rechtszaak tegen Facebook. Hun gegevens zouden zijn misbruikt en ze eisen een schadevergoeding. Meta lijkt deze claim te willen voorkomen en doet nu zelf een voorstel voor een schikking. Het is onduidelijk met welk bedrag Meta op de proppen komt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: China sluit grootste elektronicamarkt ter wereld wegens covid
China sluit ‘s werelds grootste elektronicamarkt voor minstens vier dagen, omdat er elf positieve coronatests in de regio zijn gemeld. Het gaat om een markt in district Huaqiangbei in de zuidelijke technologiestad Shenzhen. Niet alleen de markt, het hele district gaat in lockdown. Ook 24 metrostations in de stad zullen tijdelijk niet functioneren. De laatste keer dat Huaqiangbei in lockdown ging, was in maart.
De Chinese krant South China Morning Post meldt dat de sluiting gevolgen kan hebben voor de productie van techbedrijven. Veel techbedrijven zijn in Huaqiangbei gevestigd en Shenzhen geldt als een belangrijke stad voor technologie in China. Het Aziatische land verraste de afgelopen jaren met zijn vrij rigide optreden tegen corona. Als ergens een paar besmettingen zijn, volgt doorgaans in no time een lockdown voor de regio.
Wat we ook lazen:
- Hoe Netflix groot werd (De Volkskrant)
- Hoe groot wordt de wereldwijde voedselcrisis? (het FD)
- Nederlandse overnamemarkt koelt af (Business Insider)
- Volgens Elon Musk komt Tesla dit jaar nog met een zelfrijdende auto (het FD)
- Rituals had diens make-upbeleid al aangepast na een klacht van een medewerker (NU.nl)