1. Amerikanen azen op Hunkemöller
Lingerieketen Hunkemöller komt in Amerikaanse handen, melden verschillende media. Het Amerikaanse private-equityhuis Sycamore zou de huidige Franse eigenaar PAI Partners 440 miljoen euro betalen voor het Hilversumse bedrijf met 2700 medewerkers. PAI kocht Hunkemöller in 2010 voor 265 miljoen euro uit de boedel van Maxeda, het voormalige Vendex-KBB. Hunkemöller schudde onder PAI een stoffig imago van zich af en groeide van 500 naar 659 winkels in meerdere landen.
2. Economie loopt op rolletjes
Wat de Nederlandse economie betreft staan volgens ABN Amro vrijwel alle signalen momenteel op groen: export, investeringen en uitgaven door consumenten stijgen. Vooral de bouw klimt onverwacht sterk uit het dal, maar ook dienstverleners zoals uitzendbureaus en bedrijven in de industrie presteren volgens de bank aanzienlijk beter. Voor dit jaar en 2016 rekent ABN op een groei van de economie met respectievelijk 2,3 en 2,2 procent.
3. HTC is ‘waardeloos’
HTC was ooit de grootste verkoper van smartphones in de VS, maar dreigt nu dezelfde doodlopende weg in te gaan als Nokia. Een van de seinen die op rood staan is de beurswaarde; die is nu net zo laag als het bedrijf nog aan cash in voorraad heeft, waardoor het merk en zijn fabrieken in feite waardeloos zijn geworden. HTC zag zijn verkopen in de afgelopen jaren instorten, terwijl concurrenten als Samsung en Huawei er met de buit vandoor gaan (eveneens met flinterdunne marges). Met nieuwe smartphonemodellen en een virtualrealitybril moet de weg naar boven weer gevonden worden.
4. Alibaba in steen
Alibaba mag dan wel een internetkampioen zijn, old school stenen winkels hebben ook zo hun voordelen. Het bedrijf van Jack Ma koopt zich voor 4 miljard dollar in bij Suning, een soort Chinese Media Markt met 1600 vestigingen door heel China. Suning krijgt op zijn beurt een vaste stek in Tmall, de consumentenwebwinkel van Alibaba. Alibaba verzekert zich met de investering ook van toegang tot het logistieke netwerk van Suning; best belangrijk in een land waar de zaken wat dat betreft nog niet altijd op rolletjes lopen.
5. En dan dit: The Next Web wordt ‘s werelds grootste techfestival
Voor de 11e editie van The Next Web doen oprichters Boris Veldhuijzen van Zanten en Patrick de Laive er in 2016 een flink schep bovenop. Het techfestijn breidt uit van 4 naar 10 podia en duurt volgend jaar – dankzij een muziekfestival – 5 in plaats van 2 dagen. Startup Amsterdam en StartupDelta (Neelie Kroes) helpen een handje, erkent De Laive. Nederland kan zich wat hem betreft nu met de wereldtop meten, in ieder geval qua overheidssteun voor startups.
Zomerquote
Tot zover de Sprout zomerupdate van dinsdag 11 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand!