1. Adverteerders trekken zich terug na uitspraken Johan Derksen
Albert Heijn, Gillette en fruitbedrijf Zespri adverteren niet meer rondom het tv-programma Veronica Inside. Daarin zei relschopper Johan Derksen afgelopen maandag, over een man die in Leeuwarden verkleed ging als Zwarte Piet: ‘Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?’, refererend aan de gelijknamige rapper en BLM-activist. KPN, bookmaker Toto en bierbrouwerij Bavaria ‘nemen afstand’ van het programma, terwijl bouwmarktketen Gamma en SNS Bank in gesprek willen met Veronica. ‘Het past niet bij waar Bavaria voor staat als merk’, zegt een woordvoerder van de Brabantse brouwer over de uitlatingen van Derksen.
Ik kan me voorstellen dat je aanstoot hebt genomen aan deze grap. Wij distantiëren ons er uiteraard absoluut van. Er is geen plaats voor discriminatie bij Albert Heijn. Voor de goede orde: we zijn géén sponsor van dit tv-programma, en stoppen met de reclames eromheen.
— Albert Heijn (@albertheijn) June 18, 2020
2. Meer dan tien miljard belastinguitstel
Ruim 185.000 ondernemers hebben voor meer dan tien miljard euro uitstel van betaling gekregen van hun belastingen zoals btw en de loonheffing, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om een belastingschuld tot 20.000 euro. Het totaalbedrag loopt waarschijnlijk nog op, want er kan nog tot 1 oktober gebruik gemaakt worden van de uitstelregeling. Voor het alsnog betalen van de miljarden kijkt het kabinet naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector, zodat ondernemers niet alsnog onbedoeld in de knel komen wanneer zij weer gaan betalen.
Ondernemers zullen de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten gaan betalen, maar dat hoeft niet in 1x. Daarom zoeken we samen met koepelorganisaties naar naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector. https://t.co/WrMApltylr
— Hans Vijlbrief (@stasVijlbrief) June 18, 2020
3. Corona-update:
- Startup-incubator Rockstart wordt een remote first-bedrijf, en zegt de huur van zijn kantoor op.
- Nederland krijgt dit jaar te maken met 36 procent meer faillissementen, verwacht kredietverzekeraar Coface.
- Sporters bij Basic-Fit kunnen de heropening maximaal een uurtje per keer reserveren.
- Het aantal passanten in Nederlandse binnensteden ligt nog lang niet op pre-coronaniveau, meldt marktonderzoeker Locatus. In Utrecht en Amsterdam liggen de bezoekersaantallen op 30 procent vergeleken met voor de coronapandemie.
- Er staan veel banen op de tocht bij Nederlandse toeleveranciers van de auto-industrie.
- Het aantal werkende jongeren tussen de 15 en 25 is sinds februari gedaald met 139.000.
- Geef je medewerkers een tuinkantoor in plaats van een leaseauto, stelt dit Belgische bedrijf voor.
- De coronapandemie zorgt in de VS voor een tekort aan muntgeld.
4 . Achterban Bunq woest na update
Klanten van Bunq vallen massaal over een nieuwe app die de bank van Ali Niknam deze week heeft uitgerold. Gebruikers uit meerdere landen klagen op plekken zoals Twitter, het Bunq-forum en het forum van Tweakers over een chaotische interface, foutmeldingen en dat het overmaken van geld nu lastiger is geworden. Sommige gebruikers merken zelfs dat een van hun rekeningen verdwenen is. De update wordt ondanks de massale kritiek niet teruggedraaid, laat Bunq-oprichter Ali Niknam weten in een reactie aan Sprout. ‘Verandering valt niet altijd bij iedereen even goed’, stelt Niknam, die de kritiek toeschrijft aan een relatief kleine groep van tech savvy gebruikers.
Lees verder: Gebruikers klagen na nieuwe update Bunq, wat is er aan de hand?
5. Brazilianen beginnen prijzenslag op vegamarkt
De Braziliaanse fabrikant van vleesvervangers Fazenda Futuro ontketent in Nederland een prijzenoorlog, schrijft het FD. De Brazilianen starten volgende week met het merk Future Farm in supermarkt Marqt met de verkoop plantaardige hamburgers en gehaktballen. Fazenda Futuro is in thuisland Brazilië marktleider op vegagebied, met een productie van 150.000 ton vegaburgers per maand. Het bedrijf kan de kosten drukken doordat Brazilië een grote groenteproducent is, zegt oprichter Marcos Leta. De Braziliaanse burgers komen kosten 3,89 euro (per twee stuks). Het Amerikaanse Beyond Meat, dat vorige week in Nederland een fabriek opende, verkoopt zijn burgers voor zes euo per twee stuks.
6. Miljoenen van Boekhoorn belanden door blooper alsnog bij schuldeisers
Schuldeisers van winkelketen Hema hebben door een fout alsnog een bedrag van 54 miljoen euro gekregen dat ze tegoed hadden van Marcel Boekhoorn, schrijft de Telegraaf. Meerdere betrokkenen, waaronder Hema, dachten aanvankelijk dat de fout bij de Amerikaanse bank Citigroup ligt. Maar die bank verzekert dat het de betaling niet heeft uitgevoerd. Het geld was mogelijk al klaargezet om namens Ramphastos, het investeringsfonds van Marcel Boekhoorn, te worden overgemaakt. Maar die transactie werd overbodig omdat Boekhoorn zondag een poging tot een schuldsanering opgaf, en Hema zelf een akkoord sloot met zijn schuldeisers. Of het kapitaal kan worden teruggevorderd, is nog niet duidelijk.
7. En dan dit: Tony’s Chocolonely-baas opgepakt na guerrilla-marketing
Tony’s Chocolonely-directeur Henk Jan Beltman is opgepakt omdat hij in Amsterdam Black Lives Matter-graffiti heeft gespoten naast een beeld van VOC-bestuurder Jan Pieterszoon Coen. De (pr-)actie was onderdeel van de presentatie van een nieuwe chocoladereep in de Beurs van Berlage. Beltman kwam na verhoor op het politiebureau weer op vrije voeten. Een woordvoerder van de chocolademaker distantieert zich tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 van Beltman, die hij ‘nogal activistisch’ noemt. Tony’s-oprichter Teun van der Keuken vindt dat Beltman een ‘commercieel slaatje’ probeert te slaan uit een maatschappelijke beweging. Burgemeester Halsema noemt de bekladding ‘smakeloos’.
Onsmakelijk om op deze
Wijze te proberen commercieel slaatje uit maatschappelijke beweging te slaan. Triest. https://t.co/bGNupA8RKX— Teun van de Keuken (@Teunvandekeuken) June 18, 2020
Wat we ook lazen:
- Met deze online bibliotheek met startup-lessen van Y Combinator heb je voorlopig genoeg te lezen.
- Vergeet unicorns, richt je op winstgevende en zelfstandige bedrijven, zegt de rebelse durfinvesteerder Indie.vc. (Medium)
- Toch wel op zoek naar unicorns? Deze vijfig bedrijven zouden het weleens kunnen worden.
- Antirascisme-organisaties in de VS roepen op tot een boycot van Facebook, omdat het platform niet genoeg zou optreden tegen rascisme. (Reuters)
- MacKenzie Bezos (ex-vrouw van Amazon-opichter Jeff Bezos) en Melinda Gates steken 30 miljoen dollar in projecten die de invloed van vrouwen vergroten.
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 19 juni. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.