1. Winstmotor Amazon is cloud, niet webwinkel
Amazon een webwinkel? Daar kun je vragen bij stellen als je kijkt naar de bedrijfscijfers. Het klopt dat dit bedrijfsonderdeel de meeste omzet oplevert. Maar als het om de winst gaat komt een ander onderdeel in het vizier: de zakelijke webdiensten, ofwel clouddiensten. Afgelopen jaar was Amazon Web Services (AWS), het bedrijfsonderdeel waarin de clouddiensten zijn ondergebracht, verantwoordelijk voor 63 procent van bedrijfsresultaat van de gehele Amazon-groep. Dat terwijl AWS slechts 12,5 procent van de groepsomzet vertegenwoordigt.
2. Spotify groeit naar 271 mio gebruikers
Het aantal maandelijkse gebruikers van muziekdienst Spotify is vorig jaar met 31 procent gegroeid. Daarmee komt het aantal actieve luisteraars wereldwijd op 271 miljoen, blijkt uit jaarcijfers die Spotify woensdag heeft gepubliceerd. 124 miljoen klanten hebben de betaalde versie van de app. Dat is 29 procent meer dan in 2018, volgens het Zweedse bedrijf de snelste groei van zijn betalende klantenkring ooit. De totale omzet van Spotify steeg ook, van 1,5 miljard dollar (1,36 miljard euro) in 2018 naar bijna 1,9 miljard dollar (1,73 miljard euro) in 2019. Tegelijkertijd leed het concern een verlies van 77 miljoen dollar. In 2018 maakte de dienst nog 94 miljoen dollar winst.
3. Bos heeft Europese ambities met InvestNL
Nederland heeft behoefte aan unicorns, grote techbedrijven die de strijd aankunnen met de VS en Azië, vertelt Wouter Bos, directeur van het nieuwe investeringsfonds InvestNL aan Sprout. Maar daarvoor is wel Europees geld nodig, vindt Bos. “Eén van onze uitdagingen is om met behulp van die 1,7 miljard nog grotere bedragen elders los te trekken. Bijvoorbeeld uit Europa (…). Er is nog één andere route open en dat is het opzetten van een fonds op Europese schaal. Er is al een paar keer gezegd dat we zouden moeten proberen om binnen Europa vergelijkbare techgiganten tot stand te brengen, zoals je die nu ziet in Amerika en China.
4. Coronavirus remt productie Tesla, iPhone, Carlsberg, Airbus en…
Airbus en Boeing hebben hun Chinese productielijnen stilgelegd, Tesla en iPhone kondigen leveringsproblemen aan en bierproducent Carlsberg klaagt over kelderende verkopen. Reden: het coronavirus. Doordat veel Chinezen thuisblijven uit angst voor het virus, komen fabrikanten in leveringsproblemen of kampen met wegblijvende klanten. Apple heeft de leveringsbeloften nog niet vertraagd, Tesla inmiddels wel. Het bedrijf schroefde het aantal geplande leveringen van de Model 3-auto’s fors terug. Ook bierproducent Carlsberg lijdt. De lege straten en karaokebars in China raken de verkopen op de korte termijn. Maar de Denen vinden het nog niet nodig om de financiële vooruitzichten of de strategie aan te passen.
5. Roddenhof volgt Van Thillo op bij DPG Media
Het Belgische uitgeversconcern DPG Media, in Nederland bekend van onder meer AD en de Volkskrant, past zijn topstructuur aan. Christian van Thillo geeft zijn rol als ceo van de groep op en gaat zich binnen de groepsdirectie toeleggen op de strategie. Erik Roddenhof, tot nu toe alleen ceo van de Nederlandse tak, krijgt de dagelijkse leiding van het hele concern in handen. “Met de integratie van de recente overnames in de groep en de noodzaak tot verdere digitalisering, ligt er veel en complex werk voor de boeg. Deze ontwikkelingen vragen een aanpassing van onze managementstructuur”, stelt Ludwig Criel, voorzitter van de Board van DPG Media, in een uitgegeven verklaring.
6. Must read: Hoe familiebedrijven talent aantrekken
Vooral familiebedrijven hebben moeite om nieuw talent aan zich te binden, weet Harvard Business Review. Dat komt omdat de salarissen vaak wat lager zijn en het imago van die bedrijven niet zo hip is als bijvoorbeeld een snelgroeiend techbedrijf. Toch is het ook voor familiebedrijven niet onmogelijk the best of the best binnen te halen. HBR geeft een aantal tips.
7. Koffieautomaat: UM betaalde bijna 2 ton losgeld voor ransom ware
De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro losgeld betaald om haar computers te bevrijden van de malafide software die het netwerk van de universiteit vlak voor Kerst had gegijzeld, maakt de UM woensdag bekend tijdens een symposium over de cyberaanval. Daarmee bevestigt de UM eerdere berichtgeving van het universiteitsblad Observant en de Volkskrant. De universiteit wilde die berichtgeving tot nu toe niet bevestigen, omdat de onderwijsinstelling beloofde tijdens de presentatie van woensdag meer details te delen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.