1. Winst AEX-bedrijven staat onder druk door snel stijgende kosten
Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven waarschuwen voor het eerst concreet dat hun winstgevendheid onder druk komt te staan door hogere kosten. Dat blijkt uit een analyse van de kwartaalcijfers door het Financieele Dagblad. Tot nu toe deelden 34 van de 75 grootste beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam hun cijfers. 71 procent waarschuwt beleggers voor de stijgende prijzen die zij moeten betalen.
De bedrijven worden onder meer geraakt door stijgende prijzen voor grondstoffen, energie, transport en personeel. Niet elk bedrijf kan dit makkelijk doorbereken aan klanten. Onder andere ASML, Unilever en Heineken merken hierdoor dat de winstmarges dalen.
2. Amazon hard afgestraft op de beurs na eerste verlies sinds 2015
Amazon is vrijdag 180 miljard dollar aan marktwaarde verloren. Het bedrijf werd afgestraft op de beurs om de kwartaalcijfers waaruit bleek dat Amazon voor het eerst sinds 2015 een nettoverlies had geleden. De omzet steeg nog wel met 7 procent, maar onder de streep ging het om een verlies van 3,8 miljard dollar in het eerste kwartaal.
De webwinkel heeft last van de stijgende kosten voor brandstof en personeel. Ook moest het bedrijf een forse afschrijving doen op zijn belang in de fabrikant van elektrische auto’s Rivian.
3. Geld Invest-NL gaat nauwelijks direct naar Nederlandse bedrijven
Van de 500 miljoen euro die Invest-NL uitgaf is nog maar een klein deel klein deel direct bij Nederlandse bedrijven terechtgekomen, terwijl dat wel het doel was. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC. Maar 161 miljoen euro kwam bij Nederlandse bedrijven terecht. De rest van het bedrag, 340 miljoen euro, werd gestoken in andere investeringsfondsen die investeren in Europa of wereldwijd in jonge ondernemingen.
Het totale investeringsbudget van Invest-NL bedraagt 1,7 miljard euro. Volgens het wettelijke mandaat moeten alle gedane investeringen ‘ten bate van de Nederlandse economie’ komen.
4. Ziekenhuizen nemen maatregelen om Philips-apparaten te blijven gebruiken
Nederlandse ziekenhuizen hebben beademingsapparatuur van Philips niet massaal in de ban gedaan, nadat de Britse zorgtoezichthouder MRHA opriep tot vervanging omdat het uitvallen van de apparaten tot doden en gewonden heeft geleid.
Wel hebben de ziekenhuizen maatregelen genomen door bijvoorbeeld extra sensoren in te zetten om patiënten te monitoren, worden de apparaten extra goed in de gaten gehouden en gezorgd voor achtervang. Daarmee volgen de ziekenhuizen de suggesties van Philips totdat er een structurele oplossing is. Een enkele instelling zet alternatieve machines in, blijkt uit een rondgang van het FD.
5. Topman Fortex stapt op om illegaal terugsturen van migranten
Directeur Fabrice Leggeri, die het Europese grensbewakingsagentschap Frontex sinds 2015 leidde, is opgestapt. Al jaren is Fortex verwikkeld in schandalen. Leggeri loopt met deze beslissing vooruit op de publicatie van een langlopend onderzoek van EU-antifraudewaakhond Olaf naar intimidatie en wangedrag bij het agentschap.
Het rapport zou gaan om het illegaal wegsturen van migranten aan de EU-grenzen en het schenden van de EU-regelgeving. Frontex heeft altijd alle beschuldigingen daarover ontkend. Een van de bijnamen van Leggeri was ‘Mr. Teflon’, omdat beschuldigingen tegen hem en zijn agentschap nooit aan hem leken te kleven.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Van Lienden en compagnons raken verder in het nauw
Slachtoffer van een mediahetze, zo zag Sywert van Lienden zichzelf nadat de mondkapjesdeal aan het licht kwam. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie hem en zijn partners stevig in het vizier, schrijft de Volkskrant in een analyse.
Nadat Van Lienden en Bernd Damme door de rechtbank Amsterdam geschorst werden als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie, zijn vrijdag ook de Nederlandse bankrekeningen van Van Lienden en zijn partners bevroren. In totaal is er beslag gelegd op 11,5 miljoen euro, aldus het OM. ‘Zoiets doen ze ook niet lichtvaardig’, zegt advocaat Peter Plasman. ‘Het is een versterking van het idee dat het OM denkt een sterke zaak te hebben.’
7. Zoom-topic: Airbnb-werknemers kunnen voor altijd remote werken
Eigenlijk zouden Airbnb-werknemers vanaf september 2022 weer op kantoor moeten werken, maar het bedrijf komt daar nu op terug. De 6.000 werknemers mogen altijd op afstand te werken. Amerikaanse werknemers mogen overal in het land aan de slag zonder dat hun beloning wordt verlaagd.
Airbnb wil op deze manier aanmoedigen dat Airbnb-accommodaties gebruikt worden als kantoor. In een poging dit te bereiken, begon het bedrijf afgelopen zomer met Live Anywhere. Twaalf mensen krijgen tijdens dat programma de kans om de hele wereld over te reizen terwijl ze werken vanuit Airbnb-locaties.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates