1. Voormalig KLM-directielid gaat Nederlandse luchtvaart-startup helpen groeien
Erik Varwijk werkte 25 jaar bij Air France-KLM en was daarna twee jaar commercieel directeur bij het Britse Virgin Atlantic. De luchtvaartgoeroe is sinds 1 maart CEO bij Avion Group, een bedrijf in Nieuw-Vennep dat vliegtuigsimulatoren bouwt. Op dit moment heeft het bedrijf een trainingscentrum in Malta, met een simulator waarop piloten van Air Malta opgeleid worden voor het vliegen op de Airbus A320. Maar Varwijk wil internationaal groeien. Er moet een tweede simulator en trainingscentrum komen, en daarvoor heeft hij een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro nodig. ‘Luchtvaartmaatschappijen zien je als startup. Bij zulke grote investeringen is je reputatie van belang, die was er toen nog niet. Inmiddels draait Malta goed en richten we ons nu op verdere internationale expansie’, aldus Varwijk tegen het Financieel Dagblad.
2. Spotify tikt 100 miljoen abonnees aan
Een belangrijke mijlpaal voor het van oorsprong Zweedse Spotify. De muziekdienst heeft 100 miljoen betalende abonnees en is daarmee de eerste. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers. Met de honderd miljoen tikt Spotify de bovengrens van de vooraf gestelde verwachtingen aan. Volgens het bedrijf werd de groei gedreven door onder meer promoties in de VS en Canada en doordat het zogeheten familieabonnement populair blijft. Daarnaast lanceerde Spotify eind februari zijn aanbod ook in India en dat heeft nu al twee miljoen nieuwe gebruikers opgeleverd. Hoeveel van hen betalende gebruikers zijn, is niet duidelijk. Inmiddels is Spotify in 79 landen actief. In totaal maken 217 miljoen mensen nu gebruik van de muziekdienst, het merendeel betaalt dus nog altijd niet.
3. CEO Dennis Muilenberg van Boeing krijgt vuur aan schenen in aandeelhoudersvergadering
De aandeelhoudersvergadering van Boeing maandag was het eerste moment waarop aandeelhouders in gesprek konden met de directie na het drama rondom de 737 MAX-toestellen. Na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië staan deze Boeing-toestellen wereldwijd aan de grond. Aandeelhouders vroegen zich af hoe er zo’n fatale fout in het ontwerp van het nieuwe toestel kon sluipen. CEO Dennis Muilenberg hield vast aan het Boeing-standpunt dat het bedrijf ‘enige verantwoordelijkheid’ draagt voor verbetering van het toestel, maar ontkende dat er een fout in het ontwerp zat. Hij zei dat de vliegtuigen in Indonesië en Ethiopië waren neergestort door ‘een kettingreactie’. Er was ook kritiek op de positie van Muilenberg, die zowel CEO als voorzitter van de raad van bestuur is. Door die dubbele rol zou de raad van bestuur niet genoeg middelen hebben om de directie te controleren. Een motie van een institutionele aandeelhouder om American Airlines-CEO Lawrence Kellner uit de raad van bestuur van Boeing te ontslaan werd verworpen.
4. Commerzbank-CEO houdt buitenlandse banken, waaronder ING, af
Na zes weken onderhandelen ketste een fusie tussen Commerzbank en Deutsche Bank vorige week af. Toch betekent dat niet dat Commerzbank, dat kampt met gebrekkige winstresultaten, nu voor het oprapen door een buitenlandse bank (waaronder ING, BNP Paribas of Unicredit) ligt, waarschuwt CEO Martin Zielke. ‘Wij zijn alleen sterk genoeg om onze eigen weg te gaan’, aldus Zielke in de Welt am Sonntag. ‘Wij zijn veruit de leidende bank in de zakelijke klantenmarkt en in de Duitse Mittelstand. We hebben een heel goede uitgangspositie. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: we hebben een duidelijke strategie, maar die moet ook steeds opnieuw op de proef worden gesteld.’
5. Voedingsmiddelenconcern Royal Wessanen krijgt nieuwe CFO
François de Gantes wordt de nieuwe financiële baas bij biologisch voedingsmiddelenconcern Royal Wessanen. De Fransman is sinds 2015 CFO bij Naturex, dat gespecialiseerd is in de productie en verkoop van natuurlijk plantenextracten voor voedingsmiddelen, gezondheids- en cosmetische producten. Bij Wessanen volgt De Gantes Ronald Merckx op. Wessanen, met het hoofdkantoor in Amsterdam, produceert en distribueert biologische voedingsmiddelen in de Benelux en andere Europese landen. In 2018 had het bedrijf een jaaromzet van 628,4 miljoen euro.
6. Must-read: Wat als een top-medewerker wil vertrekken?
Als een van je beste medewerkers speelt met het idee te vertrekken, maar zich nog niet heeft vastgelegd op een andere baan, is het nog niet te laat. Neem de medewerker apart en voer een open gesprek. Als hij of zij erover denkt te vertrekken omwille van geld, is het probleem makkelijk opgelost. Een medewerker die waardevol is voor het team en de organisatie, is het waard om meer geld aan uit te geven. Als het probleem dieper ligt, moet je creatief te werk gaan. Praat openlijk over de ambities en carrière-doelen en kijk hoe je daarbij kan helpen. Soms is het tijd om een waardevolle medewerker los te laten, bijvoorbeeld als ze al een andere baan hebben aangenomen. Feliciteer ze in dat geval. Je wilt dat ze zich de organisatie met een goed gevoel herinneren, zodat ze anderen aanraden er te solliciteren of omdat ze misschien ooit terug willen komen (de trend neigt naar dit zogenaamde boemerang-effect).
7. Koffieautomaat: Crypto-tokens cashen in de auto
Jaguar wil bestuurders stimuleren data vanuit de auto te delen met het bedrijf, en wil daarom ‘slimme portemonnees’ in z’n auto’s installeren. Daarmee kunnen bestuurders die data over bijvoorbeeld files of gaten in de weg delen IOTA-cryptotokens verdienen. Ook als je carpoolt, kun je tokens verdienen. De tokens kunnen vervolgens gebruikt worden voor het betalen van benzine, tolwegen of het opladen van elektrische auto’s. Het Britse bedrijf test de technologie op dit moment in de modellen Jaguar F-PACE en de Range Rover Velar in een testomgeving in Ierland.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.