1. Von der Leyen: ‘Oekraïne mag bij EU’
Oekraïne is ‘één van ons geworden’, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie tegen Euronews. Volgens haar is het land daarom welkom in de EU. De Oekraïense president Zelensky zegt op Twitter met Von der Leyen gesproken te hebben over een lidmaatschap. In 2014 sloot Oekraïne een associatieverdrag met de EU, waardoor visumvrij reizen en nauwere economische samenwerking mogelijk werd. In de grondwet van Oekraïne staat dat er gestreefd wordt naar een EU-lidmaatschap.
2. EU weert alle Russische vluchten uit luchtruim
De Europese Unie sluit het luchtruim voor alle Russische vliegtuigen. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie zondagmiddag bekendgemaakt. De vliegtuigen kunnen niet opstijgen vanaf of landen op Europese luchthavens. Ook mag er niet over de EU gevlogen worden op weg naar een andere locatie. Dit geldt ook voor privévliegtuigen. In Nederland ging dit gisteren om 16.00 uur al in. Minister van Infrastructuur Mark Harbers: ‘In het Nederlandse luchtruim is geen ruimte voor een regime wat onnodig en bruut geweld toepast’. Als tegenreactie heeft Rusland het luchtruim voor verschillende EU-landen gesloten.
3. Financiële dreun voor Rusland: banken worden verwijderd uit Swift
Er werd al dagen over gesproken en nu is het besluit dan toch genomen: de Europese Commissie (EC) en de Verenigde Staten gaan een aantal Russische banken verwijderen van het internationaal betaalsysteem Swift. Het doel is om Rusland ‘financieel te isoleren’, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie. De buitenlandse miljardentegoeden van de Russische centrale bank worden bevriest. De westerse landen willen voorkomen dat die ‘zijn internationale reserves inzet om de impact van onze sancties te ondergraven’.
Dreiging kernwapens
Onder meer vanwege de economische sancties brengt Rusland eenheden die over kernwapens kunnen beschikken in verhoogde staat van paraatheid. ‘Westerse landen hebben niet alleen op economisch gebied onvriendelijke stappen gezet, topfunctionarissen uit vooraanstaande NAVO-landen hebben zich agressief uitgelaten richting ons land’, zegt Poetin. De Russische leider zegt dat het om ‘illegale sancties’ gaat.
4. Corruptie bij Ericsson blijkt wijder verbreid
De corruptie bij Ericsson blijkt veel wijder verbreid zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit interne stukken die in handen zijn van journalistenconsortium ICIJ, waar onder andere het FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico bij aangesloten zijn. Het Zweedse telecombedrijf zou in veertien landen betrokken zijn geweest bij omkoping en corruptie. Volgens het FD schetsen de stukken ‘een beeld van overmoedige lokale managers, die soms de veiligheid van hun eigen personeel en onderaannemers in de waagschaal leggen omwille van de commercie’. Eerder werd bekend dat het telecombedrijf smeergeld zou hebben betaald aan IS-terroristen in Irak voor het gebruik van transportroutes.
5. Kabinet: meer vrouwen op topposities overheid
Het kabinet wil ‘stevig inzetten op meer vrouwen’ op hoge posities binnen ministeries en bij de overheid in het algemeen. De streefcijfers zijn binnen organisaties en uitvoeringsorganisaties aangepast. De (sub)top moet binnen vijf jaar bestaan uit ’45 à 55 procent’ vrouwen. Dit betekent dat vrouwen voorrang krijgen als dit helpt om de doelstelling te bereiken. Het kabinet vindt dat de overheid ook ‘naar zichzelf’ moet kijken. Sinds dit jaar is er een wet die ervoor moet zorgen dat meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven komen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Het ongemak van een gesprek met Poetin
Een onaangename gesprekspartner. Zo kennen leiders uit de zakenwereld Poetin. Het FD spreekt verschillende Nederlandse voormalige ceo’s die de afgelopen jaren een gesprek met de Russische president hebben gehad. ‘Hij liet ons dan vaak drie tot vier uur wachten’, vertelt een topman die anoniem wil blijven. ‘Ik herinner me dat hij bij de begroetingen graag hard in je hand kneep, en dat hij in de gesprekken met ons ceo’s voortdurend liet merken dat er in Rusland maar één de baas is. ‘Ik heb beslist. Ik heb orders gegeven”, zei hij steeds.’ Ook oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer, heeft Poetin een paar keer gesproken. ‘Poetin wil zijn wil opleggen aan zijn omgeving en steekt dat niet onder stoelen of banken. Je krijgt dan langdurige colleges waarbij hij veel getallen uit het hoofd kent.’
7. Zoom-topic: Providers laten klanten gratis bellen en sms’en naar Oekraïne
Verschillende providers maken het mogelijk dat klanten de komende tijd gratis kunnen bellen en sms’en van en naar Oekraïne. Het gaat onder meer om VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile, DELTA en Caiway. Laatstgenoemden zeggen het belangrijk te vinden dat familie en vrienden in contact kunnen blijven met elkaar in de ‘zeer benauwende situatie’. Ook bellen, sms’en of mobiel internetten vanuit Oekraïne is voor klanten van de Nederlandse providers gratis.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates