1. Sywert van Lienden besprak hoe hij ‘gillend rijk’ zou worden
Het Openbaar Ministerie heeft geluidsopnamen over de mondkapjesdeal waarop te horen is dat Sywert van Lienden en zijn compagnons al snel van plan waren daar geld te verdienen. Dat schrijft de Volkskrant. ‘We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en worden miljonair.’ Van Lienden zegt onder meer: ‘In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen.’ Hij deed de uitspraken op 12 april 2020.
2. Oud-topman: Twitter misleidt publiek, de site is onveilig
Voormalig veiligheidsbaas van Twitter, Peiter Zatko, zegt dat de veiligheid van Twitter ‘tien jaar achterloopt’ op de veiligheidsstandaarden, dat de gegevens niet goed beveiligd zijn en dat te veel mensen bij gevoelige gegevens kunnen. Zatko deed de uitspraken tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres.
Begin dit jaar werd Zatko ontslagen, volgens Twitter omdat hij niet functioneerde. Maar de oud-topman zegt dat hij weg moest nadat hij had geprobeerd de directie voor veiligheidsrisico’s te waarschuwen en het bedrijf te helpen bij het oplossen van technische problemen. Volgens de oud-topman wordt in de bedrijfscultuur van Twitter alleen goed nieuws gemeld aan de top. Twitter wil niet reageren op de beschuldigingen.
3. Jumbo-topman Frits van Eerd verhoord in groot witwasonderzoek
Jumbo-topman Frits van Eerd is gisteren door de FIOD verhoord in een groot onderzoek naar witwassen. Ook zijn het huis van Van Eerd en het Jumbo-hoofdkantoor in Veghel doorzocht. Volgens Omroep Brabant zijn meerdere dozen met informatie in beslag genomen. Een bron verklaart dat de Fiod het hoofdkantoor doorzocht om ‘persoonlijke bezittingen en communicatie’ van Van Eerd veilig te stellen. Een deel van zijn autoverzameling zou op het terrein van Jumbo staan.
Jumbo schreef dinsdagmiddag in een persverklaring dat de Fiod ‘vragen stelt’ aan Van Eerd. ‘Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo’, stelt het bedrijf. Het is niet duidelijk of Jumbo-topman is aangehouden. Volgens het OM zijn er negen personen aangehouden. Voormalig motorcrosser Theo E. wordt als hoofdverdachte gezien van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van btw-fraude.
4. H&M en Decathlon op vingers getikt om duurzaamheidsclaim
H&M en Decathlon hebben consumenten niet duidelijk voorgelicht over de duurzaamheid van hun producten. Beide winkelketens bieden producten aan met algemene termen als ‘ecodesign’ en ‘consious’. Volgens de ACM moeten de bedrijven uitleggen wat dat inhoudt. Omdat de winkelketens beloven consumenten in de toekomst beter te informeren, gaf de toezichthouder geen boete. Wel controleert de ACM of ze zich hieraan houden de komende jaren. De ketens doneren ook 400.000 euro en 500.000 euro aan verschillende duurzame doelen ter compensatie van hun onduidelijke en onvoldoende onderbouwde duurzaamheidsclaims, meldt de toezichthouder.
5. Noodplan Europese Commissie: maximumprijs voor elektriciteit
De Europese Commissie wil een prijsplafond instellen voor producenten van elektriciteit die geen gebruikmaken van aardgas. Het voorgestelde bedrag, 180 euro voor een megawattuur elektriciteit, is ongeveer de helft van wat nu wordt betaald voor die hoeveelheid. De commissie wil dit jaar ook een extra winstbelasting van 33 procent invoeren voor olie-, gas- en steenkoolbedrijven en voor raffinaderijen. Die moet worden geheven over een deel van de winst die zij extra hebben gemaakt door de hoge prijzen. Vandaag spreekt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie Europa toe tijdens de ‘State of the Union’.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Geen staatssteun voor getroffen Nederlandse bedrijven, ‘domino-effect’ dreigt
Bedrijven vrezen een oneerlijke concurrentiepositie nu Nederland geen staatssteun geeft, terwijl andere Europese landen dat wél doen. Dat meldt Nieuwsuur. Steen-, aluminium- en levensmiddelenfabrikanten moeten de productie wellicht zelfs stilleggen vanwege de hoge gasprijs. Volgens economen van de Rabobank en ABN Amro kan daardoor een domino-effect ontstaan. Als grote fabrikanten niet meer leveren, werkt dat immers door in de hele keten. Uit een analyse van het nieuwsprogramma blijkt dat zeker veertien lidstaten staatssteun bieden.
DNB, eigenlijk tegen overheidssteun, zegt in een reactie dat het voor de Nederlandse regering nu ook lastig is om ‘géén compensatie te bieden als omringende landen dat wel doen, vanwege bescherming van het gelijke speelveld’.
7. Bij de koffieautomaat: Vakbonden waarschuwen werkgevers voor ‘taaie herfst en winter’
Vakbonden zijn er na de onderhandelingen bij NS op gebrand om ook voor andere sectoren loonsverhogingen te bereiken. Zo wil CNV dat bij nieuwe cao’s die komende maanden gesloten moeten worden, 5 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering wordt afgesproken. Om dat te bereiken zijn stakingen niet uitgesloten. Het wordt ‘een taaie herfst en winter’, waarschuwt CNV-voorzitter Piet Fortuin werkgevers. ‘Dit is geen tijd om compromissen te sluiten.’ VNO-NCW vindt dat aan de cao-tafels macro-economisch geen ‘haasje-over-effect’ moet ontstaan. ‘Als we in een loon-prijsspiraal terechtkomen, is uiteindelijk iedere Nederlander slechter af’, laat een woordvoerder weten.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates