1. Vakbonden vrezen verlies 13.000 banen Schiphol
Het kabinetsplan om Schiphol in te perken om geluidshinder terug te dringen kost zo’n 13.000 banen, vrezen vakbonden. Het aantal vliegbewegingen wordt later dit jaar mogelijk teruggebracht van 500.000 naar 440.000 en dat zou tien procent van de 134.000 banen kunnen kosten, concludeert SEO Economisch Onderzoek. De bonden spreken van een ‘desastreus’ besluit voor de werkgelegenheid, schrijft het FD.
2. UWV: werf in buitenland voor oplossen personeelstekort
De tekorten op de arbeidsmarkt zijn voelbaar in 166 beroepen. Dat concludeert het UWV na een analyse. Het goede nieuws: in 70 procent van de beroepen met een tekort ligt de oplossing in het buitenland. Zo zijn er tien landen binnen de EU waar verkoopmedewerkers moeilijk aan het werk kunnen komen, voor bouwpersoneel speelt dat probleem in zeven landen.
3. DNB: banken slagen er onvoldoende in tegoeden foute Russen te bevriezen
Banken en andere financiële instellingen moeten bezittingen van foute Russen opsporen en bevriezen, maar dat blijkt in de praktijk voor veel instellingen ingewikkeld. Een derde van de banken en andere financiële instellingen slaagt er onvoldoende in, concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na eigen onderzoek.
Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de naamspelling. ‘Je kan Poetin schrijven maar ook Putin’, aldus DNB-divisiedirecteur Maarten Gelderman. U zei? ‘Kleuterschoolfouten’, noemt advocaat Heleen over de Linden, die promotieonderzoek doet naar sancties tegen Russen, die conclusie dan ook.
4. Namaak in trek bij Europese consument
Steeds meer Europese consumenten zwichten voor neppers. Het aantal EU-burgers dat het afgelopen jaar namaak-merkartikelen kocht, bedraagt 13 procent, in 2020 was dat nog 5 procent. Dat meldt het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie op basis van een onderzoek onder bijna 26.000 EU-burgers, aldus BNR.
Prijs is de belangrijkste drijver voor de aankoop van nep. Nederland scoort iets boven het Europese gemiddelde.
5. Werkgevers waarschuwen voor bezuinigingen door loonstijgingen
In de cao’s die afgelopen maand zijn afgesloten, stegen de lonen met gemiddeld 8,2 procent. Reden voor werkgeversorganisatie AWVN om een waarschuwing af te geven, meldt NU.nl. Bezuinigingsoperaties liggen daardoor op de loer, klinkt het. ‘Veel bedrijven kunnen hun stijgende kosten niet doorberekenen. Ze zullen daarom op kosten moeten besparen om te kunnen blijven concurreren.’
DNB-baas Klaas Knot wees eerder ook op de risico’s van stijgende salarissen. De inflatie zou hoog blijven wanneer werkgevers de hogere loonkosten doorberekenen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Volkswagen moet winstgevender worden, terwijl concurrentie daar niet om maalt
Volkswagen-topman Oliver Blume staat voor een grote opdracht. Winstgevendheid is het nieuwe toverwoord in de strategie die hij woensdag ontvouwt. Uit de fabrieken van de autogrootmacht rijden jaarlijks nog altijd bijna tien miljoen bolides, maar omzetten slinken en nieuwe concurrenten halen het concern rechts in op het gebied van elektrische aandrijving, technologie en software.
Gedwongen ontslagen zouden geen deel uitmaken van de reorganisatie, schrijft het FD in een analyse. ‘Voor de nieuwe concurrenten is marktaandeel juist belangrijker dan winstgevendheid. Ze zijn bereid om hun schaalvoordelen en kostenbesparingen direct door te geven aan klanten. Dit maakt ze moeilijke concurrenten voor de klassieke autofabrikanten.’
7. Bij de koffieautomaat: Ingrid Thijssen: ‘Aanval op Tata Steel-ceo is gevaarlijk’
Advocaat en klimaatactivist Bénédicte Ficq haalde vrijdag in een interview met het FD uit naar de ceo van Tata Steel. Voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen stelt in een opiniestuk in dezelfde krant dat Ficq een grens heeft overschreden. De persoonlijkheid van de Tata-bestuurder haalt ze door het slijk, vindt Thijssen. En dat is gevaarlijk, stelt ze. ‘Voor je het weet ontstaat een sfeer waarin iemand bereid is tot fysiek geweld tegen de bestuurder in kwestie.’
Ficq wil dat het OM bestuurders van bedrijven persoonlijk aanpakt voor schadelijk beleid. In het bewuste interview zei ze: ‘Er zit iets niet lekker in je geweten als je het dividend van aandeelhouders belangrijker vindt dan de gezondheid van omwonenden.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates