Plus: 'KLM-top in opstand tegen Air France', Google sluist 10 miljard door Nederland en Klaas Knot was tegen maatregelen.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'V&D zet verhuurders mes op de keel'
V&D eist van de verhuurders van zijn warenhuispanden een huurvrije periode van 4 maanden en wil daarnaast dat de huur structureel wordt teruggebracht van 10 tot 7 procent van de omzet. Dit blijkt uit een brief die het bedrijf aan alle eigenaren van het vastgoed heeft verzonden, waar De Volkskrant over schrijft. Het vastgoed van V&D werd in 2005 door toenmalig eigenaar KKR verkocht. De risicobelegger verdiende daar 1,5 miljard euro op – 150 miljoen euro meer dan voor volledig V&D was betaald. Vastgoedeigenaar Jos van de Mortel van Metropop, dat de panden in Heerlen en Sittard bezit, zegt dat er de laatste jaren niets is geïnvesteerd in V&D. 'En nu mogen de verhuurders er voor opdraaien.' Het warenhuis zelf ontkent dit en zegt dat de huidige tarieven simpelweg onhoudbaar zijn. Lees ook:
2. Woede over SS-naam schip Allseas
De Joodse gemeenschap is woedend over de aankomst van de Pieter Schelte, een schip van het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas, in de haven van Rotterdam. Dat schrijft The Guardian. Het schip is vernoemd naar een Nederlandse officier bij de Waffen-SS. Deze Schelte was de vader van Edward Heerema, de Nederlandse eigenaar van Allseas. Esther Voet, directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israël, zegt dat de timing van de aankomst van het schip – kort voor de aanslagen in Parijs en 70 jaar na de bevrijding van Auschwitz – vast toeval was. 'Maar het is een teken van de tijd. We hebben onze strijd verloren tegen de naamgeving van het schip en nu we are left eating dust.'
3. 'KLM-top in opstand tegen Air France'
De directie en raad van commissarissen van KLM keren zich tegen de plannen van moederbedrijf Air France KLM om het Nederlandse luchtvaartbedrijf 'in te lijven'. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een ingewijde. Naar verluidt wil de Franse leiding van het bedrijf de financiële zeggenschap van KLM grotendeels overnemen, 'tegen alle afspraken in'. Ze willen hun zet doordrukken op 2 februari, de dag waarop een cruciale bestuursvergadering plaatsvindt.
4. 'China grootste iPhone-markt'
Apple heeft naar verwachting voor het eerst meer iPhones verkocht in China dan in de VS. Dat schreef zakenkrant Financial Times zondag na een rondvraag onder marktkenners van grote banken. Apple, dat dinsdag zijn eerstekwartaalcijfers publiceert, dankt de groei volgens analisten aan de vorig jaar aangekondigde samenwerking met China Mobile. Dat is de exploitant van het grootste netwerk in China. Ook zou Apple hebben geprofiteerd van het achterop raken van rivaal Samsung. Wel kampt het concern met de snelle opkomst van Xiaomi, dat goedkope smartphones op de markt brengt. Analisten van de Zwitserse bank UBS schatten dat 36 procent van het totaal aantal verscheepte iPhones naar China ging, tegen 24 procent voor de VS. Een jaar eerder waren de rollen nog omgedraaid en ging 29 procent naar de VS en 22 procent naar China. Lees ook:
5. Google sluist 10 miljard door Nederland
Google heeft in 2013 voor bijna 10 miljard dollar aan omzet via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat schrijft De Telegraaf. Het bedrag ligt 1 miljard dollar hoger dan een jaar eerder. Ruim 9 miljard is afkomstig van Google Ireland Limited, de Ierse vennootschap van het internetbedrijf. Door de constructie wordt de winst verlaagd in Ierland, ten gunste van Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven.
6. Klaas Knot was inderdaad tegen
De geruchten kloppen: Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), is tegen de nieuwe steunoperatie van de Europese Centrale Bank. Dat bevestigde hij gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Knot is niet overtuigd van de noodzaak en de effectiviteit van de maatregelen en verwees onder andere naar voorbeelden uit andere landen. 'Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone.' Vorige week werd bekend dat de Europese Centrale Bank vanaf maart staatsobligaties gaat opkopen bij banken, waar in totaal maandelijks 60 miljard euro voor wordt gereserveerd.
7. Topman Allianz: ECB-besluit schadelijk
De maatregelen van de ECB (zie ook: punt 6) zijn schadelijk voor de pensioenen. Dat zegt Maximilian Zimmerer, topman van de Duitse verzekeraar Allianz, tegen de Frankfurter Allgemeine. 'Langetermijnsparen loont nauwelijks, waardoor het een groot risico vormt voor toekomstige gepensioneerden. Waar is de stimulans om te sparen?' Volgens Zimmerer is de huidige situatie onhoudbaar, en moeten de Europese landen gezamenlijk de hoge staatsschulden wegwerken.
8. Dreamworks schrapt 500 banen
De Amerikaanse filmstudio Dreamworks Animation, bekend van films als Shrek en Madagascar, gaat 500 banen schrappen. Dat komt neer op 18 procent van het totale personeelsbestand. Ook wordt de productie van nieuwe films beperkt, om winstgevender te worden. Het bedrijf heeft enkele minder goede jaren achter de rug, met enkele flops in de bioscopen. Vanaf volgend jaar brengt het nog maar 2 films per jaar uit, dit jaar staat er nog maar 1 prent op de agenda.
9. Getal van de dag: 280 miljoen
Internetreisbureau Expedia neemt zijn concurrent Travelocity over van technologiebedrijf Sabre voor 280 miljoen dollar (omgerekend 250 miljoen euro). Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt. Met de overname kan Expedia, bekend van websites voor hotelboekingen als Hotels.com en Trivago, beter concurreren met rivalen als The Priceline Group, waar het Nederlandse Booking.com onder valt. Expedia en Travelocity werken al langer samen. Zo maakt Travelocity sinds 2013 gebruik van technologie van Expedia voor zijn Amerikaanse en Canadese websites, terwijl Travelocity voor extra verkeer op de sites van Expedia zorgt.
10. Koffieautomaat: Is daar de teleporter?
Gaat 'Beam me up Scotty' werkelijkheid worden? Duitse wetenschappers zeggen een teleporter-systeem uitgevonden te hebben. In de teleporter van Startrek wordt een persoon naar een andere locatie gebeamed, de Duitse wetenschappers hebben een wat meer laagdrempelige variant bedacht: een fysiek object wordt door een scanner gehaald en ergens anders met een 3D-printer opgebouwd. Nee, niet echt een teleporter dus, maar het is een eerste stap, zullen we maar zeggen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.