Plus: Gaan Google en Uber concurreren? En 26 banken kandidaat om beursgang ABN te leiden.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. V&D onderhandelt opnieuw over winkelhuur
V&D is opnieuw onderhandelingen begonnen over de huur van zijn winkels. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen hoopt zo de huurlasten permanent te kunnen verlagen. Een woordvoerster zei maandag dat V&D bezig is met het 'heronderhandelen' van alle huurcontracten. V&D moet vandaag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het bedrijf onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde. IEF Capital, eigenaar van meerdere winkelgebouwen van V&D, heeft het concern voor de rechter gedaagd om ontruiming van de winkels te vorderen. Maar er lijkt nog een voorbehoud te zijn. Bij IEF blijft 'de lijn open voor een nieuw voorstel van V&D', liet het bedrijf afgelopen weekend weten. Gisteren weigerde de onderneming commentaar te geven. Daarnaast zeggen ook andere verhuurders te kijken naar juridische stappen, meldt het Financieele Dagblad (€). Het zou gaan om vier verhuurders die samen meer dan 10 panden bezitten.
2. Gaat Google Uber nadoen of andersom?
Gisteravond gingen er verwarrende berichten over internet. Bloomberg Business meldde op basis van ingewijden dat Google werkt aan een Uber-concurrent: een zelfrijdende taxidienst. Topmensen van Uber zouden de app die daarbij hoort al hebben gezien. Het zou een bijzondere zet zijn, om dat Google de laatste jaren honderden miljoenen in het bedrijf heeft gepompt via zijn investeringstak. Even later stelde The Wall Street Journal op gezag van bronnen dat van een dergelijk initiatief geen sprake is. De app is bedoeld voor carpoolen. Wel zou Uber werken aan de ontwikkeling van zelfrijdende taxi's. Zowel de taxi van Google als die van Uber zou in de omschreven vorm ver van de werkelijkheid afstaan, maar de tegenstrijdige berichten suggereren wel dat de twee bedrijven meer gaan concurreren op dit gebied.
3. Bestuur bekrachtigt afspraak: KLM blijft definitief baas over kas
KLM blijft definitief baas over eigen kas. De voltallige raad van bestuur van moederbedrijf Air France-KLM heeft de afspraken bekrachtigd die daar vorige week over zijn gemaakt. Dat heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep laten weten. Topman Alexandre de Juniac en financieel directeur Pierre-François Riolacci wilden dat KLM overtollig kasgeld zou gaan afstaan aan de holding, zodat die goedkoper zou kunnen lenen. Na verzet vanuit directie en raad van commissarissen van KLM werden die plannen evenwel bijgesteld.
4. Private-equity verkochten vorig jaar voor record aan bedrijven
Nog niet eerder verkochten private–equityhuizen in één jaar zoveel bedrijven. Dankzij een beter sentiment op de overnamemarkt werden er in 2014 maar liefst bij 2.100 bedrijven van de hand gedaan, goed voor een bedrag van 490 miljard dollar. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Mergermarket, schrijft het Financieele Dagblad (€) vanmorgen. Het aantal verkochte bedrijven ligt zelfs hoger dan in 2007.
5. Pensioenfondsen zien dekkingsgraad verslechteren
De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen maand flink zien verslechteren. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde in januari van 108 naar 103 procent. Daarmee bevindt deze zich onder de grens die vereist is om een dekkingstekort te voorkomen, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De sterke daling komt voornamelijk door een nieuwe rekenmethodiek die vanaf 1 januari geldt. De pensioenfondsen mogen bij het berekenen van hun financiële situatie niet meer uitgaan van een driemaandsmiddeling van de rente.
6. 26 banken kandidaat om beursgang ABN Amro te begeleiden
De grote Nederlandse banken ING en Rabobank zijn samen met een aantal internationale zakenbanken geselecteerd om mogelijk de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. Ook ABN AMRO zelf staat op de lijst van mogelijke dienstverleners. In totaal zijn 26 banken kandidaat. De stichting die de aandelen ABN namens de Staat beheert, NLFI, heeft de lijst gisteren bekendgemaakt. Voor de belangrijkste rol in het proces, die van wereldwijde coördinator, zijn veertien banken geselecteerd, waaronder ING, Rabobank en ABN AMRO. In dit rijtje staan ook internationale zakenbanken als Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Merrill Lynch en Morgan Stanley.
7. Ontslagen medewerkers krijgen na 1 juli 'transitievergoeding' mee
Werkgevers die na 1 juli van dit jaar iemand de laan uitsturen, moeten de ontslagen werknemer een 'transitievergoeding' meegeven. Maar als ze op dat moment ook nog gebonden zijn aan een sociaal plan of cao-afspraken over ontslagvergoeding hoeven ze niet twee keer te betalen. Op initiatief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) komt er een overgangsregeling. Die loopt tot 1 juli 2016. In deze periode gaan afspraken die in een sociaal plan of cao zijn gemaakt voor op de transitievergoeding. Op 1 juli gaat een nieuwe regeling voor ontslagrecht in. De procedure om iemand te ontslaan wordt dan eenvoudiger en daardoor sneller. Bedrijven worden wel verplicht de ontslagen medewerker een transitievergoeding van maximaal 75.000 euro uit te keren.
8. Apple gaat saffierfabriek ombouwen
De fabriek waar het inmiddels falliete GT Advanced Technologies in opdracht van Apple saffieren glasplaten maakte voor Apple Watches en de iPhone 6, wordt door Apple omgebouwd. Dat schrijft Bloomberg Business. Volgens de publicatie steekt het Californische bedrijf 2 miljard dollar in de 120.000 vierkante meter zodat de ruimte kan worden omgebouwd tot een datacenter. GT Advanced ging in oktober vorig jaar falliet nadat het niet in staat was aan de eisen van Apple te voldoen.
9. Getal van de dag: 1,4
Het aantal bedrijven in Nederland blijft komende jaren naar verwachting flink toenemen, vooral doordat er meer zzp'ers bijkomen. Dat voorziet het economisch bureau van ING in een vandaag gepubliceerd rapport over de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb). Afgelopen twintig jaar is het aantal ondernemingen al meer dan verdubbeld, van 600.000 in 1996 naar 1,4 miljoen nu. De bank gaat ervan uit dat er in 2025 circa 2,2 miljoen bedrijven zijn.
10. Koffieautomaat: het nieuwe vlaggenschip van Samsung
In de eerste week van maart begint in Barcelona het Mobile World Congress. Samsung gaat van de gelegenheid gebruikmaken om journalisten – net als HTC – de dag daarvoor het nieuwe vlaggenschip te tonen, meldt The Verge. Het nieuw toptoestel zou mogelijk een gebogen scherm hebben, zoals deze al te vinden is op de Galaxy Note Edge. De nieuwe telefoon zou daarnaast gebruik maken van 'nieuwe materialen, een innovatief design en verschillende vernieuwende functies'.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.