1. Britse Entain koopt BetCity voor 450 miljoen
Het Britse, aan de beurs van Londen genoteerde concern Entain, neemt het Amsterdamse BetCity over voor een kleine half miljard euro. BetCity is het geesteskind van onder meer Melvin Bostelaar, de mede-oprichter die ceo werd en ook na de ’transfer’ naar Groot-Brittannië aanblijft.
Bostelaar is een serie-ondernemer, leert zijn LinkedIn-profiel: hij stopte in Utrecht met zijn studie Rechten om in de Verenigde Arabische Emiraten aan een bedrijf te bouwen dat boodschappen en maaltijden thuisbezorgt. Hij startte het BetCity ruim een jaar geleden en staat bekend als een brutale speler.
2. ATOS wil zichzelf opsplitsen
Een van de grootste IT-bedrijven van Europa is van plan zichzelf op te splitsen. Het Franse Atos kwam dinsdag voorbeurs met die mededeling. De beursgenoteerde multinational zet zijn snelgroeiende bedrijven voor digitale transformatie apart en gaat zelf verder als beheerder van IT-infrastructuur. Voor de reorganisatie is in totaal 1,5 miljard euro uitgetrokken.
‘We lopen achter op onze concurrenten’, zegt ceo Rodolphe Belmer in een toelichting op de plannen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf volgens hem veel potentie. Hij gaat daarom het bedrijf opsplitsen en vertrekt zelf per eind september. Hij wordt opgevolgd door Philippe Oliva en Nourdine Bihmane die respectievelijk de spin-off en het overgebleven deel moeten gaan leiden.
3. CDA eist van coalitie andere aanpak stikstofproblematiek
Het CDA wil dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) haar vrijdag gepresenteerde stikstofplannen aanpast. Het gaat om veranderingen, de stikstofdoelen zelf blijven volgens een CDA-woordvoerder overeind staan.
Bij monde van fractievoorzitter Pieter Heerma wil het CDA meer aandacht voor innovatie om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen en vindt het dat ook de luchtvaart en industrie daaraan een bijdrage moeten leveren. Provincies moeten daarnaast de ruimte krijgen om de plannen zelf uit te werken. De Volkskrant maakt gehakt van Heerma’s uitspraken. De aanpassingen die hij wil, zijn al meegenomen in de huidige plannen.
Het kabinet maakte vrijdag voor het eerst duidelijk met hoeveel procent de stikstofuitstoot in de landbouwsector per regio omlaag moet. In de Gelderse Vallei, de Peel en op de zandgronden in Zuid- en Oost-Nederland moet de stikstofuitstoot met 47 tot 70 procent omlaag.
4. FastNed maakt groeispurt
De uitbater van laadstations voor elektrische auto’s Fastned wil voor eind 2024 zijn netwerk hebben verdubbeld tot ten minste vierhonderd stations. Voor het eind van 2030 zouden er in Europa duizend Fastned-locaties moeten zijn. Zo wil de onderneming voorbereid zijn op het groeiende aantal elektrische voertuigen dat de komende jaren de weg op zal gaan.
Fastned heeft de nieuwe doelstellingen bekendgemaakt voorafgaand aan zijn beleggersdag, waarop investeerders worden bijgepraat. Volgens het bedrijf is voor de uitbreiding tot en met 2024 naar verwachting extra financiering van 50 tot 75 miljoen euro nodig.
5. Groei in export lijkt voorbij
De Nederlandse export groeide in april met 2,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS dinsdag. Een maand eerder kromp de uitvoer nog met 1,5 procent.
In juni ziet het er volgens het CBS minder goed uit. In Duitsland, de grootste handelspartner van Nederland, wordt momenteel minder geproduceerd dan een jaar eerder. Daardoor daalde het Duitse producentenvertrouwen en ook dat van de eurolanden ging gemiddeld gezien onderuit. Dat kan volgens het statistiekbureau deze maand tot minder goede cijfers leiden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Sywert vindt dat hij oprecht en integer heeft gehandeld
‘Hier is een persoonlijke vete aan de gang.’ Dat waren de laatste woorden van Sywert van Lienden, aan het einde van een uren durende civiele zitting in de rechtbank van Amsterdam. En iets eerder: ‘Ik ben de nationale kop-van-jut. Er hebben mensen in mijn voortuin gestaan. Ik ben bedreigd en beschimpt.’
De Volkskrant en Follow the Money onthulden vorig jaar dat hij voor 100 miljoen euro aan mondkapjes verkocht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De helft van de maskers werd afgekeurd door het RIVM. Later bleek dat Van Lienden 9 miljoen euro had verdiend met deze transactie, die bekend werd als ‘de mondkapjesdeal’.
Samen met compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel had hij zichzelf die miljoenen uitgekeerd vanuit de Relief Goods Alliance (RGA). Dat was een commerciële bv, gelieerd aan de Hulptroepen Alliantie. Dat het geld uit de stichting naar de bv doorstroomde, was onbekend.
Luister ook Studio Scaleup: Sywert was van begin af aan uit op snelle winst
7. Bij de koffieautomaat: 1 op 6 Nederlanders gediscrimineerd op werk
Bijna een op de zes Nederlanders heeft weleens te maken gehad met discriminatie op het werk. Dat meldt de Nationale Vacaturebank op basis van onderzoek onder 2500 mensen, onder wie werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Het gaat dan vooral over het krijgen van negatieve opmerkingen of over ongelijke behandeling. Nog eens 12 procent kent iemand die te maken heeft gehad met discriminatie, of heeft dit zien gebeuren bij collega’s.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates