1. Topman Transvia vertrekt naar Sunweb
Transavia ziet topman Mattijs ten Brink vertrekken naar reisorganisatie Sunweb. Ten Brink stond zes jaar lang aan het roer (of moeten we zeggen stuurknuppel) van Transavia. Bij Sunweb volgt hij Gert de Caluwe op die om persoonlijke reden terugtreedt. KLM-topman Pieter Elbers laat weten het vertrek van Ten Brink te betreuren, maar zijn keuze te respecteren. Sunweb werd eerder dit jaar overgenomen door de Scandinavisch-Duitse investeerder Triton. Onder Ten Brink heeft Transavia gepoogd de stap naar de Duitse markt te zetten, maar het lukte niet om het Duitse dochterbedrijf winstgevend te krijgen. Ook experimenteerde hij bij de luchtvaartmaatschappij met holocratische uitgangspunten.
2. Beursgang lager gewaardeerd WeWork mogelijk uitgesteld
Verhuurder van flexibele kantoorplekken WeWork gaat mogelijk later naar de beurs. Recentelijk werd de waardering van het bedrijf al gehalveerd van 47 miljard naar 23 miljard dollar. Nu gaan er verhalen dat de waardering verder wordt teruggesnoeid naar minder dan 20 miljard dollar. Reden voor grootaandeelhouder SoftBank om de beursgang uit te stellen. Er klinkt veel kritiek op WeWork. Het bedrijf zou kampen met hoge (marketing)kosten, een onduidelijke financiële rapportage voeren en CEO Adam Neumann verkocht al aandelen in aanloop naar de beursgang.
3. CFO Jeff Carr weg bij Ahold
Ahold Delhaize is op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Etos en bol.com ziet de huidige CFO Jeff Carr in april 2020 vertrekken. De Brit beklom de hoogste financiële positie bij Ahold in 2011. Daarvoor werkte hij onder meer bij Easyjet en Unilever. CEO Frans Muller zegt Carrs keuze te respecteren en bedankt hem voor zijn significante bijdrage aan het bedrijf. Voor zijn rol in de fusie tussen Ahold en Delhaize ontving hij in 2017 een CFO Award. De jury betoogde dat hij voor meer helderheid en vertrouwen in het bedrijf heeft gezorgd, waardoor de onderneming weer meer risico’s durfde te nemen.
4. ‘Air France-KLM mikt op Franse overname’
De Franse zakenkrant Les Echos schrijft dat Air France-KLM (delen van) de in moeilijkheden verkerende Franse luchtvaartmaatschappij Aigle Azur zou willen overnamen. Het zou de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vooral te doen zijn om de landingsrechten van Aigle Azur. De tweede luchtvaartmaatschappij van Frankrijk heeft 10.000 slots op Parijs Orly. Deze zou Air France-KLM willen inzetten voor dochter Transavia. Les Echos schrijft dat Air France-KLM de slots alleen kan overnamen als het ook de schulden en het personeel overneemt. De arbeidsvoorwaarden bij Aigle Azur zouden beter zijn dan die bij Air France-KLM. Beleggers reageerden dan ook onrustig op het nieuws. Het aandeel Air France-KLM sloot aan het eind van de handelsdag zo’n 10 procent lager. KLM kan ook wachten op het definitieve faillissement van Aigle Azur en alleen bepaalde onderdelen kopen. Slots blijven een maand beschikbaar voor kopers en worden dan herverdeeld onder maatschappijen die op Orly vliegen, waaronder Transavia.
5. BAM vervangt top in Duitsland
Bouwer BAM beleeft zware tijden. Afgelopen juli deed de bouwer een winstwaarschuwing de deur uit, mede door tegenvallers bij de Duitse activiteiten. Nu heeft BAM per direct de topman van de Duitse divisie, Markus Koch, vervangen door Jan Wierenga. Eerder was Wierenga managing director bij BAM Civiel en Wayss & Freytag Ingenieurbau. In het persbericht valt te lezen dat BAM en Koch de ontwikkelingen betreuren. Daarnaast is Wil de Kort benoemd als financieel directeur van BAM Deutschland. Hij volgt Patrick Snippe op wiens termijn ten einde liep. Wil de Kort is momenteel directeur Business Control van BAM Bouw en Vastgoed Nederland.
6. Must read: Amerikaanse ondernemingen moeten voorbeeld nemen aan Duitse stakeholdermanagement
Aan de andere kant van de grote plas wordt iets anders tegen zakendoen aangekeken dan in West-Europa. Gechargeerd gesteld telt in het Amerikaanse bedrijfsleven alleen de aandeelhouder mee, terwijl in Europa er ook rekening wordt gehouden met andere stakeholders zoals vakbonden, medewerkers en klanten. Onlangs baarden Amerikaanse CEO’s opzien door in een verklaring plechtig te beloven om voortaan niet alleen naar de belangen van aandeelhouders te kijken. The Wall Street Journal legt uit dat de Amerikaanse bazen ter inspiratie naar Duitsland kunnen kijken. Daar genieten werknemers niet alleen stevige ontslagbescherming, maar mogen ze ook meepraten over managementbeslissingen. Mede door de steun van de overheid hoeven grote Duitse bedrijven in slechte tijden minder personeel te ontslaan. Volgens de krant heeft dit als voordeel dat ze in goede tijden sneller kunnen opschakelen, maar als nadeel dat er te traag wordt hervormd bij structurele veranderingen.
7. Koffieautomaat: ‘Ghosting: niet ongebruikelijk bij sollicitaties
Niet bekend met de term ghosting? Dan ben je waarschijnlijk al sinds het pre-tindertijdperk samen met je partner. Men wordt in het datingleven ‘geghost’ als de potentiële geliefde na een paar afspraakjes plotsklaps niet meer reageert op je berichten. Door de florerende arbeidsmarkt worden tegenwoordig ook bedrijven geghost. Uit een onderzoek van Fintrex, dat 5.000 sollicitaties analyseerde, blijkt dat in 2018 5,6 procent van de sollicitanten niet kwam opdagen voor het sollicitatiegesprek. In 2017 was dit 2,9 procent. Corporate recruiter Natascha Hollart van Peak-IT zegt tegen BNR dat sommige sollicitanten zelfs na een sollicitatiegesprek van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. Vanzelfsprekend linkt Hollart dit aan het tekort aan IT’ers. Desalniettemin ziet ze ‘ghosten’ als een nuttig selectiemechanisme. ‘Dat soort mensen wil je eigenlijk niet bij je klanten.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.