Plus: Industriële productie stijgt, aantal faillissementen dalen; Hurks weet wederom niet te presteren en Deliveroo trekt kwart miljard kapitaal aan
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Toch rechtszaak voor PwC
PwC moet toch voorkomen in een zaak waarin het concern wordt beschuldigd van nalatigheid bij het faillissement van effectenhuis van MF Global in 2011. Een Amerikaanse federale rechter heeft het verzoek van accountant PwC, om de rechtszaak van 1 miljard dollar niet door te laten gaan, afgewezen. Volgens de curatoren van het failliete MF Global was het bankroet voor een deel te wijten aan boekhoudfouten die PwC heeft gemaakt. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat PwC deze claim niet geheel van tafel kon vegen. PwC schikte in april 2015 al voor een bedrag van 65 miljoen dollar met voormalige aandeelhouders en obligatiehouders, waarbij het ontkende iets fout te hebben gedaan. Bestuurders van MF Global en betrokken banken hebben ook al geschikt met aandeelhouders. Tegen de voormalig directeur van MF Global, Jon Corzine, en een andere medewerker loopt nog een andere rechtszaak.
2. MS Mode krijgt uitstel van betaling
Kledingwinkelketen MS Mode heeft van de rechtbank Amsterdam uitstel van betaling gekregen. Het gaat om de holding en werkmaatschappij in Nederland. De Nederlandse winkels en de webwinkel blijven open. Het modebedrijf kampt met tegenvallende resultaten door een negatief sentiment in de modebranche. Bij MS Mode in Nederland werken 660 mensen. Internationaal telt het bedrijf circa 2300 medewerkers en bijna 400 winkels. MS Mode, het grootste bedrijf van ondernemer Roland Kahn die eerder dit jaar landelijke bekendheid kreeg vanwege zijn poging om warenhuis V&D van de ondergang te redden, had op korte termijn zo’n 7 miljoen euro nodig. Omdat niemand dat geld beschikbaar wilde stellen, moest het modebedrijf vrijdag uitstel van betaling aanvragen, aldus ingewijden tegen NRC.
3. Industriële productie stijgt, aantal faillissementen dalen
Goed nieuws voor de Nederlandse industriële productie. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 1,6 procent hoger dan in juni 2015. De productie van de transportmiddelenindustrie (auto’s, bussen en vrachtwagens) groeide zelfs met maar liefst 11,4 procent. Los daarvan ook goed nieuws aangaande het aantal faillissementen in Nederland. Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in juli 2016 met 16 gedaald ten opzichte van de maand juni. De meeste faillissementen in juli zijn opnieuw uitgesproken in de handel.
4. Wederom slecht jaar voor Hurks
Bouwbedrijf Hurks Groep uit Eindhoven heeft in 2015 wederom een verlies geleden. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het bedrijf dieprode cijfers laat zien, met ditmaal een verlies van 11,4 miljoen euro. Het verlies is wel iets kleiner dan in de voorgaande jaren. In 2013 werd bijna 15 miljoen euro verloren en in 2014 kwam het bedrijf uit op een nettoverlies van 21,4 miljoen. Voor 2016 verwacht Hurks weer een positief operationeel resultaat, onder andere gebaseerd op een goed gevulde orderportefeuille van 387,9 miljoen euro. Hurks Groep moest dit jaar afschrijven op de bouw van het onlangs opgeleverde station van Breda en op een aandelenbelang van 20 procent in Ballast Nedam. Een andere tegenvaller was een verlies op de bouw voor Cosun in Dinteloord wegens het faillissement van projectpartner Imtech. Daardoor was de oplevering vertraagd en moesten extra kosten worden gemaakt.
5. Deliveroo trekt kwart miljard kapitaal aan
Online bezorgdienst Deliveroo heeft 275 miljoen dollar aan investeringen opgehaald bij investeerders. Daarmee wordt de ook in Nederland actieve bezorgdienst door de markt op 1 miljard dollar gewaardeerd. Het groeigeld dat in Deliveroo gestoken wordt, is afkomstig van durfinvesteerders Bridgepoint, DST Global, General Catalyst en Greenoaks Capital. Tot nu toe heeft het in 2013 opgerichte Deliveroo in totaal 425 miljoen aan kapitaal aangetrokken. Sinds de laatste investeringsronde een jaar geleden is de onderneming naar eigen zeggen met meer dan 400 procent gegroeid. De bezorgdienst is actief in 84 steden in 12 landen. In Nederland gaat het om de steden Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam.
6. Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt met zelfinspecties
Werkstress wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk, seksuele intimidatie, pesten, arbeidsdiscriminatie, agressie, geweld, of een combinatie daarvan. Het veroorzaakt verzuim, uitval en lagere productiviteit van werknemers. Voor de werkgever dus redenen genoeg om werkstress aan te pakken, ook omdat de Arbowet dit werkgevers verplicht. De Inspectie SZW heeft een website met tools ontwikkeld waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen. De Inspectie SZW controleert zelf of organisaties genoeg doen tegen werkstress, maar met drie zelfinspecties kan een werkgever dit nu ook zelf checken.
7. GrandVision boekt aardige winst
Terwijl aandelenmarkten wereldwijd positief reageerden op de beter dan verwachtte Amerikaanse banencijfers vrijdag, in juli kwamen er 255.000 banen bij in plaats van de verwachtte 180.000, had zeker ook Grandvision niets te klagen. Het bedrijf, moederbedrijf van onder meer de winkelketens Pearle en EyeWish, boekte in het tweede kwartaal van 2016 een hoger dan verwachte groei van omzet, bedrijfsresultaat en winst. Mede daardoor was het vrijdag een van de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs. Het sinds februari 2015 beursgenoteerde concern, waarin investeringsmaatschappij HAL Trust nog altijd een belang heeft van bijna 77 procent, realiseerde omzet- en resultaatsgroei in alle regio's waarin het actief is. GrandVision zag zijn omzet onder meer groeien door de opening van ruim honderd nieuwe winkels. Ook werd geprofiteerd van extra verkoopdagen in de afgelopen periode.
8. Manager van de dag: Piet Klaver
Piet Klaver vertrekt als voorzitter van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Volgens het bedrijf vertrekt de 70-jarige Klaver om gezondheidsredenen. De huidige vice-voorzitter, Abel Slippens, wordt zijn opvolger. Piet Klaver was tot april ook voorzitter van de raad van commissarissen van PostNL en is nog steeds commissaris bij SHV, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen en bouwconcern Dura Vermeer.
9. Getal van de dag: -39
Pensioenfonds Accountancy verlaagt de pensioenen op korte termijn ingrijpend. In het definitieve herstelplan heeft het fonds met de toezichthouder afgesproken de opgebouwde rechten van 2015 te verlagen met 25,71 procent en die van 2016 met 13,33 procent, een korting van gezamenlijk zo’n -39 procent. Omdat de oude rechten, tot en met 2014, zijn verzekerd bij verzekeraar Aegon zijn die rechten gegarandeerd. Hierdoor valt de klap relatief mee. De maatregelen die het fonds nu met DNB heeft afgesproken zorgen ervoor dat vanaf 2017 de financiën naar verwachting weer op orde zijn. Pensioenverlagingen zijn in de toekomst niet volledig uitgesloten, maar worden als het voorkomt naar verwachting niet meer zo erg als nu, aldus het pensioenfonds.
10. Koffieautomaat: Vliegen zonder piloot
Nog even wachten maar het zit er aan te komen: vliegen in een drone. De eerste drone die een mens kan vervoeren heeft toestemming gekregen voor testvluchten in de Amerikaanse staat Nevada. De Chinese EHang 184, een grote drone met een cabine voor een passagier, was eerder dit jaar in Las Vegas op technologiebeurs CES te bewonderen en zal naar schatting tussen de 200.000 en 300.000 euro gaan kosten. Het Chinese EHang Holdings geeft aan de drone commercieel te willen gaan gebruiken.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.