Plus: Pearson zet ook Economist in etalage, reshoring steeds populairder, ondernemer omzeilt bank en haalt 30 mio op en Lufthansa wordt prijsvechter.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. TNT ziet omzet groeien
Pakketvervoerder TNT heeft de opbrengst in het tweede kwartaal zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. TNT boekte een omzet van 1,76 miljard euro, een jaar eerder was dat nog 1,66 miljard euro. De operationele winst groeide van 3 miljoen euro tot 19 miljoen euro. Het verlies daalde van 4 miljoen euro naar 1 miljoen euro. Het bedrijf herhaalde de financiële verwachtingen voor 2015 en de langere termijn. Wel merkte TNT op dat 2015 mogelijk een uitdagend jaar wordt, vanwege enkele projecten waaronder het uitbesteden van de IT van het bedrijf. Ceo Tex Gunning zei in een verklaring: “We zien een positieve ontwikkeling in West-Europa, maar we blijven voorzichtig optimistisch ten aanzien van de volatiliteit in China, Brazilië, Australië en Griekenland.”
2. Pearson zet ook Economist in etalage
Na de verkoop van zakenkrant de Financial Times vorige week staat nu tevens The Economist in de etalage. Eigenaar Pearson onderhandelt momenteel over de verkoop van zijn belang van 50 procent in het invloedrijke Britse opinieblad. Dat maakte de aan de beurs van Londen genoteerde uitgever Pearson zaterdag bekend, zonder daarbij details te melden. Het sociaal-liberale The Economist is een van de succesvolste opiniebladen ter wereld met een oplage van ongeveer 1,6 miljoen stuks. Tegelijkertijd is de titel ook een soort curiositeit in het moderne medialandschap. In een tijd waarin journalisten geacht worden zich als 'merk' te presenteren op Twitter en andere sociale media, laat het tijdschrift steevast na auteursnamen onder artikelen te noemen. De redactie spreekt daarmee als één man, is het uitgangspunt.
3. Reaal aast op ASR
Verzekeraar Reaal blijft op zoek naar overnamekandidaten. Daarbij noemt de nieuwe topman Gerard van Olphen, tot nu toe het hoofd van SNS Reaal, nadrukkelijk de naam ASR. Het voormalige Fortis Verzekeringen Nederland is nog altijd in handen van de Staat, maar is nu aan de beurt om te worden afgestoten. De laatste handtekeningen onder de overname van Reaal door Anbang zijn zondagavond gezet, daarmee is de verzekeraar nu definitief in Chinese handen. Afgelopen donderdag werd al bekend dat de Chinese toezichthouder CIRC toestemming heeft gegeven. Onlangs ging DNB ook al akkoord. Van Olphen wordt er de topman, hij krijgt een Chinese financieel directeur naast zich.
4. Reshoring steeds populairder
Eenvoudige arbeid laten doen in lagelonenlanden blijkt toch niet altijd slim. Steeds meer bedrijven halen werk terug naar Nederland. De sociale werkplaats vaart er wel bij. Made in Holland mag dan vaak duurder zijn, die extra kosten wegen niet altijd meer op tegen de hogere kwaliteit of snelheid waarmee binnenlands vervaardigde producten kunnen worden geleverd. Het is een voorzichtige trend die reshoring heet. Harde cijfers over het aantal arbeidsplaatsen dat terugverhuist naar Nederland ontbreken, omdat daar nauwelijks onderzoek naar wordt gedaan. Betrokkenen zien echter steeds meer praktijkvoorbeelden. Tientallen, zegt de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in De Volkskrant. 'Terwijl er nog nauwelijks beleid is en bedrijven soms niet eens weten dat ze aan reshoring doen. Soms gaat het niet zozeer om het terughalen van werk, maar om het behoud van banen.'
5. Portugeese bank-ceo onder huisarrest
De voormalige topman van de Portugese leenbank Banco Espiritu Santo is onder huisarrest geplaatst met politiebewaking. De openbare aanklager verdenkt hem van meerdere misdrijven waaronder verduistering, belastingfraude, corruptie en witwaspraktijken. Ricardo Espirito Santo Salgado (71) wordt bewaakt in zijn huis bij de havenstad Cascais, nabij Lissabon, meldt het Portugese openbaar ministerie dit weekend. De Portugese overheid moest de leenbank in augustus 2014 redden met € 4,9 mrd aan steun, en heeft de instelling opgedeeld in een 'goede' en 'slechte' bank
6. Lufthansa wordt prijsvechter
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa komt met een nieuw prijsmodel dat is gebaseerd op dat van bekende prijsvechters als Ryanair, EasyJet en Aer Lingus, zo meldde de Süddeutsche Zeitung zaterdag. De onderneming spreekt van grote veranderingen: het wordt de meest ingrijpende aanpassing aan het prijssysteem in decennia, zegt Lufthansa. Er is anderhalf jaar aan het nieuwe model gewerkt. De Duitse luchtvaartmaatschappij zal komend najaar bij de economy class gaan werken met drie tarieven. Daardoor is het voor passagiers mogelijk om goedkoper te reizen wanneer slechts handbagage wordt meegenomen. Een derde van alle reizigers binnen Duitsland en Europa heeft alleen handbagage bij zich.
7. Ondernemer omzeilt bank en haalt 30 mio op
Op het moment dat banken minder snel bereid zijn leasecontracten voor te financieren, komt PCI Groep, een leverancier van kantoorbenodigdheden en onlinediensten, met een eigen oplossing. Het bedrijf bundelde de onderliggende waarde van lopende leasecontracten en zette deze in als onderpand. Zo wist oprichter Bas Kamphuis in korte tijd € 30 mln op te halen bij investeerders. PCI Groep kan nu vanuit dit eigen fonds, C-Fund, verder groeien zonder tussenkomst van de bank en heeft NL-Fund opgericht om hetzelfde te kunnen doen voor andere mkb-bedrijven.
8. Oud topman Deutsche Bank niet langer verdacht
De voormalige medetopman van Deutsche Bank, Anshu Jain, wordt niet langer verdacht van misleiding van de Duitse autoriteiten bij een onderzoek naar marktmanipulatie door de grootste bank van Duitsland. Dat meldde The Wall Street Journal op basis van inzage in vertrouwelijke documenten rond de zaak.Volgens de zakenkrant heeft de Duitse financiële waakhond Bafin eerder deze maand een brief gestuurd naar Jain, waarin stond dat hij niet langer wordt verdacht van opzettelijke misleiding in het onderzoek naar de manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.
9. Getal van de dag: 10,4 miljoen
Het aantal online shoppers neemt nog steeds toe. Over heel 2014 hebben 10,4 miljoen internetgebruikers wel eens online wat gekocht. Vooral het aantal recente e-shoppers, die in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek iets via internet hadden aangeschaft, is gestegen. Het populairst waren reizen, kleding en tickets. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. Bijna 8 miljoen mensen kopen regelmatig online In 2014 kochten 10,4 miljoen internetgebruikers tussen de 12 en 75 jaar producten of diensten online. Vooral het aantal frequente e-shoppers is de laatste jaren gestaag toegenomen, van 3,9 miljoen in 2005 tot 7,9 miljoen in 2014. Sinds 2011 is de groei minder sterk: in 2013 waren er 7,5 miljoen frequente e-shoppers.
10. Koffieautomaat: gejatte grappen
Goede grappen op Twitter: je kan er mee scoren, maar het is niet bepaald makkelijk om er een te verzinnen. Er zijn dan ook genoeg mensen die een tweet kopiëren en doen alsof ze 'm zelf hebben bedacht. De Amerikaanse twitteraar Olga Lexell werd daar gek van en vroeg aan Twitter om de tweets van haar copy cats te verwijderen. Wat blijkt: Twittert blijkt gejatte grappen inderdaad weg te halen, op basis van auteursrecht.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.