Impact Windows 8 valt tegen, weer minder consumentenbestedingen en TMG-ceo afgeserveerd: dit is de business uit het nieuws van nu.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. TMG-ceo afgeserveerd
Telegraaf-ceo Herman van Campenhout krijgt er in Adformatie flink van langs. In vergelijking met peers als Bert Habets van RTL, Christian van Thillo van de Persgroep en zelfs Dick Molman van Sanoma Media, wordt de ceo van TMG gezien als iemand die niet uitgesproken is in welke koers hij kiest. Marianne Zwagerman, die vroeger verschillende directieposities bekleedde bij TMG, zegt in het artikel onder meer: "Hij heeft veel tijd besteed aan het creëren van draagvlak (…) Het is onzin om met 85 man een visie proberen te vinden. Dan krijg je compromisbeleid. Visie ontwikkelen en leiding geven is geen democratisch proces." Zwagerman pleit voor radicaal schoon schip, onder meer door het ontslaan van de hoofdredacteur van de Telegraaf. "Sinds Broertjes weg is bij De Volkskrant, is die krant zoveel frisser geworden. Sjuul Paradijs moet er ook uit. Er moet een heel nieuwe ploeg worden neergezet. En die moet je dan duidelijke doelstellingen meegeven."
Lees ook: De 18 moeilijke maanden van Herman van Campenhout
UPDATE: Op Twitter reageert Marianne Zwagerman naar aanleiding van de ophef die is ontstaan door de publicatie. Ze schrijft dat ze de enige was die bij naam genoemd durfde te worden en dat ze niemand afserveert. "Ik vind alleen dat TMG duidelijker moet zijn in z'n keuze. En tempo moet maken. Geen getreuzel meer."
Het verhaal in Adformatie over #tmg lijkt nogal wat impact te hebben. Ik heb geen spijt van mijn bijdrage. mt.nl/332/73135/busi…
— Marianne Zwagerman (@mariannezw) 25 januari 2013
2. Familiebedrijf zoekt het buiten de familie
Familiebedrijven staan meer open voor bestuurders die niet uit de familie afkomstig zijn. Slechts een op de acht vindt nog dat het bedrijf nu en in de toekomst geleid moet worden door familieleden.Dat meldt adviesbureau Boer & Croon donderdag op basis van eigen onderzoek. In 2010 was 30 procent nog van mening dat een nieuwe bestuurder afkomstig moest zijn uit de eigen gelederen. Hoewel de ondernemingen minder waarde hechten aan bestuursopvolging binnen de familie, vindt 58 procent het wel belangrijk dat de familie zeggenschap houdt.
Lees ook: 6 redenen waarom familiebedrijven slagen
3. Impact Windows 8 valt tegen
De lancering van Windows 8 zorgde voor een minder grote omzetgroei bij Microsoft dan bij eerdere Windows-versies. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het softwareconcern donderdag presenteerde. De omzet van de Windows-divisie steeg met 24 procent tot 5,8 miljard dollar in het tweede kwartaal van Microsoft's gebroken boekjaar. De boost die Windows 8 gaf aan de omzet was echter minder groot dan bij eerdere Windows-versies. Het eerste kwartaal na de lancering van Windows Vista steeg de omzet van de Windows-divisie met 65 procent, na Windows 7 was dat zelfs 76 procent.
4. Weer minder consumentenbestedingen
Huishoudens hebben in november 2012 3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in november 2011. Het was daarmee de grootste krimp van de consumptie in meer dan drie jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumptie door huishoudens daalt onafgebroken sinds augustus 2011. De krimp was echter sinds augustus 2009 niet zo sterk. Consumenten kochten vooral minder auto’s, meubels, kleding en schoenen. De besteding aan dit soort duurzame goederen was in november vorig jaar 11,8 lager dan in dezelfde periode een jaar ervoor. In oktober was er al een afname van bijna 11 procent. Gelukkig krimpt de economische activiteit in de eurozone momenteel minder hard dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt dan weer uit cijfers die het onderzoeksbureau Markit donderdag naar buiten bracht.
5. Klik-en-haal-op lijkt te werken
Vijf procent van de bestellingen bij bol.com wordt door de koper afgehaald bij zijn lokale Albert Heijn. De uitrol van het pick up point-netwerk – klik & haal op – levert beter dan verwachte resultaten op, zegt directeur Daniël Ropers van de webwinkel tegen Emerce. Samen met Albert Heijn wordt nu een netwerk van zogeheten pick up points opgebouwd. Zo moeten uiteindelijk 700 supermarkten begin 2015 een eigen balie hebben waar klanten hun internetbestellingen van bol.com kunnen komen ophalen.
Lees ook: Bol.com: 'Procenten omzet op smartphone'
6. ING in de fout
ING moet een schadevergoeding betalen aan een bedrijf aan wie de bank een dochteronderneming heeft verkocht. Volgens het gerechtshof in Amsterdam heeft ING bewust essentiële informatie achtergehouden bij de verkoop.
Het gaat om kredietverstrekker Arenda, bekend van onder meer het product Vola. In 2005 verkocht ING het onderdeel voor 21,5 miljoen euro aan het investeringsbedrijf Amodo. Aan het eind van dat jaar bleek de leningenportefeuille veel minder waard te zijn.
7. Schoenenreus start door
Schoenenreus, een van de grootste schoenenretailers van Nederland, maakt een doorstart. Dit maakte het bedrijf bekend op de dag dat het faillissement werd uitgesproken door de rechtbank Oost-Brabant. De nieuwe eigenaren hadden het bedrijf al in handen voor het faillissement, het gaat om investeerder Synergia en de bestuurders Eric Companjen en Paul Schouwenaar. Ze kregen Schoenenreus in maart vorig jaar in handen. Met de doorstart is de werkgelegenheid voor ongeveer duizend werknemers gegarandeerd. Lees ook:
8. Toyota en BMW samen in waterstof
De Japanse autobouwer Toyota en de Duitse constructeur BMW gaan samen tegen 2020 een systeem voor een waterstofvoertuig ontwikkelen. Beide autobouwers ondertekenden daarover donderdag de nodige overeenkomsten en verstevigen zo hun samenwerking verder. Daarnaast gaan BMW en Toyota ook samenwerken aan de ontwikkeling van een sportwagen en bundelen ze hun krachten voor onderzoek en ontwikkeling van lichtgewichttechnologieën.
9. Getal van de dag: 364.972
In Italië gingen in het afgelopen jaar gemiddeld iedere dag 1000 bedrijven failliet. Dat blijkt uit een rapport van de Italiaanse Kamer van Koophandel. In totaal sloten 364.972 bedrijven hun deuren. Dat zijn er 24.000 meer dan het jaar daarvoor. Toch werden er ook in 2012 meer ondernemingen opgericht dan gesloten. Er kwamen bijna 384.000 bedrijven bij. Het nettoresultaat van 18.911 was het op één na laagste aantal sinds 2005.
10. De koffieautomaat: iAmbtenaar
Ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Justitie hebben van de overheid massaal een dure iPad cadeau gekregen. Apple leverde afgelopen jaar maar liefst 5.000 van de gewilde tabletcomputers aan de overheid, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple woensdag bekendmaakte. De Belastingdienst bevestigt tegen NRC dat er iPads zijn uitgedeeld, maar kan niet meteen zeggen of daar ook loonbelasting over is betaald. De kwestie is pikant, omdat de rechter in december oordeelde dat de iPad een volwaardige computer is en dat er dus gewoon loonheffing over moet worden betaald. De uitspraak leverde RTL Nederland een naheffing van ruim 3 ton op.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.