Plus: Pitchen voor beursgang Twitter, ABN Amro pompt geld terug, Apple verliest in China en zakenbanken groeien weer.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Steekspel rond KPN in volle gang
América Movil probeert de KPN-top te winnen voor het overnamebod, achter de schermen wordt koortsachtig onderhandeld over de toekomst van het telecombederijf. Ceo Eelco Blok en de zijnen willen in ruil voor hun steun aan het bod de macht van Carlos Slim zoveel mogelijk inperken. Dit om de minderheidsaandeelhouders die zouden achterblijven te beschermen. Het zijn volgens het FD harde onderhandelingen, waarbij het optrekken van een beschermingswal door de Stichting Administratiekantoor KPN een belangrijke troefkaart is voor Blok. Op 2 oktober vindt een extra aandeelhoudersvergadering plaats, waar over de voorgenomen verkoop van E-plus wordt besloten. Slim wil die verkoop juist blokkeren.
2. Failliete Marlies Dekkers maakt doorstart met Karmijn Kapitaal
Het lingerie-imperium van Marlies Dekkers, de MD Group BV, is failliet. Karmijn Kapitaal financiert de doorstart van de gezonde delen van het bedrijf. Hier gaan 35 van de 100 medewerkers een baan vinden. De overige arbeidsplaatsen gaan verloren. Dekkers bedrijf leed al enige jaren forse verliezen en had grote moeite de boekhouding op orde te krijgen. De nieuwe Marlies Dekkers gaat zich vooral richten op het online verkoopkanaal. Karmijn Kapitaal, dat de 14,7 miljoen euro schuld bij de Rabobank afkocht en ook de aandelen van NIBC overnam, is het eerste private equity-fonds dat geheel door vrouwen wordt gerund. Lees wie de dames achter dit fonds zijn:
3. De AEX-kwartaalcijfers: het is maar hoe je het bekijkt
Met de vandaag bekend gemaakte cijfers van Ahold (samengevat: 7,8 miljard euro omzet, 206 miljoen euro winst) loopt het kwartaalseizoen zo'n beetje ten einde. Helaas was er nog veel slecht nieuws te melden de afgelopen tijd, maar er kwam gelukkig ook veel goed nieuws voorbij. MT bekeek de rapportages van de AEX-bedrijven door een roze en door een zwarte bril. Kies zelf maar welke conclusies je wilt lezen:
4. iPad verliest op de Chinese markt
Apple laat flinke veren op de Chinese tabletmarkt. In het afgelopen jaar verloor het bedrijf meer dan 40 procent van zijn marktaandeel. Apple heeft nog 28 procent over. De grote winaars zijn de goedkopere uitdagers, onder leiding van het opstormende Samsung. De Zuid-Koreanen verdubbelden hun aandeel tot 11 procent. Ook de andere aanbieders van tablets met Androidbesturingssystemen doen goede zaken in China. Het prijsvoordeel en de toegenomen bekendheid van Android – het is het belangrijkste besturingssysteem op smartphones – doet de Chinese consument overstappen. Wereldwijd daalden de tabletverkopen van Apple in het tweede kwartaal 14,1 procent.
5. Opbrengsten ABN Amro gaan in economie
De regering legt de laatste hand aan de plannen voor het ten gelde maken van staatstbank ABN Amro. Een besluit volgt snel, mogelijk nog deze week, zegt minister Dijsselbloem van Financiën. De opbrengsten van de verkoop moeten worden gebruikt om de Nederlandse economie te stimuleren. Uitgangspunten voor Dijsselbloem zijn 'zoveel geld als mogelijk proberen terug te verdienen.' Op langere termijn moet ABN Amro geen staatsbank blijven. Er valt flink wat terug te verdienen. Na de redding die in eerste instantie 17 miljard kostte, moest er nog ruim 13 miljard worden bijgestort om de bank overeind te houden.
6. Zakenbanken nemen weer dealmakers aan
Volgens de Financial Times nemen de grote banken in The City weer bankiers en handelaren aan. Hiermee lijkt een eind gekomen aan de al jaren durende ontslaggolf in de Londense financiële sector. Banken als als Nomura, Citigroup en Bank of America zijn weer op zoek. De banken moeten met de nieuwe aanwas voldoen aan de groeiende vraag naar beleggingsadviseurs en experts op het gebied van fusies en overnames. Werving- en selectiebureaus hebben het daardoor sinds 2010 niet zo druk gehad met het aannemen van financiële specialisten, schrijft de krant. Volgens de De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) trekt deze trend vooralsnog voorbij aan de Nederlandse financële sector.
7. Banken pitchen bij Twitter om de beursgang te begeleiden
Wall Street zindert bij de onafwendbare beursgang van Twitter. Het sociale mediaplatform heeft een geschatte waarde van 10 miljard dollar. De zakenbanken zijn inmiddels in gesprek met Twitter over de details van de beursgang, meldt de New York Post. In ieder geval behoren JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America, Credit Suisse tot de partijen die een poging wagen de IPO te begeleiden. Het is waarschijnlijk de grootste introductie van het jaar, al zou het management van Twitter een voorkeur hebben voor een low profile introductie.
8. Pas op, gevaarlijke obligaties op de markt
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een nieuw risicovol financieel product ontdekt en waarschuwt beleggers voor de risico's van obligaties. Die worden vaak gezien als minder risicovol dan aandelen, maar dat blijkt anders te liggen. Vorig jaar werden vastgoedobligaties al als risicovol te kijk gezet. Nu vult de AFM dit aan met obligaties waarmee wordt belegd in zonnepanelen, boskavels, landbouwgrond, en aandelen in midden- en kleinbedrijf. Een kenmerk van die risicovolle obligaties zijn de hoge instapkosten die veelal verdwijnen in de zakken van de initiatiefnemer. Ondernemingen die obligaties uitgeven, hebben meestal bijna geen eigen vermogen. Daardoor lopen beleggers een groot risico bij een faillissement hun geld kwijt te raken.
9. Getal van de dag: -96 procent en werkloos
Vestas, de Deense windmolenfabrikant in zwaar weer, heeft zijn topman op straat gezet. Ditlev Engel mag – volgens velen te laat – omzien naar een andere werkgever. Hij stond aan het roer van Vestas sinds 2008. Het bedrijf verloor in die tijd maximaal 96 procent van zijn waarde, ontsloeg een derde van het personeel en verving het gehele management team. Op één man na dan. Nu is ook Engel weg en 'kan het bedrijf een nieuwe fase in zijn groeipotentieel realiseren', zei chairman Bert Nordberg. Engel wordt opgevolgd door de van Sony Ericsson afkomstige Anders Runevad.
10. De koffieautomaat: Eat, drink, man, woman, meatballs
IKEA heeft de Chinese code gekraakt en slaagt waar andere retailers als Best Buy, Home Depot, Media Markt en recent nog Tesco faalden. Ze bedienen de Chinese markt op een manier die de Chinezen ook believen. Het Zweedse, maar wereldwijd opererende woonwarenhuis opende succesvol een vestiging in een voorstad van Shanghai. Zo'n 80.000 mensen vonden hun weg via lange rijen om ter plekke in slaap te vallen op de bedden in de zo herkenbare doolhofopstelling. Senioren daten er boven gratis koffie en Zweedse gehaktballen. De correspondent van The Financial Times was erbij en schreef er een ontroerend mooi verhaal over.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.