1. Staat stelt chemiereus 3M aansprakelijk voor Pfas-schade
Nederland stelt chemiereus 3M aansprakelijk voor de schade die het bedrijf aan de Zeeuwse Westerschelde heeft toegebracht met pfas-lozingen. Na een inventarisatie van de schade zal de staat een vergoeding van de Amerikaanse multinational eisen. Experts noemen het ‘ongebruikelijk’ dat de overheid en een bedrijf ‘rollend over straat’ gaan. ‘Wellicht wordt de 3M-zaak een keerpunt.’
Chemiebedrijven gebruiken pfas om producten als pannen en cosmetica water- en vetafstotend te maken en lozen de gifstoffen daarbij in het milieu. Zo belanden de zogeheten forever chemicals in voeding en drinkwater en daarmee ook in mensen. Bij langdurige blootstelling verlagen pfas de immuniteit, verminderen de vruchtbaarheid en veroorzaken ze nier- en teelbalkanker.
2. Productie zonnepanelen terug in Nederland
De zonnepanelenindustrie floreerde ooit in Europa. Maar toen China de potentie zag en Beijing zijn eigen fabrieken massaal ging ondersteunen, was het in vijftien jaar gedaan met de Europese hegemonie. Inmiddels zijn ongeveer acht op de tien zonnepanelen Chinees en heeft het land de complete keten in handen.
Met de opening van Solarge in Weert moet dit tij keren. Europa is bezig de verloren zonne-industrie terug te halen. Dit verlangen bestond al langer en werd noodzaak toen Rusland Oekraïne binnenviel.
Lees ook: Zonnepanelen uit Nederland? Dat kan, bewijst Solarge: ‘De vraag is nu al groter dan we aankunnen’
3. Rapport: Kernenergie kan sneller, zelfs al in 7 jaar
Het vergunnen en bouwen van modulaire kernreactoren kan sneller dan eerder werd aangenomenn. Het is mogelijk om binnen zeven jaar kleine, modulaire kernreactoren die werken met bekende watergekoelde reactortechnologie te vergunnen en bouwen.
Met nieuwe, nog niet in Nederland gebruikte, nucleaire technologie zal de realisatie van de SMR (small modular reactor) wel meer tijd in beslag nemen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van onderzoeksbureau Nuclear Research and consultancy Group (NRG), die minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
4. Consumentenbond gaat Google te lijf
De Consumentenbond en een privacystichting zijn een massaclaimzaak begonnen tegen Google vanwege privacyschendingen. Ze eisen een schadevergoeding voor degenen die in Nederland vanaf 2012 producten of diensten van Google hebben gebruikt.
Het is de volgende massaclaimzaak in Nederland tegen grote, veelal Amerikaanse techbedrijven. De Consumentenbond kreeg in de zaak tegen Facebook in maart gelijk van de rechter. Google volgt zonder toestemming te vragen het gedrag van consumenten en verwerkt de informatie om er geld aan te verdienen, wat tegen de de Europese regels is, aldus de Consumentenbond.
5. Klimaatactivisten verstoren Shell-vergadering
Een groep klimaatactivisten heeft dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen tevergeefs geprobeerd het podium te bestormen. Beveiligers weerhielden de activisten ervan de top van Shell te bereiken. Daarna vormden de beveiligers een menselijke ketting om de bestuursleden te beschermen.
Schreeuwende klimaatactivisten verstoorden net als vorig jaar het begin van de vergadering. De activisten schreeuwden leuzen als ‘shut down Shell’ en ‘go to hell Shell’. Voorzitter Andrew Mackenzie was lange tijd geduldig, maar toen de activisten niet wilden gaan zitten, liet hij hen een voor een uit de zaal verwijderen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: AI loopt vast op gebrek aan stroom en water
De opmars van kunstmatige intelligentie creëert een nieuw probleem: het stroom- en waterverbruik van de datacenters overtreft binnenkort het aanbod. Experts voorzien een serieuze belemmering voor AI-ontwikkeling. ‘AI-datacenters branden onze planeet op’, zei Atsuyoshi Koike, ceo van de Japanse chipfabrikant Rapidus, op een congres van chipresearchcentrum Imec in Antwerpen. Zijn voorspelling: over twee jaar hebben AI-datacenters meer dan 10 procent van de mondiale stroomproductie nodig.
Daarbij verslinden datacenters enorme hoeveelheden water voor koeling van de computers. Alleen al voor de ontwikkeling van taalprogramma GPT-3 was 3,5 miljoen liter water nodig. Dat is bijna het jaarlijkse verbruik van 75 personen.
7. Bij de koffieautomaat: We kopen minder, maar omzet winkelier stijgt
In de eerste drie maanden van dit jaar hebben we minder gekocht. Toch hebben winkels meer omgezet, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS. Dat komt vooral doordat de prijzen nu veel hoger zijn.
De omzet in de detailhandel was afgelopen kwartaal voor de achtste keer op rij hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met vorig jaar werd bijna 8 procent meer omgezet in bijvoorbeeld supermarkten, meubelwinkels, elektronicazaken en bij slagers. Vooral supermarkten behaalden een hogere omzet. Toch werd de eerste maanden van dit jaar 3 procent minder verkocht.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates