Plus: Ziggo's kortingen hollen omzet uit, Dunkin' Donuts wil herkansing en begin uittocht buitenlandse hoofdkantoren.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. RWE richt zich op windenergie
Het Duitse RWE wil de verliezen in Nederland compenseren door zich meer te gaan richten op groene energie. Dat zegt Peter Terium, de Nederlandse ceo van de Essent-moeder. RWE maakte vorig jaar voor het eerst in zestig jaar verlies. Het bedrijf investeerde veel in nieuwe kolen- en gascentrales. Deze fossiele brandstoffen kunnen niet op tegen de concurrentie van gesubsidieerde wind- en zonne-energie uit Duitsland. Terium noemt de situatie voor de onderneming bijzonder ernstig, maar ziet een uitweg door zich sterk te gaan richten op windparken op land in onder meer Polen, Duitsland, Nederland en Groot Brittannië. Een van de molenstenen om de nek van RWE is de overname van Essent. RWE schreef inmiddels al 50 procent af op de aanschafprijs van 9,3 miljard euro. Om boven water te blijven voert Terium een ambitieus bezuinigingprogramma door en wordt het dividend gehalveerd. Lees ook:
- Het interview dat MT had met Peter Terium over de transitie van de Duitse energiermarkt
2. Koers AMSL onderuit na waarschuwing
Eén van de briljanten van de Nederlandse economie, chipmachinemaker ASML uit Veldhoven, zit opeens in de hoek waar de klappen vallen. Na de waarschuwing dat de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar iets achterblijft bij die van vorig jaar, duikelde de koers met zo'n 5 procent. Ondanks de tegenvallende verkopen blijft topman Peter Wennink positief. Het bedrijf heeft een nieuwe machine – die met ultraviolet licht nog dunnere lijnen kan etsen, zodat er nog meer schakelingen mogelijk zijn per vierkante millimeter – die volgens de ceo de enige keuze is voor zijn afnemers. Hij verwacht daarom dat de markt zal herstellen. De machines kosten zo'n 80 miljoen euro per stuk. Beleggers vrezen dat ASML er niet in zal slagen de sterke groei te continueren. In 2009 zette het bedrijf nog 1,6 miljard om. In 2014 gaat die volgens de laatste prognoses uitkomen op 6,7 miljard euro.
3. Westland Kaas familiebedrijf van het jaar
Familiebedrijf Westland Kaas is verkozen tot familiebedrijf van 2014 en ontvangt de Familiebedrijven Award 2014. De uitreiking vond plaats in De Nieuwe Kerk te Den Haag en werd gedaan door Mark Rutte. Met deze jaarlijkse prijs wil de Stichting Familie Onderneming het Nederlandse familiebedrijf meer onder de aandacht te brengen. Westland Kaas maakt furore met Old Amsterdam. Het bedrijf, dat al 78 jaar bestaat, blijft volgens de jury innoveren en onderscheidt zich van andere succesvolle familiebedrijven door een uitzonderlijk goed samenspel tussen familie, eigenaren, bestuur en toezicht. Volgens de huidig ceo, Henny Westland, zou 'opa supertrots zijn'.
4. Dunkin' Donuts opnieuw naar Nederland
Je hebt ze 14 jaar lang moeten missen, de koekjes van Dunkin' Donuts. Na een eerdere kortstondige aanwezigheid in Nederland – voor een periode van 3 jaar waren er in het verleden 5 filialen in Nederland – gaat het Amerikaanse bedrijf opnieuw proberen Nederland aan de donut te krijgen. De zoektocht naar franchisenemers die in de grote steden, te beginnen in Amsterdam, filialen willen openen is gestart. De expansie in Nederland past in de Europese groeistrategie van het bedrijf. Ruim 120 restaurants van de in totaal bijna 11.000 vestigingen staan tegenwoordig op het oude continent. Ondanks de eerdere mislukking denkt het bedrijf dat hetzelfde concept nu wel zal aanslaan.
5. Ziggo's kortingen snijden in omzet
Ziggo vergroot zijn klantenbestand, maar bekostigt die groei met zulke dure kortingsacties dat de omzet achterblijft. Vooral de kortingen die het kabelbedrijf aanbiedt op het alles-in-één-pakket met televisie, telefonie en internet hakt in de resultaten. Daarnaast daalden de inkomsten uit betaaltelevisie. Daardoor daalde de omzet uit de conusmentenactiviteiten met bijna 2 procent. Beter waren de resultaten op de zakelijke markt. De groei daar compenseerde de daling in het consumentendeel, maar is wel voor een belangrijk deel het gevolg van de overname van Esprit Telecom in 2013. Als de toezichthouders geen roet in het eten gooien, zullen Ziggo en moederbedrijf UPC overgenomen worden door het Amerikaanse Liberty Global.
6. Egeria koopt kroketten van Wessanen
Investeerder Egeria, eigenaar van NRC Media en United Duch Breweries (Oranjeboom), zoekt zijn heil in andere branches. Het koopt diepvriestak Izico, eigenaar van onder meer het krokettenmerk Beckers, van Wessanen. Egeria wordt daarmee een belangrijke partij in de wereld van de kroketten en frikandellen. Izico zette vorig jaar ruim 103 miljoen euro om. Alle bijna 400 mededwerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Wessanen wilde al langer van het onderdeel af. Egeria betaalt 68 miljoen euro. Als Izico voldoende winst maakt, kan daar nog maximaal 3,5 miljoen euro extra bij xkomen. De overname moet nog worden goedgekeurd door Autoriteit Consument en Markt (ACM).
7. 'Jongeren betalen te veel voor ouderen'
De vergrijzing maakt het huidige pensioensysteem onhoudbaar, vindt nu ook het Verbond van Verzekeraars. De solidariteit, waardoor in de praktijk jongere werknemers premies betalen voor oudere werknemers, is niet langer houdbaar, stelt het Verbond in een rapport. De gedachte achter die subsidiering van jong naar oud is dat jongeren daar later zelf van profiteren. Als zij eenmaal ouder worden. De vergrijzing gaat dat tegen. Het Verbond pleit voor een 'generatielabel' dat vergelijkbaar is met het energielabel voor een huis. Met het rapport verhogen de verzekeraars de druk op de 'gewone pensioenfondsen' en willen ze de aanzet geven voor de discussie over een nieuw stelsel. Verzekeraars verzorgen ongeveer een vijfde van de pensioenen.
8. Wake-up-call voor vestigingsland Nederland
Het vertrek van het hoofdkantoor van koffieketen Starbucks uit Nederland is volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland een wake-up-call voor de politiek. Nederland doet volgens directeur Patrick Mikkelsen te weinig om Amerikaanse bedrijven hier te krijgen en te houden. Starbucks staat niet allen in zijn verhuisplannen. Recent besloot Philip Morris de sigarettenproductie uit Bergen op Zoom te verplaatsen en chemieconcern Lyondell Basell verkast het hoofdkantoor naar Londen. Hoewel niemand het snel zal zeggen, is het rumoer rondom de belastingsconstructies waar Nederland een prominente rol in speelt een belangrijke reden voor de verhuizingen. Volgens Mikkelsen was het een automatisme dat Amerikaanse bedrijven zich hier vestigden. Dat is echter niet langer het geval. De Amerikaanse bedrijven zijn belangrijk voor Nederland. Circa een kwart van alle investering in Nederland zouden gedaan worden door een Amerikaanse bedrijf. Daarnaast zouden ze goed zijn voor 450.000 banen. Staatssecretaris Wiebes van Financien gaat overleggen met minister Kamp van Economische Zaken om te kijken wat er in fiscale sferen kan worden gedaan om bedrijven hier te krijgen en te houden.
9. Getal van de dag: 700
Na een toename van 100 in één week, zijn er nu al zo'n 700 bedrijven die in de problemen zijn gekomen door een zogeheten renteswap en zich nu melden bij Renteswap.nl. Bedrijfskredieten met een variabele rente werden vaak ingedekt tegen rentestijgingen met deze swaps. Echter de rente daalde en de bedrijven voelden zich massaal slecht of niet geinformeerd over de kosten die dat met zich meebracht. Renteswap.nl onderzoekt de mogelijkheid van een massaclaim tegen banken. Holland Casino, dat toch al in zwaar weer verkeerd, blijkt een van de bedrijven te zijn die het schip in gingen. Bij het gokbedrijf is de schade zo'n 16 miljoen euro.
10. Koffieautomaat: Trendvolgers doen het slecht bij de vrouwen
Baarden verhogen de aantrekkingskracht alleen als maar weinig mannen er mee rondlopen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. In een omgeving waar de baard de norm is, zijn gladgeschoren kaken veel aantrekkelijker voor het andere geslacht. Trendsetters zijn dus sexy als zij een schaarse baard hebben en verliezen hun aantrekkingskracht als er teveel baarden zijn. Dat is volgens de onderzoekers de reden dat de baard na verloop van tijd altijd weer uit de mode raakt: het nut van de baard neemt af.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.