Plus: Fraude bij Rolls-Royce, FNV boos op Ikea, topman Bpost stapt op en Grolsch waarschuwt voor alcohol.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Rutte: '2014 wordt jaar van herstel'
Tuurlijk, de werkloosheid loopt nog op in 2014. Mensen zullen de pijn gaan voelen van het Herfstakkoord waar 6 miljard wordt bezuinigd en de hypotheekaftrek wordt komend jaar met een half procent beperkt. 'Maar', zo zegt premier Mark Rutte in een eindejaarsinterview met De Telegraaf, 'het jaar 2014 wordt het jaar van herstel. Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Het is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken. Dus in die zin is het een nieuw begin voor Nederland, na een heel moeilijke periode.' In hoeverre deze voorzichtig optimistische kreten aan het einde van het jaar lijken op zijn uitspraken van medio april, waarin hij de bevolking aanspoorde om toch maar wel een nieuwe auto te kopen, valt nog te bezien.
2. Philips aangeklaagd in VS
Philips heeft een primeur in de Verenigde Staten. Het elektronicaconcern is namelijk het eerste buitenlandse bedrijf dat in de VS wordt aangeklaagd wegens het overtreden van de Magnitski Wet. Deze door Barack Obama bekrachtigde wet verbiedt bedrijven die in de VS actief zijn zaken te doen met personen die betrokken waren bij de geheimzinnige dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski in 2009, die vastzat en vermoedens uitte van corruptie bij de Russische overheid. Volgens de klacht, ingediend door Magnitski's voormalige zakenpartner William Bowder, verkocht Philips Medical Systems apparatuur aan RT-Medintegrator, dat geleid wordt door iemand die op de zwarte lijst staat van de Magnitski Wet. Philips levert in ieder geval al niet meer aan het bedrijf.
3. Weerstand tegen bonusplafond groeit
Het is nog maar de vraag of het wetsvoorstel van Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, dat de hoogte van bonussen maximaal 20 procent van een jaarsalaris mag zijn, op weinig bijval kan rekenen. RTL Z heeft brieven onder ogen gekregen van banken, grote beleggers en werkgeversvereniging VNO-NCW gericht aan het ministerie, waarin ze hun ongenoegen kenbaar hebben gemaakt. De Nederlandse Vereniging van Banken vreest dat Nederland geïsoleerd raakt, omdat in omringende landen niet zulke drastische maatregelen worden genomen. VNO-NCW op zijn beurt vindt dat de politiek zich afzijdig moet houden wanneer het om beloningsbeleid gaat.
4. Onderzoek naar corruptie bij Rolls-Royce
Volgens vliegtuigbouwer Rolls-Royce is de Serious Fraud Office (SFO) een onderzoek gestart naar fraude en corruptie, zo meldde persbureau Reuters gisteren. Het gaat om transacties in China en Indonesië, waarvoor Rolls-Royce eerder deze maand al documenten aan de SFO heeft doorgespeeld. Tommy Suharto, de zoon van de voormalige president verklaarde een paar weken terug dat hij niets wist van enig omkoopschandaal, terwijl een bron dichtbij de familie juist bekende dat de omkopingen in het nabije verleden zijn gedaan. Omkoping in de defensieve luchtvaatbusiness is niet uniek. In 2010 kreeg BAE Systems, het grootste defensiebedrijf van Europa, een boete van 450 miljoen dollar opgelegd door de VS en UK na vergelijkbare corrupte transacties.
5. FNV laakt gedrag Ikea
De ene dag ben je bedrijf van het jaar omdat je zo goed zorgt voor je werknemers, de andere dag beschuldigt FNV Bondgenoten je van arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. Bevoorrading wordt nu veelal gedaan door Slowaakse en Bulgaarse chauffeurs, die genoegen nemen met 25 procent van wat een Nederlandse of Belgische chauffeur normaal gesproken verdient. FNV: 'De vakbonden willen dat Ikea stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen. De Belgische en Nederlandse chauffeurs en de schatkist betalen hiervoor de rekening. Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en België weg georganiseerd.' Ikea reageerde dat het bedrijf geen regels heeft over de nationaliteit van hun chauffeurs, maar wel altijd goede arbeidsvoorwaarden in acht neemt. Ikea nodigt FNV uit om met concrete voorbeelden te komen van uitbuiting.
6. Fraude VION was met opzet
De nieuwe werkgever van Michiel Herkemij, Vion, heeft vorig jaar met opzet een partij ordinaire ham als biologisch verkocht. Encebe Vleeswaren, onderdeel van Vion in Boxtel, heeft expres op 24 ton varkensvlees een verkeerd etiket geplakt, waarvan 11 ton daadwerkelijk is verkocht. Ex-minister Hans Alders onderzocht de kwestie nadat twee klokkenluiders met belastende documenten naar de media waren gestapt. Eerder deed Vion het nog af als een menselijke fout. 'Er kan geen twijfel over bestaan dat deze actie bewust en in opdracht of met medeweten van leidinggevenden is uitgevoerd op meerdere plaatsen in de organisatie’, concludeert Alders in zijn verslag.
7. Ceo Bpost stapt op door lager salaris
Een verlaging naar 650.000 euro was Johny Thijs te gortig om ziel en zaligheid te leggen in zijn functie als ceo van Bpost, het Belgische postbedrijf. De verlaging is onderdeel van de plannen van het Belgische kabinet om topsalarissen in te dammen tot 290.000 euro, waarbij een uitzondering werd gemaakt voor de topfuncties van Bpost en Belgacom, die dus 6,5 ton mogen verdienen. Aangezien Thijs vorig jaar nog 1,1 miljoen euro wegzette, ziet hij zichzelf niet in staat om voor een halvering vergelijkbaar enthousiast en gedreven te zijn. Thijs maakte van Bpost een winstgevend bedrijf en stoomde de onderneming klaar voor de beursgang.
Lees ook: 'Zo kan het ook Post NL; Bpost wordt steeds winstgevender.'
8. Grolsch waarschuwt voor zichzelf
Geen alcohol voor minderjarigen, geen alcohol tijdens zwangerschap en geen alcohol in het verkeer. Deze drie platitudes zullen vanaf 1 januari op alle flesjes en blikjes van Grolsch te lezen zijn, schrijft de Telegraaf. De logo's verwijzen naar de website Talking Alcohol, die moederbedrijf SABMiller Europe heeft opgetuigd in het kader van hun afspraken met de European Alcohol and Health Forum van de EU. In 2014 gaat de minimumleeftijd voor alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar en Grolsch besloot dit gegeven aan te grijpen om een 'bredere boodschap' te communiceren.
9. Getal van de dag: 1 miljard
Voor het eerst is in Nederland in een jaar meer dan een miljard keer gepind. De miljardste pinner van het jaar deed dit in een supermarkt in Amsterdam. Dat maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend. In 2012 werd 993 miljoen keer gepind, in 2005 was dit nog de helft. Het CBL verwacht dat het aantal pinbetalingen volgend jaar met 10 procent groeit. 'Pinnen is veel makkelijker en sneller aan de kassa', zei een woordvoerder van het CBL. 'Bovendien is pinnen veiliger dan contant geld, zowel voor de klant als voor de winkelier.'
10. Koffieautomaat: Kerstman 'photobombt' schilderijen
Het fenomeen photobombing is wel bekend, toch? Ongevraagd en meestal ongewild bij iemand op de foto komen, veelal gekke bekken trekkend. Een soortgelijk iets is gedaan met de kerstman die met zijn vrolijke hoofd klassieke schilderijen verpest (of opleukt, het is maar net hoe je er tegenaan kijkt). Hieronder zie je er drie, maar klik hier voor de hele serie.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.