1. Onderzoek: Rekeningrijden leidt tot massaal sjoemelen
Een groep van bijna 1 miljoen autobezitters in ons land zal – bewust of per ongeluk – sjoemelen met de kilometerstand en daardoor te weinig betalen als rekeningrijden is ingevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek van ARUP en KPMG naar de gevolgen van de meetmethode.
In 2030 wil het kabinet overstappen van het belasten van het hebben van een auto naar betalen voor het gebruik ervan. Het controleren daarvan zal bij voorkeur bij de APK-keuring geschieden. Andere optie is het inbouwen van een kastje, maar die lijkt onhaalbaar in tijd en kosten.
2. Energie-intensieve industrie verdwijnt uit Nederland
In het Nederland in de toekomst geen plek voor energie-intensieve sectoren als de metaalindustrie en kunstmestproductie. Ook de raffinagesector zal stukken kleiner zijn, omdat fossiele brandstoffen wegvallen, zo blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbureau CE Delft over de toekomst van de Nederlandse industrie.
Volgens de onderzoekers is de huidige Nederlandse industrie gevormd door de beschikbaarheid van goedkoop gas. Daardoor kent Nederland onder meer grote plastic- en kunstmestfabrieken. Naarmate de energietransitie vordert, zullen de energiekosten lager komen te liggen in landen met veel zon, zoals in Spanje. De concurrentiepositie van Nederland om basisproducten te maken, verslechtert dan.
3. Hedge-luiheid nekt private-equityfondsen
Een groot aantal grote en gerenommeerde private-equityfondsen zitten met te hoge rentelasten omdat ze verzuimden het renterisico te hedgen. Met zo’n afdekkingsconstructie voorkom je dat je voor hoge kosten komt te staan als de rente snel stijgt. Die kosten zijn in sommige gevallen ruim verdubbeld, ook bij gerenommeerde namen als KKR & Co, Platium Equity en Clayton Dubilier & Rice.
De schattingen over de rentelasten lopen sterk uiteen. Een analyse van de Bank of America schat dat tot augustus 2022 bijna driekwart van alle leningen die de afgelopen jaren in de VS zijn afgesloten niet is beschermd tegen rentestijging.
Lees ook: Private equity: wat is het en wat moet je ermee?
4. Voorwaardelijke celstraf Audi-baas voor dieselfraude
De voormalige directeur van Audi, Rupert Stadler, is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens betrokkenheid bij het dieselfraudeschandaal. Met dit vonnis van de rechtbank in München ontloopt hij een daadwerkelijke gevangenisstraf, tenzij hij nog een keer over de schreef gaat.
Eerder dit voorjaar werd bekend dat verschillende Audi-managers, onder wie het hoofd van motorenontwikkeling Wolfgang Hatz, in ruil voor hun medewerking konden rekenen op milde straffen. Vorige maand ging Rupert Stadler overstag. Hij schikte voor 1,1 miljoen euro en een gedeeltelijke bekentenis.
5. Kamer wil agressieve verkoop energiecontracten verbieden
De verkoop van energiecontracten aan de deur en per telefoon moet snel ophouden, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet er zo snel mogelijk met regelgeving een eind aan maken. De Kamer reageert hiermee op een waarschuwing vorige maand van de Autoriteit Consument & Markt. Die constateert dat er weer meer verschillende soorten energiecontracten worden aangeboden en dat er flinke prijsverschillen zijn. Daarbij neemt het aantal meldingen van agressieve en misleidende verkoop toe.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Groene arbeidsvoorwaarden sterk in trek
De helft van de werkgevers heeft de cao-afspraken de afgelopen jaren ‘vergroend’, een nog groter deel wil hier volgens werkgeversorganisatie AWVN mee aan de slag, zo onderzocht werkgeversvereniging AWVN.
Zo’n 85 procent van de leden is bezig met ‘vergroening’. Zo beloont KPN werknemers die op de fiets naar het werk komen met een netto kilometervergoeding van 40 cent. Maar ook geven werkgever vergoedingen voor zonnepanelen, (elektrische) fietsen en ov-abonnementen.
7. Bij de koffieautomaat: Het kantoor kan bij het vuil
Nu het thuiswerken aanhoudt, schrappen grote bedrijven in Nederland massaal het aantal vierkante kantoormeters. Vooral in Amsterdam stijgt de kantorenleegstand al, en dan met name bij financiële dienstverleners en IT-bedrijven.
Op vrijdag is er bijna niemand, maar ook op maandag en woensdag is het bijzonder rustig op de werkvloer. Werkgevers gaan daardoor terug in vierkante meters. ‘Alle grote bedrijven zijn daarmee bezig. Een leeg kantoor is zichtbaar en pijnlijk’, zegt Erik Langens, directeur kapitaalmarkten bij CBRE.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates