Plus: FNV vraagt faillissement Solland Solar aan, Wederom minder tablets verkocht
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ‘Redding Imtech ging op laatste moment niet door’
Op het laatste moment zag Imtech gisteren een grote koper afhaken. Daardoor moest het Goudse installatiebedrijf gisterochtend surceance van betaling aanvragen. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) in een reconstructie. Achter de schermen zouden topmannen Jeroen Princen en Paul Peters al weken bezig zijn geweest met het onderzoeken van een doorstart. Gisteren liepen de gesprekken met een grote partij alsnog stuk, nadat deze de financiering niet rondkreeg. Mocht het misgaan met Imtech, dan is dat volgens de krant het grootste bankroet in de naoorlogse geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven.
2. Cfo Havenbedrijf Amsterdam stapt op
Financieel directeur Ed Nieuwenhuizen legt zijn functie bij het Havenbedrijf Amsterdam neer. Dat maakte het Havenbedrijf gisteren bekend. Nieuwenhuizen vindt zelf dat hij niet de geschikte man is om de financiële afdeling van het Havenbedrijf te leiden, nadat het bedrijf 2 jaar geleden verzelfstandigde.
Lees ook: het interview met Dertje Meijer, de ceo van het Havenbedrijf Amsterdam.
3. FNV vraagt faillissement Solland Solar aan
Vakbond FNV heeft namens de 70 werknemers het faillissement aangevraagd voor de Limburgse zonnecelfabrikant Solland Solar. Dat bevestigde vakbondsbestuurder Maria Sigmund na berichtgeving in de Groene Courant. Het bedrijf in Heerlen had al 3 maanden geen salaris uitbetaald en volgens de leden van de vakbond was de maat vol. De productie zou na deze maand ook niet meer op peil liggen. Ondanks toezeggingen van het bestuur wil de vakbond niet geloven dat de lonen snel overgemaakt zullen worden.
Lees hier een profiel van Gosse Boxhoorn, de oprichter van Solland Solar.
4. Wederom minder tablets verkocht
De verkoop van tablets is het afgelopen kwartaal wederom teruggelopen. Volgens marktonderzoek van onderzoeksbureau Canalys blijkt dat er in die periode wereldwijd 42,5 miljoen tablets werden verkocht. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds 2013 neemt de verkoop van tablets gestaag af. De tablet moet het afleggen tegen smartphones met grotere schermen, die steeds meer in trek zijn. Canalys verwacht dan ook niet dat de trend op korte termijn gebroken zal worden.
5. Fondsen Delta Lloyd onder de loep
Onderzoeksbureau Morningstar neemt alle fondsen van Delta Lloyd onder de loep. De fondsen staan ‘under review’, zo maakte Morningstar gisteren bekend. Delta Lloyd Asset Management zou mogelijk betrokken zijn bij handel met voorkennis bij de introductie van vaste rekenrente voor verzekeraars. Morningstar kon nog niet zeggen in welke mate Delta Lloyd betrokken was. De verzekeraar kreeg er van beleggers flink van langs na teleurstellende cijfers; de koers van het aandeel zakte met ruim 20 procent.
6. Valutastap China zorgt voor mineur op beurzen
Het plotselinge besluit van de Chinese centrale bank om de yuan te laten devalueren heeft voor onrust gezorgd op de internationale markten. In Amsterdam, Frankfurt, Parijs en New York waren de gevolgen van de devaluatie zichtbaar; alle indices sloten lager. De waardevermindering is ingezet om de Chinese export aan te jagen, en op die manier de economie te stimuleren. Volgens analisten moet niet de centrale bank, maar de markt bepalen wat de waarde van de munt is.
7. Corbion rapporteert sterke groei
Corbion ziet in het tweede kwartaal het bedrijfsresultaat en de omzet sterk verbeteren. Het vroegere CSM boekte een omzetgroei van een kwart ten opzichte van een jaar geleden, tot 232 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor belastingen (ebitda) kwam uit op 40 miljoen euro, een verbetering van twee derde. Ook het kostenbesparingsprogramma loopt voor op schema. Het merendeel van de 20 miljoen die de producent van chemicaliën en voedingsingrediënten wil besparen kan naar verwachting al dit jaar bereikt worden.
8. Moody's: Brazilië nadert junkstatus
Voor kredietbeoordelaar Moody’s heeft Brazilië het weer slechter gedaan. De firma verlaagde de kredietstatus van Brazilië naar Baa3, nog maar één niveau boven de gevreesde junkstatus. De Braziliaanse economische prestaties vielen volgens Moody’s tegen. De overheid gaf veel geld uit en van de hard nodige hervormingen is nog weinig sprake. Eerder verlaagde ook kredietbeoordelaar S&P de status van Brazilië.
9. Getal van de dag: 2,4 procent koopkrachtstijging
Goed nieuws voor werkende Nederlanders: hun koopkracht zal in 2016 met zo’n 2,4 procent stijgen. Dat voorspelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden zien hun koopkracht juist dalen; met respectievelijk 1,1 en 0,3 procent. Het kabinet zegt enerzijds blij te zijn met de cijfers, maar laat meteen weten actie te willen ondernemen om ook ouderen en uitkeringsgerechtigden te laten meeprofiteren van het economisch herstel.
10. Koffieautomaat: Drone hengelen
Vliegen met drones wordt steeds populairder. Nu de apparaten goedkoper worden, krijgen steeds meer mensen de beschikking over een eigen drone waarmee naar hartenlust gevlogen en gefilmd kan worden. Niet iedereen is ervan gecharmeerd om ongevraagd gefilmd te worden, zo blijkt wel uit de video hieronder. Of het netjes is of niet, de visser laat in elk geval zien over een geweldige techniek te beschikken…
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.