Dit is de business uit het nieuws van nu. Siemens schuift ceo aan de kant, Samsung verslaat Apple opnieuw en mkb-krediet nog duurder.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Reclamereus naar neutraal Nederland
Het Franse Publicis en het Amerikaanse Omnicom fuseren en het grootste reclamebureau ter wereld met meer dan 130.000 medewerkers en een marktwaarde van 26 miljard euro. De nieuw te vormen holding zal gevestigd worden in Nederland, omdat het een 'neutraal land' is. Het gunstige belastingklimaat heeft niets te maken met de keuze voor Nederland, zegt Maurice Levy, ceo van Publicis. Hoewel Nederland de holding krijgt, blijven de operationele hoofdkantoren gewoon in Parijs en New York en blijft het bureau ook aan die beurzen genoteerd. De fusie zou zo´n 375 miljoen euro aan kostenvoordelen moeten brengen.
2. Handelsvrede EU en China
De dreigende handelsoorlog over het dumpen van zonnepanelen door China op de Europese markt, lijkt in de kiem gesmoord. De Chinese exporteurs gaan hogere prijzen rekenen, waardoor in ruil de EU afziet van strafheffingen. De rol van de EU waarbij het conflict op het spits werd gedreven, was onder de lidstaten niet onomstreden. Vooral Nederland en Duitsland steunen zwaar op de goedkope panelen bij de transitie naar een meer duurzame energiemix. En daarbij, eventuele marktbeschermende maatregelen komen rijkelijk laat. De meeste Europese fabrikanten zijn de afgelopen jaren al omgevallen.
3. Meer vacatures in de bouw
Voor het eerst sinds 2011 stijgt het aantal vacatures in de bouw. In het tweede kwartaal stonden ruim 14.000 vacatures op internet. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van vorig jaar. Het tijdelijke lage btw-tarief en de uitgestelde onderhoudsinvesteringen aan bedrijfspanden zijn de waarschijnlijke oorzaken van de stijgende vraag naar bouwvakkers. Vorig jaar nam het aantal bouwvacatures juist nog met een vijfde af. Het zou een keerpunt op de arbeidsmarkt kunnen zijn. De bouwsector is immers een belangrijke aanjager van de economie en dat kan een vliegwieleffect hebben, denkt een onderzoeker van Intelligence Group, dat het onderzoek uitvoerde.
4. Pensioenbestuurder met kennis kan niet besturen
De professionalisering bij pensioenfondsbesturen – ingevoerd omdat de kennis van vermogensbeheer voorheen grotendeels ontbrak – slaat te ver door. Dat zegt Xander den Uyl bij zijn afscheid van het ABP. Hij was zes jaar lang het gezicht en de vice-voorzitter van het ambtrenarenpernsioenfonds. Pensioenfondsbestuurders hoeven volgens hem 'geen beleggingsexpert' te zijn. De Nederlandsche Bank (DNB) is de afgelopen jaren steeds strenger gaan toezien op de deskundigheid van pensioenfondsbestuurders. Door de crisis en de dekkingsproblemen eist de toezichthouder toenemende kennis van de bestuurders. In mei maakte DNB bekend dat een derde van de 405 kandidaat-bestuurders die dit jaar getoetst waren niet of niet helemaal voldeed.
5. Krediet voor mkb wordt nog duurder
De Nederlandse banken denken dat de prijs voor krediet voor het midden- en kleinbedrijf nog verder omhoog gaat. Dat schrijft het Financieele Dagblad na gesprekken met bankiers van de drie grootbanken. Oorzaak van de verdere stijging is het grote aantal mkb-bedrijven dat bij bijzonder beheer is ondergebracht. Dit is de ‘intensive care’ van de bank. Het zou gaan om circa een kwart van alle mkb-bedrijven dat zo zwak is dat banken ze bijzondere aandacht geven. Een bank moet vier keer zoveel kapitaal aanhouden voor een probleemkrediet als voor een krediet met normaal risico. Dit drijft de rentevergoedingen verder met maximaal nog eens 130 basispunten.
6. Samsung meest winstgevend
Samsung is de meest winstgevende telefoonfabrikant en neemt die titel na vier achtereenvolgende jaren van Apple over, meldt Strateg dat de cijfers op en rij zette. De cijfers zijn groots. Samsungs operationele winst was in het tweede kwartaal 5,2 miljard. Apple bleef achter met 4,6 miljard dollar. Hoewel de nettowinst niet zo heel veel zegt, verhoogt het wel de druk op Apple om meer te diversificeren binnen het telefoonaanbod. Een comeback zou kunnen met grotere schermen en/of goedkopere modellen van de iPhone, denken de opstellers van het rapport.
7. Topman Siemens op straat
De vijfde winstwaarschuwing sinds zijn aantreden zes jaar geleden als ceo van het Duitse Siemens worden Peter Löscher fataal. De aandeelhouders van het industriële conglomeraat zijn ontevreden over de tegenvallende resultaten die onder Löscher worden behaald. Afgelopen donderdag kwam het bedrijf met de vijfde winstwaarschuwing. De Raad van Commissarissen besluit woensdag formeel over het ontslag van de Oostenrijker, meldt het bedrijf in een verklaring. Zijn opvolger komt uit de huidige Raad van Bestuur.
8. Witteveen pleit voor miljardenimpuls
Oud-minister van Financiën Johan Witteveen pleit voor een Maatschappelijk Investeringsfonds. De 92-jarige VVD-econoom wil dat de regering meewerkt aan een investeringsimpuls van tussen de 10 en 12 miljard om de economie op te peppen. In het fonds moeten overheid én pensioenfondsen een belang nemen om zo de risico's te delen. Het MIF moet de de bouw van scholen, ziekenhuizen en mogelijk ook woningen gaan financieren.
9. Getal van de dag: 3 procent
Hoe zou de wereld eruit zien als de economische groeimotor China nog maar drie procent zou groeien? Dan is koper opeens 60 procent goedkoper, halveert de prijs van zink en zakt de olieprijs tot 70 dollar per vat, blijkt uit een scenario-analyse door zakenbank Barclays. Het is een teken dat steeds meer partijen rekening houden met een stilvallend China. De groei in China is al op weg naar het laagste niveau van de afgelopen 23 jaar. Een harde landing wordt gevreesd omdat dat onder andere een enorme impact heeft op de grondstofmarkten.
10. De koffieautomaat: De zon is eindeloze bron van inkomsten
Als eenmaal de zonnepanelen zijn aangeschaft is de zon een eindeloze bron van inkomsten. Maar ook daarvoor al lijkt het een melkkoe van jewelste. Het blijkt namelijk heel eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen. Het opsturen van een offerte is genoeg om de subsidie, zo'n 560 euro per geval, bijgeschreven te krijgen. Volgens AgentschapNL, dat de subsidieregeling uitvoert, valt de fraude mee. Bij drie procent van de aanvragen werden steekproeven genomen. Er werden nul fraudegevallen aangetroffen. Tot vandaag, waarschijnlijk.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.