1. Rechter verbiedt Hoekstra duur flitskrediet aan te pakken
Nederlandse bedrijven zijn nog niet af van de hoge leenkosten die buitenlandse aanbieders van flitskrediet kunnen aanbieden. Demissionair minister van Financiën Hoekstra wilde hier een einde maken, maar dat is volgens de rechter in de strijd met het Europees recht. Kortlopende online leningen mogen in Nederland maximaal 10 procent van het leenbedrag kosten. Flitskredietaanbieder Ferratum verhuisde naar Madrid om zo een hoger percentage te kunnen hanteren. In een poging dit te stoppen legde Hoekstra de regels ook op aan andere flitskredietaanbieders in Europa. De rechter oordeelt nu dat Hoekstra de regels alleen aan een specifieke aanbieder in een specifiek land mag opleggen en niet aan al het flitskrediet in de EU.
2. Huawei kon gesprekken KPN-klanten afluisteren
Het Chinese technologiebedrijf Huawei had in 2009 toegang tot het netwerk van KPN en kon alle gesprekken van klanten afluisteren. Dat blijkt uit een geheim rapport dat de Volkskrant in handen heeft. KPN had op dat moment 6,5 miljoen klanten, waaronder toenmalig premier Balkenende en verschillende ministers. Het interne rapport uit 2010 is bewust geheimgehouden, omdat de conclusies zo alarmerend waren en er daarom gevreesd werd voor het voortbestaan van KPN. Het telecombedrijf zegt in een reactie geen aanwijzingen te hebben dat er ook daadwerkelijk is afgeluisterd of dat er klantgegevens zijn gestolen.
3. Kabinet positiever: grote kans dat terrassen opengaan op 28 april
Het definitieve besluit neemt het kabinet dinsdag pas, maar de kans dat de terrassen 28 april weer open mogen lijkt groter geworden. Ingewijden zeggen dat het kabinet na het Catshuisberaad van gisteren iets positiever is over mogelijke versoepelingen. Vrijdag zei demissionair premier Rutte nog dat het tot half mei kan duren voordat de eerste stappen gezet worden. Omdat de ziekenhuisbezetting al twee weken stabiel blijft ziet het kabinet toch wat ruimte. Of ook de detailhandel weer verder open kan is nog onduidelijk. Het kabinet wil ook doorgaan met de zogenoemde Fieldlabs. Meer dan 300.000 mensen ondertekenden een petitie om een feest van 538 in Breda met 10.000 mensen tegen te houden. Volgens het kabinet is het onderzoek belangrijk om te kijken hoe grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Het besluit is aan Breda of het feest 24 april daadwerkelijk doorgaat.
4. Dwangarbeid bij Chinese zonnepanelen die ook Nederland afneemt
Zonnepanelen uit China liggen onder vuur vanwege Oeigoerse dwangarbeid. De fabrikanten van zonnepanelen zouden gebruikmaken van een grondstof die wordt gewonnen door de onderdrukte moslimminderheid in China. Ook Nederland neemt die zonnepanelen af. De druk op westerse bedrijven om in te grijpen neemt steeds verder toe. Canada en het Verenigd Koninkrijk kondigden al een verbod aan op de import van producten waar dwangarbeid aan te pas komt. Nederland zegt liever Europees op te trekken en zet in op het het controleren en aanvoeren van aanvoerketens. Als het te lang duurt om het Europees te regelen, wil Den Haag wel zelf maatregelen nemen.
5. Grote reorganisatie Albert Heijn: 7600 leidinggevenden krijgen nieuwe functie
7600 managers bij Albert Heijn zijn vanaf 26 april hun huidige baan kwijt en krijgen een nieuwe functie. Albert Heijn wil meer aandacht voor versproducten, het zelfscanplein en de operationele kant van de winkel. Er komen daarom drie managers per winkel in plaats van één of twee assistent-supermarktmanagers die alles moeten doen. Teamleiders heten voortaan shiftleiders. Een deel van de leidinggevenden zal vanaf volgend jaar een lager salaris krijgen, maar de managers krijgen daar wel een compensatie voor. Volgens de supermarktketen gaat niemand er dus in loon op achteruit. Wel heeft het voor een deel gevolgen bij een toekomstige cao-stijging: hun loon zal minder snel stijgen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Duurzaam beleggen heeft geen enkel nut volgens oud-manager Blackrock
Hij was hoofd duurzaam beleggen bij Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, maar Tariq Fancy (42) gelooft nu niet meer in het nut van duurzaam beleggen. Het investeren in ‘klimaatvriendelijke’ aandelen gaat niet helpen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Het FD spreekt Fancy naar aanleiding van zijn opiniestuk voor de krant USA Daily waarin hij die conclusie doet. Zijn twijfel over hoe zinvol duurzaam beleggen is, ontstond al toen hij nog werkte bij Blackrock. Volgens hem is het niets meer dan een marketinghype. “Het is een schadelijk placebo waarvoor de jongeren van nu straks de prijs gaan betalen.”
7. Zoom-topic: Kaarsen met de geur van kantoor op de markt
Mis je thuis de geur van kantoor? Designbedrijf R/GA heeft daar iets op bedacht: de nieuwe geurlijn genaamd Eau d’Office. De zes beschikbare geuren zijn allemaal geïnspireerd op kantoor. Het bedrijf ontwikkelde de kaarsen in eerste instantie alleen als afscheidscadeau voor collega’s, maar het bleek zo’n hit dat het nu op de markt is gebracht. De kaarsen zijn gratis te bestellen via de link op de Instagrampagina van Eau d’Office. Er is een beperkte voorraad, maar het bedrijf geeft al aan meer te produceren als de vraag groot is.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates