Plus: bedrijfsleven krijgt schuld van files, je kan wedden op de nieuwe Shell-ceo en Warren Buffett wil geen Apple-schuld.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. RBS-topman: bedrijven durven geen geld te lenen
Bedrijven durven geen nieuwe leningen aan te gaan door de economische crisis. Dat zei Stephen Hester, ceo van Royal Bank of Scotland (RBS), dit weekend tegen The Sunday Times. De topman zegt op een bedrag van 20 miljard aan cash te zitten, maar vertelde dat er weinig animo voor is. 'We lenen zoveel mogelijk uit als we kunnen', aldus Hester. Om er aan toe te voegen dat de bank bedrijven niet kan 'dwingen om geld te lenen.'
2. Vodafone-directeur: 'Opkomst Whatsapp eigen schuld'
Als de telecomindustrie genoeg had geinnoveerd, was Whatsapp misschien nooit zo populair geworden, zegt Rob Shuter, directeur van Vodafone Nederland, tegen NU.nl. 'Het heeft zo'n hoge penetratie bereikt omdat er zo'n groot waardeverschil zit tussen de kosten en mogelijkheden in vergelijking met sms. Sms is geen goed communicatiemiddel en mms is een ramp. Het had allemaal gemaakt kunnen worden, maar het is nu te laat.' Het aantal sms'jes dat in Nederland verstuurd wordt, loopt als sinds 2011 fors terug. In het laatste kwartaal van 2012 werden 40 procent minder sms'jes verstuurd dan een jaar geleden. Dat doet de providers pijn, zij hebben jarenlang flink geld verdiend aan sms.
3. FrieslandCampina rondt overname Zijerveld af
FrieslandCampina is officieel eigenaar van kaasspecialist Zijerveld en Den Hollander Food, de verpakkingseenheid van Zijerveld. Het bedrijf meldde afgelopen weekend dat de overname is afgerond, nadat de Europese Commissie in april goedkeuring gaf voor de deal. Zijerveld en Den Hollander worden onderdeel van FrieslandCampina Cheese, Butter & Milkpowder. Bij Zijerveld werken 300 mensen, bij Den Hollander Food staan 140 man op de loonlijst.
4. Leg een wedje op wie de nieuwe Shell- ceo wordt
Bij het Ierse wedkantoor Paddy Power kan worden gegokt op de nieuwe Shell-ceo. Beleggers die hun geld inzetten op huidig cfo Simon Henry krijgen het minste uitbetaald als hij daadwerkelijk de nieuwe topman wordt. Henry, die als kanshebber wordt genoemd, staat op 9/4. Voor elke ingezette 4 euro krijg je er dus 9 terug bij winst van Henry. Bestuurslid en diepwatertechneut Matthias Bichsel, net als Voser een Zwitser, loopt 5/1, gevolgd door medebestuurders Andrew Brown (6/1) en Ben van Beurden (8/1). Sam Laidlaw (baas van gasproducent en verkoper Centrica; 10/1) en Marvi Odum (hoofd Shell VS 14/1). BP-ceo Bob Dudley sluit de rij van oliemannen op 40/1.
5. Warren Buffett wil Apple-schuld niet
Meesterbelegger Warren Buffett belegt niet in bedrijfsoblogaties, zelfs niet als ze van Apple zijn. De rendementen zijn volgens hem te laag. Apple verkocht op 30 april 17 miljard dollar aan bedrijfsobligaties, de grootse uitgifte van deze soort ooit. Buffett, die beperkt geld stopt in technologiebedrijven, deels omdat hij ze niet begrijpt, gaf aan dat hij niet in Apple heeft belegd als onderdeel van een bredere strategie. Zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway had op 31 maart ruim 12 miljard dollar aan bedrijfsobligaties, 14 procent minder dan twee jaar geleden. De waarde van de aandelenportefeuille van Berkshire steeg met 54 procent naar bijna 100 miljard dollar in de afgelopen twee jaar. Buffett heeft trouwens ook niet geinvesteerd in Bitcoins.
6. 'Bedrijfsleven is medeschuldig aan files'
Nederlandse bedrijven zijn niet flexibel genoeg met kantoortijden, waardoor truckers onnodig in de file terecht komen. Dat zegt filebestrijdingsinstantie De Verkeersonderneming, een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam. Het pleit voor ruime aflever- en laadtijden bij fabrieken, distributiecentra en havens. 'De havens lijken 24-uurseconomieën. Dat geldt weliswaar voor het komen en gaan van de schepen, maar 60 meter van de kade gelden gewoon kantoortijden', zegt Thierry Verduijn van Verkeersonderneming.
7. Disney en Adidas ondernemen acties tegen Aziatische arbeidsomstandigheden
Disney gaat stoppen met de productie van van kleding en andere artikelen in Bangladesh. Recentelijk stortte daar een kledingfabriek in, maar dat is niet de directe aanleiding om er te stoppen. Disney had in november vorig jaar de knoop doorgehakt om het land te veraten, nadat brand woedde in een van de fabrieken waarbij 12 mensen omkwamen. Disney is het eerste merk dat volledig stopt met de productie van artikelen in Bangladesh. Het bedrijf zelf zal daar weinig van merken: minder dan 1 procent van de productie vindt in het Zuid-Aziatische land plaats. Adidas wil ondertussen een sms-meldpunt openen om uitbuiting bij Aziatische toeleveranciers tegen te gaan. Adidas heeft het sms-systeem al met succes uitgeprobeerd in een productievestiging in Indonesië.
8. Eneco wil generator van nieuwe gascentrale uitlenen
Eneco onderhandelt over het uitlenen van een generator van gascentrale Ecogen. Dat meldde De Volkskrant afgelopen weekend, en is bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf. Eneco wil niet zeggen met welke partij(en) het onderhandelt over de generator. Ecogen is een gloednieuwe maar nog niet erg succesvolle gascentrale in Rotterdam-Europoort, die 652 miljoen euro heeft gekost. De centrale, die vorig jaar opende en een samenwerking tussen Eneco en DongEnergy uit Denemarken is, is ongeveer een kwart minder in gebruik geweest dan mogelijk was.
9. Getal van de dag: ongeveer 250
De ongeveer 250 partners van adviesbureau Roland Berger sturen mogelijk aan op een overname van het Duitse bedrijf, zo bleek gisteren na een vergadering van de partners en het bestuur. Er is de afgelopen weken al gespeculeerd over een overname door Deloitte. In 2010 werd na een flirt met een Duitse branchegenoot nog gekozen voor een zelfstandig bestaan, nadat oprichter Roland Berger nog eens miljoenen in het bedrijf pompte.
10. De koffieautomaat: koop de hartslag van Neil Armstrong
Te koop: een elektrocardiogram van Neil Armstongs hartslag die is genomen op het moment dat de Amerikaan zijn eerste stap op de maan zette. Het beeld is één van de onderdelen van een veiling in New Hampshire. Het cardiogram laat 'een normale hartslag' zien. Bij de veiling kan ook een joystick van astronauten Buzz Aldrin en Michael Collins, die ze gebruikten tijden de Apollo 11-vlucht, gekocht worden.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.