Plus: Topman UBS Belgium gearresteerd, Travelbird op zwarte lijst en OV verdient miljoenen aan chipkaart.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Rabo wil toch weer bonus invoeren
Terwijl de discussie over de beloningsstructuur bij ABN Amro al de hele week woedt, gooit president-commissaris van Rabobank Wout Dekker nog wat olie op het vuur door tijdens de algemene ledenvergadering van de bank de verwachting uit te spreken dat de bank op termijn weer een bonus voor de top gaat invoeren. Volgens Dekker wordt dit dan wel een langetermijnbonus, aangezien de bonus voor de korte termijn vorig jaar is afgeschaft bij Rabobank. De langetermijnbonus is er volgens Dekker ook op gericht om talent aan te trekken en te behouden.
2. ANVR boos op Travelbird en vice versa
Online vakantie-aanbieder Travelbird is door reisbrancheorganisatie ANVR op de 'Signaleringslijst financiële (on)zekerheid' gezet. Dit omdat Travelbird volgens ANVR de wet overtreedt door vakantiegangers reizen aan te bieden zonder garantieregeling. 'Als een reisbedrijf failliet gaat, moeten consumenten hun geld terugkrijgen,' zegt ANVR-woordvoerder Mirjam Dresmé in het Parool. 'En als reizigers al op vakantie zijn als zoiets gebeurt, moet er een regeling bestaan dat ze in zo'n geval naar huis kunnen komen.' Travelbird begrijpt er bij monde van mede-oprichter Symen Jansma geen snars van. 'Sinds kort stellen we zelf pakketreizen samen. Alhoewel dat een klein onderdeel is van onze activiteiten weten we dat daar een garantieregeling bij hoort. De aanvraag daartoe hebben we ook bij SGR en de ACM in gang gezet. Van beide organisaties hebben we geen verdere bezwaren gehoord. ANVR weet dit allemaal, maar zet ons toch op die lijst. Ik vind dat onbehoorlijk.'
3. Sony op z'n knieën
Als een Japanner publiekelijk 'sorry' zegt, dan weet je wel hoe laat het is. In een schaamtecultuur als de Japanse zijn excuses de ultieme vernedering. Toch kon Kazuo Hirai, ceo van Sony sinds 2012, niet anders gisteren toen hij zijn excuses aanbood aan beleggers voor de aanhoudende verliezen bij Sony. Sinds zijn aantreden als hoogste baas bij Sony bedraagt het verlies 85 miljard yen (613 miljoen euro) en voor 2014 wordt nog eens uitgegaan van een verlies van 50 miljard yen.
Lees hier over de neergang van Sony en wat de enige oplossing is voor het bedrijf
4. Aegon gedaagd in NL en daagt in VS
Stichting Woekerpolis is niet blij met de compensatieregeling voor woekerpolissen van verzekeraar Aegon. Volgens voorzitter Pieter Lijesen houdt Aegon zich niet aan de uitspraak van de Hoge Raad, waarin stond dat polishouders recht hebben op 1.000 tot 1.500 euro. Leijssen is van mening dat Aegon slechts een vijfde van dit bedrag betaalt. Stichting Woekerpolis daagt Aegon daarom voor de rechter. In de VS is het juist Aegon die bedrijven in het beklaagdenbankje jaagt. De Amerikaanse tak van het bedrijf heeft namelijk met andere investeerders (o.a. BlackRock en Pimco) 6 grote banken in de VS aangeklaagd, vanwege hun rol als beheerder van beleggingen in schimmige hypotheken voor 2008.
5. Topman UBS Belgium achter tralies
In België is gisteren Marcel Bruehwiler gearresteerd. Hij is de topman van UBS Belgium, een filiaal van de Zwitserse bankgigant UBS. Bruehwiler zou zich volgens de Belgische Justitie niet alleen hebben beziggehouden met het witwassen van zwart geld en het plegen van ernstige belastingfraude, Justitie spreekt zelfs van het lidmaatschap van een criminele organisatie. Er zijn huiszoekingen verricht op het hoofdkantoor van de bank en bij een aantal cliënten. De bankiers zouden rijke Belgen hebben benaderd met het aanbod hun zwart geld te stallen op geheime rekeningen. Over de omvang van de fraude bestaat nog geen duidelijkheid, maar de justitie schat die op enkele miljarden euro's.
Lees ook: Van witwassen tot omkoping: de grootste bankschandalen
6. De strijkstok die OV-chipkaart heet
17 miljoen euro. Dat is het nettobedrag dat aan de strijkstok blijft hangen voor ov-bedrijven als NS, Arriva en Connexxion doordat reizigers vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Dat blijkt uit berekeningen van het onderzoeksbureau Panteia, dat was ingeschakeld door reizigersvereniging Rover en de ANWB. Terwijl de vervoerders altijd hebben beweerd dat deze extra opbrengsten enkele miljoenen bedraagde, bleek uit het onderzoek dat voor aftrek van kosten een bedrag van 22,9 miljoen euro overblijft. De NS zou de helft van de miljoenen ontvangen, hoewel ze dat niet willen bevestigen.
7. Amazon heeft ook een smartphone
Nee, Amazon is niet van plan om Samsung en Apple uit te dagen met de Fire, de Android-smartphone die het bedrijf deze week presenteerde. Niet in eerste instantie tenminste, zegt Ian Freed, die verantwoordelijk is voor de Fire Phone-divisie bij het bedrijf, tegen Businessinsider. Wel denkt hij dat redelijk wat consumenten met smart zitten te wachten op het apparaat, dat in eerste instantie alleen in de VS verkrijgbaar zal zijn. 'Ik denk dat sommigen van hen zullen overstappen voor het ecosysteem', aldus de bestuurder. Maar Apple en/of Samsung volledig van de smartphonemarkt afblazen, dat zal niemand zomaar lukken.
Lees ook: Amazon presenteert smartphone, maar wat is het echt?
8. Ex-ING'er wordt wordt voorzitter centrale bank Oekraïne
Het parlement van Oekraïne heeft gisteren met grote meerderheid ingestemd met de benoeming van Valeria Hontareva als de nieuwe voorzitter van de centrale bank van Oekraïne. Ze was voorgedragen door presient Porosjenko. Hontareva boogt op 18 jaar ervaring in de financiële sector, meest recentelijk als topvrouw bij een investeringsmaatschappij. Daarvoor werkte ze bij een Oekraïnse dochter van ING.
9. Getal van de dag: 14.000
Er zijn voor het eerst sinds lange tijd weer meer mensen aan het werk. Dat concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek toen ze de werkloosheidscijfers voor mei tegen het licht hielden. In maart nam het het aantal werklozen in Nederland weliswaar ook al af, maar dat kwam toen niet omdat er meer mensen aan het werk gingen, maar omdat meer mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Al met al daalde de werkloosheid in mei van 8,7 naar 8,6 procent van de beroepsbevolking, wat in absolute getallen een aantal van 14.000 mensen betekent.
10. Koffieautomaat: Waarom VHS won van Betamax
Het nieuws over de teloorgang van Sony deed ons mijmeren over de revolutionaire producten van Sony in de jaren 80 en 90 van de 20ste eeuw. Zo werden we ook weer herinnerd aan de strijd tussen Sony's Betamax en JVC's VHS, die destijds proporties aannam van clashes tussen Apple en Microsoft. Waarom won VHS eigenlijk ook alweer? Bekijk hieronder het antwoord.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.