1. Kabinet bulkt van het geld, maar uitgeven is het probleem
Het is weer de derde dinsdag in september, beter bekend als Prinsjesdag. Het moment waarop het kabinet de plannen voor 2023 bekendmaakt. De ploeg van Mark Rutte moet grote problemen tackelen. Maar één ding is in elk geval geen issue, schrijft het Algemeen Dagblad: het geld klotst tegen de plinten.
De Nederlandse economie draait als een tierelier na de covidpandemie. Uit gelekte Prinsjesdagstukken blijkt dat er volgend jaar tientallen miljarden meer binnen zullen komen dan verwacht. Zo kan het kabinet rekenen op meer btw- en gasopbrengsten. Toch is het lastig om plannen goed uit te voeren, onder meer door een tekort aan personeel in verschillende sectoren. En aan de horizon dreigt een recessie.
2. Prijsplafond op gas en elektra komt er
Een maatregel van het kabinet is alvast rond, volgens ingewijden althans. Er komt een prijsplafond voor de bedragen die energieleveranciers bij particulieren in rekening mogen brengen. De noodmaatregelen geldt in elk geval van 1 november tot 1 april 2023. Het maximale tarief is de marktprijs van gas en elektriciteit van begin dit jaar, voor de Russische invasie van Oekraïne. Wel komt er waarschijnlijk een afkapgrens: het prijsplafond geldt alleen tot een gemiddeld energieverbruik. Wie meer verstookt, betaalt het volle pond.
3. Loongolf is nodig, aldus vakbonden
FNV wil dat alle werknemers hun loon ten minste met de hoogte van de inflatie zien stijgen. ‘Er is er een loongolf nodig’, aldus Zakaria Boufangacha, cao-coördinator van de vakbond FNV. ‘Mensen dreigen op te draaien voor de torenhoge inflatie en zien hun koopkracht als sneeuw voor de zon verdwijnen.’
Afgelopen weekend pleitte CNV ook al voor flinke loonstijgingen. De vakbond wil bestaande cao’s openbreken. Werknemers moeten er 5 tot 10 procent salaris bij krijgen om de hoge energienota en de dure boodschappen te kunnen betalen.
4. Gestrande Franse tv-fusie slecht nieuws voor Talpa en RTL
De twee grootste Franse commerciële tv-zenders gaan toch niet fuseren, bleek afgelopen vrijdag. De Franse mededingingsautoriteit stelde dusdanige eisen dat de moederbedrijven van TF1 en M6 geen heil meer zien in een samensmelting.
Dat voorspelt weinig goeds voor Talpa en RTL, schrijft het FD. De fusie van de Nederlandse mediareuzen is heel vergelijkbaar met de Franse situatie. Bovendien was de Autoriteit Consument en Markt eerder al kritisch. De waakhond is onder meer bezorgd dat Talpa en RTL samen een monopoliepositie krijgen. De bedrijven concurreren nu op allerlei gebieden met elkaar.
5. Directeur Beyond Meat opgepakt na neusbijtincident
Operationeel directeur Doug Ramsey van Beyond Meat is afgelopen zaterdag gearresteerd. Hij zou een man hebben bedreigd na een lichte aanrijding in een parkeergarage, aldus Bloomberg. Ramsey stapte naar verluidt woedend uit, sloeg de achterruit van de auto in en beet de bestuurder in zijn neus.
De 53-jarige Ramsey is sinds december coo van Beyond Meat, na een carrière van ruim drie decennia bij vleesgigant Tyson Foods. Hij is sinds zondag weer op vrije voeten na het betalen van een borgsom van ruim 11.000 dollar. Ramsey en Beyond Meat hebben nog niet gereageerd op het incident.
Lees ook: Beyond Meat ziet omzet dalen en ontslaat personeel. Wat zegt dit over de vegamarkt?
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: kan Frits van Eerd aanblijven als Jumbo-baas?
Frits van Eerd is sinds zondag weer thuis, maar de Jumbo-baas blijft wel verdachte in het onderzoek naar witwasconstructies. Dus rijst automatisch de vraag: kan hij aanblijven of niet? Over dat dilemma zullen de commissarissen van het supermarktbedrijf zich de komende tijd buigen, schrijft het FD.
Zij moeten kijken naar het bedrijfsbelang, maar ook de reputatie meewegen. Complicerende factor is dat Jumbo een familiebedrijf is. Bij een beursgenoteerde onderneming had Van Eerd waarschijnlijk geen schijn van kans gehad, aldus experts. Nu blijft hij vermoedelijk zo lang mogelijk zitten.
7. Bij de koffieautomaat: tanken dit jaar nog niet zo goedkoop
2,092 euro. Dat is op dit moment de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter E10-benzine, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Daarmee staat de benzineprijs op het laagste punt van 2022. De goedkopere benzine komt voornamelijk door de lagere olieprijs. Door zorgen over een afzwakkende wereldeconomie is een vat Amerikaanse olie nu ongeveer evenveel waard als begin januari.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates