1. PostNL krijgt boete voor inzetten illegalen
PostNL en vier kleinere pakketbezorgers hebben in totaal 828.000 euro aan boetes gekregen, meldt Inspectie SZW. De straffen zijn opgelegd omdat ze tientallen personeelsleden van buiten de Europese Unie zonder werkvergunning hebben laten werken. De inspectiedienst constateert dat de groeiende markt voor pakketbezorging ertoe leidt dat de druk op medewerkers groot wordt. Hierdoor bestaat het risico dat medewerkers te lang moeten werken, slecht betaald krijgen en illegaal werken. PostNL bevestigt de boete te hebben gekregen en meldt nu strenger te controleren en afscheid te nemen van onderaannemers die zich niet aan de wet houden.
2. Kinderen in buurt van Tata Steel lopen gezondheidsrisico’s
Neergedaalde stof in de directe leefomgeving van Tata Steel bevat grotere hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en lood dan elders in het land. Hierdoor lopen jonge kinderen risico om gezondheidsschade op te lopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het RIVM heeft uitgevoerd. Het RIVM nam vorig jaar monsters rondom Tata Steel, maar ook in enkele andere Nederlandse dorpen voor een vergelijking. De studie wordt gepubliceerd op een voor Tata Steel precair moment. De Tweede Kamer discussieert volgende week over mogelijke steun aan vergroening van de productie. Waar het bij de kankerverwekkende stoffen gaat om een miniem risico, zou het bij lood gaan ‘om een blootstelling die je niet moet willen’. Tata Steel zegt kennis te hebben genomen van het rapport en wijst erop honderden miljoenen te investeren in het terugdringen van milieuoverlast.
3. Pensioenfonds terughoudend met fossiele energie
In de horeca zijn het zware tijden, maar het Pensioenfonds Horeca & Catering houdt van een uitdaging. Het pensioenfonds met 1,3 miljoen deelnemers wil rendementen behalen zonder te investeren in olie, kolen en gas. De keuze is ingegeven door klimaatverandering. ‘We zijn ons steeds nadrukkelijker gaan realiseren dat onze beleggingen in fossiele bedrijven niet passen binnen ons beleid en het écht aanpakken van klimaatverandering in de weg staan’, aldus directeur Paul Braams. De directeur verwacht niet op rendement te hoeven inleveren na deze stap. Daarnaast laat pensioenfonds PME weten geen geld meer te steken in fossiele energie, maar dat te alloceren aan hernieuwbare energie.
4. Reuzeboete voor WhatsApp om misbruik gebruikersgegevens
Irish Data Protection Commission heeft WhatsApp een boete opgelegd van 225 miljoen euro. Volgens de Ierse privacywaakhond heeft WhatsApp in het verleden niet goed uitgelegd hoe het gegevens van gebruikers en niet-gebruikers verwerkte. Daarnaast zou ook datadeling met moederbedrijf Facebook mistig zijn gebleven. WhatsApp laat weten het niet eens te zijn met de beslissing ‘over de transparantie die we mensen in 2018 hebben gegeven’ en noemt de boetes ‘volkomen disproportioneel’. De berichtendienst had al 77,5 miljoen euro opzijgezet voor een eventuele boete.
5. Bouwmaat op weg naar de beurs
Building Materials Europe, moederbedrijf van bouwgroothandel Bouwmaat, zou een Nederlandse beursgang in de planning hebben. Het bedrijf werd in juli 2019 door investeerder Blackstone gekocht voor 1,6 miljard euro van het Ierse CRH. Een stevig rendement ligt in het verschiet, want de beursgang zou moeten plaatsvinden tegen een waardering van 6 miljard euro. De plannen zouden nog niet in beton zijn gegoten, afstel behoort nog tot de mogelijkheden. Naast Bouwmaat heeft BME ook het Duitse Bauking en het Franse Raboni in portfolio. De jaaromzet kwam vorig jaar uit op 3,9 miljard euro.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nederland heeft een pre-regeerakkoord
Nederland is hard op weg wereldkampioen formeren te worden, maar er lijkt dan toch schot in de zaak te zitten. VVD en D66 zijn het eens geworden over een ‘aanzet tot regeerakkoord’. Het stuk moet als basis dienen voor onderhandelingen met andere partijen. Zaken als financiering van de plannen zijn niet uitgewerkt. Enkele belangrijke hoofdpunten. De klimaatambities worden verhoogd. De uitstoot van broeikasgassen in 2030 moet niet 49 procent zijn verlaagd ten opzichte van 1990, maar ten minste 55 procent. Daarnaast wil men de kloof tussen vast en flex dichten door de lasten op ‘vaste arbeid’ omlaag te laten gaan. Ook moet de positie van zzp’ers sterker worden. Zo moet een minimum uurloon een einde maken aan schijnzelfstandigheid.
7. Zoom-topic: Feestdagen slaan dood door tekort aan champagnebubbels
Een noodkreet vanuit de Champagnestreek. Diverse champagnehuizen waarschuwen dat het kopen van een fles bubbels dit najaar wel eens moeilijk zou kunnen worden. Het tekort is ontstaan door tijdelijke coronasluitingen en een tekort aan champagneflessen. Anderzijds neemt de vraag toe. Mensen houden door de coronacrisis, waarin reizen lastiger is, meer geld over en besteden dat graag aan een flesje poepel. Zo steeg de champagneverkoop in Nederland vorig met 12 procent, meldt AD.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates