1. Philips verliest slag in patentstrijd
Het International Trade Centre heeft beschuldigingen van Philips aan het adres van navigatiebedrijf Garmin en Googles smartwatchproducent Fitbit ongegrond verklaard. Philips meende dat de bedrijven de octrooien van Philips wearableproducten schonden. Het gaat om technologie die Philips ontwikkelde voor het monitoren van de gezondheid, zoals Lifeline en Sleep Diagnostic. Het Nederlandse bedrijf hoopte bij de Amerikaanse rechter af te dwingen dat Garmin en Fitbit een licentie moesten kopen voor de patenten. Dit was een eerste rechtszaak, er volgt nog een tweede.
2. Vakbond vraagt faillissement Miss Etam aan
Het gerommel bij Miss Etam houdt aan. Vakbond AVV wil vandaag het faillissement van de kledingketen aanvragen. Personeel wacht nog altijd op het loon over de maand januari. Miss Etam werd na het faillissement van FNG met enkele andere ketens opgepikt door investeerder Martijn Rozenboom. Claudia Sträter en Expresso werden doorverkocht. De investeerder, die bekend staat als een omstreden bedrijvenopkoper, geeft de schuld aan de corona-omstandigheden. ‘Hij verschuilt zich onterecht achter het UWV dat een aanvraag voor coronasteun (NOW) nog in behandeling zou hebben’, stelt vakbondsvoorman Martin Pikaart. NXT Fashion, het vlaggeschip waar Miss Etam onder valt, zegt dat de actie van de vakbond levensgevaarlijk is. Een woordvoerder stelt dat er juist wordt geknokt voor het voortbestaan van het bedrijf.
3. Bank van Ralph Hamers wil bonuspot vergroten
De bonuspot voor zakenbankiers van UBS zou met 20 procent worden verhoogd. Vorig jaar betaalde de bank in totaal 2,7 miljard dollar uit aan variabele beloningen. In het afgelopen jaar zou de handelsdivisie van UBS goed hebben gepresteerd. Nieuwsbrenger Bloomberg stelt dat topman Ralph Hamers eerder al aangaf dat de variabele beloningen in lijn zullen liggen met de bedrijfsprestaties. Met name bankiers in de regio Azië-Pacific zouden een hogere bonus tegemoet kunnen zien.
4. Nederlandse biotech debuteert op Nasdaq
Biotechbedrijf Pharavis heeft een succesvol debuut gemaakt op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf wilde 100 miljoen dollar ophalen, maar dit werd door investeerder LSP verhoogd naar ruim 165 miljoen dollar. Het aandeel sloot op 29 dollar, 45 procent boven de introductiekoers van 20 dollar. Het Leidse bedrijf ontwikkelt een medicijn tegen angio-oedeem, een zeldzame erfelijke aandoening waarbij weefsel, bijvoorbeeld in het gezicht van patiënten, plotseling kan zwellen.
5. Ahold-topman greep persoonlijk in bij transfer Egas Reparaz naar Hema
Er is veel te doen om de overstap van Saskia Egas Reparaz van Ahold, waar ze leiding gaf aan Etos, naar Hema, waar ze beoogd CEO is. Door de conflicten zou ze pas in september kunnen beginnen bij haar nieuwe werkgever, omdat Ahold haar aan het concurrentiebeding wil houden. Ingewijden laten De Telegraaf weten dat er hoog en hard spel is gespeeld. Ahold-topman Frans Muller zou zich onverbiddelijk hebben opgesteld. ‘Saskia moest haar spullen inleveren en was na het weekend niet meer welkom op de werkvloer. Zij is acuut op non-actief gezet, kon zelfs geen afscheid meer nemen van collega’s en wordt aan het concurrentiebeding van zes maanden gehouden. Dat houdt echt geen stand.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Tennet-CEO Manon van Beek
Journalist Femmetje de Wind spreekt in haar leiderschapsserie van Het Parool deze week met Tennet-topvrouw Manon van Beek. Zij gaf ooit leiding bij Accenture aan de tak die zich richt op energiebedrijven om via de toppositie bij Accenture Nederland naar netwerkbeheerder Tennet te gaan. Hoewel corona geen impact heeft op de resultaten van het bedrijf noemt Van Beek het afgelopen jaar ‘superintensief’. ‘De vermoeidheid slaat soms toe, dan moet je oppassen dat je niet de verkeerde kant van leiderschap te zien krijgt.’ Ook vertelt Van Beek over de eerste keer dat ze een keynote hield in het Duits (‘Ik wil mezelf in het diepe gooien, elke dag opnieuw’), haar vrijwilligerswerk (de inzet voor talentvolle vluchtelingen), haar slechte eigenschappen (perfectionisme) en hobby’s (schilderen).
7. Zoom-topic: Volkswagen-topman vergelijkt zichzelf met Mao
Een geestige opening van een mooi profiel van Volkswagen-topman Herbert Diess in NRC Handelsblad. De Oostenrijkse topman vergeleek zichzelf na het lezen van de memoires van Henry Kissinger met de Chinese dictator Mao Zedong. In de memoires complimenteert Kissinger Zedong met het transformeren van een oeroude beschaving. Hierop stelt Mao dat hij slechts een paar plaatsen in de buurt van Beijing heeft kunnen veranderen. Diess vraagt zich af hoe hij ooit Volkswagen moet transformeren als Mao – ondanks de miljoenen doden op z’n geweten – niet China kon transformeren. Na deze opvallende anekdote wordt uit de doeken gedaan hoe kostenkiller Diess carrière maakte bij BMW en uiteindelijk woedend overstapte naar de concurrent die hij nu het pad van elektrische auto’s opdwingt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates