Plus: Jan Brouwer nieuwe directeur Plus, nieuwe cijfers van Apple, Primera in de plus en dag Donald Duck?
Iedere dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 27 Rabobankiers ondervraagd over Libor-fraude
Volgens De Telegraaf hebben internationale toezichthouders 27 medewerkers van de Rabobank verhoord over de Libor-fraude. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland die in handen is van de krant. In een kort geding, waar de krant dus informatie over heeft, bepaalde de rechtbank dat de Rabobank terecht de uitbetaling van uitgestelde bonussen over de afgelopen jaren heeft opgeschort. De 27 medewerkers hebben die bonussen dus nog niet ontvangen.
UPDATE 13.00 uur: ceo Piet Moerland kondigt zijn vervroegde vertrek aan op YouTube
2. Jan Brouwer nieuwe directievoorzitter Plus
Een best logische keuze. Zo zou je de benoeming van Jan Brouwer als nieuwe directievoorzitter van Plus Supermarkten kunnen noemen. Brouwer, die bij Plus Jan Ferweda opvolgt die in april zijn ontslag indiende, was namelijk van 1996 tot 2006 de topman van C1000 en van 2006 tot 2010 bestuursvoorzitter van supermarktketen Laurus/Super. De man weet van wanten dus, ook omdat hij sinds 2010 commissaris was bij voornamelijk op detailhandel georiënteerde bedrijven. Plus heeft 255 supermarkten in Nederland en Brouwer, die vanaf 1 januari 2014 het stokje overneemt van interimmer Marcello Lacono, zegt veel mogelijkheden te zien voor een nog sterkere en nog meer onderscheidende positie in de markt.
3. Wordt KPN oranje?
Volgens de Franse krant Journal du Dimanche zou het telecombedrijf Orange interesse hebben om KPN over te nemen. Nu de onderhandelingen met America Movil op niets zijn uitgelopen, doordat er een beschermingswal werd opgericht, zou het Franse bedrijf synergievoordelen zien in een overname van KPN, zo schrijft de Telegraaf. Andere geluiden vanuit Frankrijk zijn dat Orange de samenwerkingsverbanden met Deutsche Telekom op een hoger pitje zet, maar de Franse overheid (voor 27% eigenaar van Orange) wil dit alleen doen als het op basis van gelijkwaardigheid gebeurt. De kans hierop is klein, voornamelijk door het feit dat Deutsche Telekom 25% meer waard is dan Orange. Ondertussen werd gisteren bekend dat de Stichting Preferente Aandelen B van KPN in de eerste helft van november een besluit wil nemen over het al dan niet afbreken van de beschermingswal.
4. Winst Apple daalt voor eerste keer in 11 jaar
Winst is winst, maar als Apple nét wat minder winst maakt, is het toch nieuws. Het technologiebedrijf zag de winst voor het eerst in 11 jaar tijd dalen, zo bleek bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf verkocht meer iPhones in het afgelopen kwartaal (33,8 miljoen tegenover 26,9 miljoen) en ongeveer evenveel iPads (14,1 miljoen). In de afgelopen drie maanden werd een winst gedraaid van 7,5 miljard dollar. Nog steeds veel, maar wel minder dan de 8,2 miljard dollar die Apple in hetzelfde kwartaal vorig jaar draaide.
5. Primera in de plus
Wat hebben de E-sigaret, krasloten, Vijftig Tinten Grijs en Rene van der Gijp met elkaar te maken? Door de toenemende vraag naar al deze zaken – in het geval van Rene van der Gijp gaat het natuurlijk over zijn boek 'Gijp' – is de omzet van de kioskketen Primera in het derde kwartaal met 7% gestegen. Cijfers over de winst wilde Primera gisteren niet kwijt, maar feit is dat het aantal klanten vergeleken met het derde kwartaal van 2012 met 1 procent is gestegen. De stijging van de verkoop van de elektronische sigaret – je weet wel, dat metalen buisje waarmee je kan voorwenden dat je rookt – zal volgens Primera alleen nog maar meer stijgen, gelet op de groei in de Verenigde Staten. De omzet uit de verkoop van tabak en loten steeg respectievelijk met 3 en 4 procent.
6. Dalende omzet voor TNT Express
TNT Express is nog niet uit de hoek waar de klappen vallen. In het derde kwartaal van 2013 daalde de omzet verder en van winst is al nauwelijks sprake meer. Door de moeilijke markt in Europa boekte de pakkettenbezorger een omzet van 1,6 miljard euro, wat een daling is van 6,6% ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder. De operationele winst slonk met 85% tot 9 miljoen euro. Volgens TNT Express is de heftige winstdaling te wijten aan negatieve wisselkoerseffecten en de kosten die het bedrijf maakte bij de reorganisatie, waarbij een voorziening werd geboekt van 38 miljoen euro. Om te besparen verwacht TNT de verkoop van de Chinese en de Braziliaanse activiteiten dit jaar af te ronden.
7. Dag Donald Duck, Libelle en NuSport?
Wie slim is, doet er verstandig aan om aanstaande woensdag langs de kiosk te gaan en alle meest recente edities van de tijdschriften van Sanoma van het schap te plukken. Niet zozeer om de losse verkoop van de bladen omhoog te stuwen, maar omdat de nieuwe uitgave wellicht de allerlaatste edtie is en zodoende een collector's item wordt. Want na de presentatie van de kwartaalcijfers van het Finse bedrijf ziet het ernaar uit dat een aantal titels, als ware het een kalkoen, de kerst niet haalt. Vakbonden en het personeel van Sanoma in Hoofddorp vrezen daar in ieder geval voor, aangezien Henk Scheenstra, hoofd operaties bij Sanoma Print, per mail aan de medwerkers heeft gevraagd om donderdagochtend bij het hoofdkantoor in Hoofddorp te verschijnen. De verwachting is dat er nog meer onslagen zullen vallen en aangezien veel van de titels van Sanoma bestaan uit kleine rompredacties aangevuld met freelancers, wordt het lastig om het hoofd boven water te houden.
8. Hofsté stapt na 9 maanden al op bij APG
'Een verschil van inzicht in de reikwijdte en inhoud.' Dat is volgens het officiele persbericht op de site van pensioensbeheerder APG de reden waarom chief finance and risck officer Petri Hofsté per 1 november na 9 maanden opstapt bij APG. Een ordinaire ruzie dus. Een woordvoerder wilde tegen het FD niets kwijt over de aanleiding van het vertrek, maar dat het meningsverschil van dien aard was dat de samenwerking beter beëindigd kon worden. Hoftsé's functie wordt tijdelijk ingevuld door Peter Kok, die al eerder als interimmer lid was van de directie.
9. Getal van de dag: 628 miljoen euro
Banken, accountants en advocaten zullen het nieuws als een boer met kiespijn hebben gelezen. De veelbesproken crisisheffing die het kabinet in 2012 doorvoerde, heeft niet de beoogde 500 miljoen euro in de staatskas gepompt, maar 628 miljoen euro. Ruim de helft daarvan kwam uit de zakken van de zakelijke en financiële dienstverlening. Zij moesten een eenmalige heffing van 16% betalen over lonen boven 150.000 euro, wat neerkwam op 44.000 werknemers bij ruim 13.000 werkgevers. Ook dit jaar zijn deze mensen de pineut.
10. De koffieautomaat: Riva-World restaureert boten van Lamborghini
Dat ze waanzinnige auto's maken, is genoegzaam bekend. Mensen die wel eens op het platteland komen, weten meestal ook wel dat Lamborghini tractoren maakt. Maar dat ze ook snelheidsmonsters voor op het water in elkaar knutselden, is wat minder wijd verbreid. Riva-World in Uithoorn heeft er zelfs zijn specialiteit van gemaakt om veelal verwaarloosde Riva-boten terug te brengen naar hun eigenlijke staat. Op hun site zie je talloze projecten, maar geniet alvast van deze beelden.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.