De business uit het nieuws van nu: 'Nederland in recessie', dagen Eelco Blok bij KPN geteld en bizar personeelsbeleid bij Tesco.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Economen: Nederland opnieuw in recessie
Onze economie zit vrijwel zeker weer in een recessie. Voor de derde keer in vier jaar tijd. Dat schrijft De Financieele Telegraaf op basis van uitspraken van verschillende economen. Het zijn met name de consumenten die niets uitgeven, als gevolg van lagere lonen, bezuinigingen en hogere pensioenpremies, in combinatie met de investeringen die tegenvallen. In het derde kwartaal van 2012 kromp de economie met 0,9 procent. Vandaag presenteert het CBS de eerste raming voor de economische groei in het laatste kwartaal van 2012. Er is officieel sprake van een recessie wanneer de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. Alleen de export kan ons volgens de economen nog op een nulgroei brengen.
2. Onverwacht verlies voor Randstad
Uitzender Randstad heeft in het vierde kwartaal van 2012 onverwacht een verlies geleden van 97,4 miljoen euro. Analisten hadden een winst van 47,3 miljoen verwacht. De scherpe daling zit hem in tegenvallende activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Spanje en Portugal, die tot een afschrijving op de goodwill van 139,8 miljoen euro hebben geleid. Randstad had veel last van de moeilijke economische omstandigheden. De omzet kwam uit op 4,2 miljard euro in het laatste kwartaal, een daling van 3 procent. In heel 2012 groeide de omzet van Randstad met 5 procent tot 17,1 miljard euro. De nettowinst kalfde met bijna 80 procent af tot 36,7 miljoen euro.
2. Dagen Eelco Blok bij KPN lijken geteld
Carlos Slim, de Mexicaanse zakenman die met zijn Amerikaanse telecombedrijf América Móvil een belang van 28 procent in KPN heeft, stuurt op het vertrek van KPN-topman Eelco Blok aan. Slim wil meer invloed op het beleid van het kwakkelende KPN en wil ook een zetel in de raad van commissarissen. Dat stelt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Slim zou zijn eisen koppelen aan zijn instemming met de geplande claimemissie van KPN ter waarde van 4 miljard euro. Begin volgende week wordt duidelijk waar América Móvil staat. KPN heeft hard geld nodig nadat het liefst 1,35 miljard euro neertelde voor mobiele frequenties. Dat was veel meer dan verwacht. Voor een aandelenemissie is de goedkeuring nodig van de bestaande aandeelhouders. En zonder steun van Slim lijkt het een moeilijk verhaal. Met een vertrek van Blok wordt een van onze voorspellingen van begin dit jaar over het Nederlands bedrijfsleven al snel bewaarheid. Lees ook:
3. Tex Gunning vertrekt bij AkzoNobel
Tex Gunning gaat met pensioen. Het vertrek van het hoofd van de decoratieve verventak van AkzoNobel is geen verrassing. Volgens analisten luidt de ontwikkeling een nieuwe fase in in de stoelendans in de bestuurskamer van Akzo, dat schrijft het Financieele Dagblad. Nadat ceo Hans Wijers vertrok en Ton Büchner hem opvolgde, verschoven veel posities binnen het bedrijf. Financieel directeur Keith Nichols nam vorig jaar tijdelijk Büchners taken over tijdens diens ziekteverlof en aan het hoofd van de drie divisies van het bedrijf werden nieuwe mensen aangesteld. Gunning wordt opgevolgd door Ruud Joosten, afkomstig uit de chemische tak van het concern.
4. Wereld telt meer dan 1 miljard smartphones
In het derde kwartaal van 2012 werden 207,7 miljoen smartphones verkocht, waarmee de grens van 1 miljard smartphones in de wereld is gepasseerd. Apple en Samsung zijn samen goed voor ruim de helft van de toestellen. Blackberry heeft het marktaandeel verder zien dalen, van 8,8 procent in 2011 tot 3,5 procent in 2012, een lijn die naar verwachting wordt doorgetrokken in 2013. 70 Procent van de smartphones in de wereld draait op Android, het besturingssysteem van Google. Dat de groei van smartphones in zijn geheel verder toeneemt zal niet verbazen. Volgens onderzoeksbureau Gartner worden dit jaar voor het eerst zelfs 1 miljard smartphones in een jaar verkocht. Toch wordt ook nog veel gebeld met gewone mobieltjes. Naar schatting is 1 op de 7 apparaten een slimme variant.
5. SBM Offshore beperkt verlies
Yme. Ze kunnen de naam niet meer horen bij SBM Offshore. Het probleemproject van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wordt volledig afgeschreven, maakte SBM in december al bekend. Toen werd rekening gehouden met een last van 400 miljoen dollar. Dat blijkt nu 398 miljoen te zijn geworden. En dat is dan kleine meevaller in een inktzwart dossier. Mede dankzij de meevaller heeft SBM 2012 afgesloten met een kleiner verlies dan voorzien, namelijk van 75 miljoen dollar. Het bedrijf had zelf op 100 miljoen gerekend. De omzet groeide in 2012 licht, tot ongeveer 4 miljard dollar (3 miljard euro).
6. Nederland kan klein silicon Valley worden
Geld is er wel, maar potentieel succesvolle ondernemers en geldschieters weten elkaar maar moeilijk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek dat ABN Amro de afgelopen jaren deed onder groeiers, financierders en subsidieregelingen. Volgens onderzoeker Menno van Leeuwen is er kapitaal genoeg voor pakweg de volgende Facebook, Spotify of WeTransfer. De jonge ondernemers kunnen de geldschieters echter lastig vinden. "Banken, private equity en ander kapitaal helpen te weinig, laat staan dat ze elkaar daarin steunen. Als die samenwerking er wel komt, kun je hier met het talent een klein Silicon Valley krijgen”, aldus Van Leeuwen.
7. Apple verkoopt geen iPhones meer in Brazilië
Het recht op de naam iphone in Brazilië is niet langer in handen van Apple. En dus mag het bedrijf zijn toestellen er niet meer onder die naam verkopen. Dat meldt de BBC. Het Braziliaanse bedrijf Gradiente verkoopt sinds december 2012 ook een toestel met de naam iphone, en had die merknaam al in 2000 geregistreerd. De iPhone van Apple kwam pas zeven jaar later uit. Apple is Apple niet als een team van advocaten zich inmiddels niet warmloopt voor een langere juridische strijd. Het bedrijf gaat tegen de uitspraak van de Braziliaanse autorititen in beroep.
8. Megafusie in luchtvaart rond
Het grootste luchtvaartconcern ter wereld lijkt een feit. Volgens persbureau Bloomberg kondigen luchtvaartmaatschappijen American Airlines en US Airways vandaag een fusie aan met een waarde van 11 miljard dollar. De raden van bestuur van de maatschappijen zouden hun goedkeuring woensdag hebben gegeven. Ceo Doug Parker van het kleinere US Airways wordt de topman van de nieuwe onderneming.
9. Getal van de dag: 1,5 miljard
1,5 miljard euro. Zoveel geld hebben Nederlandse banken in totaal in kernwapens zitten. Namens henzelf of in beheer voor anderen. Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Het geld zit in 20 verschillende producenten van kernwapens. ING en Aegon investeren het meest in de kernwapenindustrie, met respectievelijk 658,2 miljoen en 553,5 miljoen euro. Rabobank is goed voor 85,2 miljoen, de overige 12,2 miljoen is verspreid over de andere vier banken. De cijfers blijken uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De partijen roepen banken op om uit kernwapens te stappen.
10. De koffieautomaat: Bizar personeelsbeleid bij Tesco
Vreemd verhaal bij het Britse Tesco. De medewerkers van de retailketen in het distributiecentrum in Dublin moeten tijdens hun werk een digitale armband dragen die constant meet hoe productief ze zijn. Dat gaat zelfs zover, dat als een personeelslid naar het toilet gaat, die tijd als niet productief wordt geregistreerd en het gemiddelde van de dag omlaag haalt. Het apparaat laat ook zien hoeveel tijd een medewerker in principe voor een taak heeft staan, bijvoorbeeld 20 minuten voor het uitladen van een pallet frisdrank. Anonieme medewerkers hebben in de Ierse media aangegeven als gevolg van de band enorm onder druk te staan om te presteren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.