Plus: Daimler investeert om de grootste te worden, Ordina snijdt, Imtech-topmannen doneren bonus en okselfris de ruimte in.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. 'Nuon misleidde klanten'
Nuon heeft klanten die Natuurstroom hebben afgenomen onjuist voorgelicht. Dat schrijft Het FD. De energieleverancier zou de afgelopen tien jaar ruim 200.000 klanten en honderden grote bedrijven hebben verteld dat de toeslag op de stroomprijs naar duurzame projecten ging, maar dat is na 2002 niet meer gebeurd. Nuon geeft toe dat het klanten niet voldoende heeft geïnformeerd en gaat klanten die tussen maart 1996 en eind 2002 een contract hebben gesloten ‘actief benaderen’. Het FD rekent voor dat terugvorderingen van klanten Nuon tussen de 70 en 100 miljoen euro kan gaan kosten.
2. 4,5 miljard euro boete voor JPMorgan Chase
De Amerikaanse staat legt de de bank JPMorgan Chase een boete van 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) op, wegens de misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis. Dat meldt The Financial Times. De bank verzet zich hevig tegen de hoogste boete ooit na de financiele crisis. De boete is een gevolg van de aanklachten die de Amerikaanse toezichthouder in 2011 indiende tegen verschillende grote internationale banken. Die zadelden de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met miljardenverliezen op, door een dubieuze handel met aan hypotheken geraleteerde financiële producten. Eerder kreeg het Zwitserse UBS hiervoor een boete van 885 miljoen dollar. Meer nieuws over JP Morgan Chase: de voormalige chef van de handelaar bij de bank die verantwoordelijk was voor het miljardenverlies van vorig jaar, is dinsdag in Madrid gearresteerd.
3. Daimler investeert 2 miljard in China om nummer één van de wereld te worden
Daimler, de fabrikant achter Mercedes-Benz, investeert twee miljard euro in een nieuwe fabriek in China. De productie moet hierdoor verdubbelen. Hoewel het de grootste fabriek ooit wordt voor het concern, moet die volgend jaar al klaar zijn. Door de productie op te voeren tot 200.000 auto's per jaar moet de achterstand op de andere twee – succesvollere – Duitse fabrikanten worden ingelopen. Succes in China is namelijk een voorwaarde om de nummer één positie in de wereld te veroveren, het ultieme doel van Daimler. Om dat te bereiken moeten er in 2015 moeten zeker 300.000 Mercedessen van de band rollen. Audi behaalde die mijlpaal al in 2011 en BMW in 2012.
4. Ordina snijdt
Automatiseerder Ordina gaat in de kosten snijden. Hierdoor verdwijnen er 80 tot 100 banen bij het bedrijf. Dat meldde cfo Jolanda Poots bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Ordina gaat gebukt onder een krimpende markt en 'de moeilijke economische situatie'. De kostenbesparing is niet alleen op personeel, maar zou ook gaan om andere indirecte kosten zoals de huur. Ordina hoopt zo acht miljoen euro per jaar besparen. In 2011 voerde het bedrijf ook een reorganisatie door, waardoor er al een kleine 100 banen verloren gingen. Jolanda Poots is door MT trouwens benoemd tot Goudhaantje.
5. Kabinet schrapt minder in lastenverlichting bedrijfsleven
Het kabinet heeft een akkoord bereikt over de zes miljard euro aan bezuinigingen. Volgens de Telegraaf, dat schrijft op basis van Haagse bronnen, wordt een deel van de eerder geschrapte 600 miljoen lastenverlichting voor het bedrijfsleven deels teruggedraaid. Deze verzachtende maatregel is waarschijnlijk bedoeld om een andere tegenvaller voor het bedrijfsleven te verzachten. Door de oplopende werkloosheid moeten de WW-premies die werkgevers betalen wettelijk stijgen. Dit zou gaan om een verzwaring van een miljard euro.
6. Ook gewone medewerker wil profiteren van beursgang ABN Amro
Het personeel van ABN AMRO wil meeprofiteren van een beursgang. De ondernemingsraad heeft bij het bestuur van de bank aangedrongen op een werknemersparticipatieplan, meldt RTLZ op basis van een brief van de ondernemingsraad aan de raad van bestuur van de genationaliseerde bank. Het ministerie van Financiën onderzoekt op verzoek van de Raad van Bestuur hoe die participatie vormgegeven kan worden. Onduidelijk is nog of medewerkers aandelen krijgen of zich moeten inkopen. Het participatieplan moet voorkomen dat er een herhaling van 2007 plaatsvindt. Destijds profiteerden de cao-medewerkers niet terwijl de top van de bank rijk werd van het bod van Fortis, RBS en Santander op ABN Amro. Dat zette kwaad bloed onder de medewerkers.
7. Klaagzang muziekindustrie lijkt ten einde
Na jarenlang dalende omzetten zit de Nederlandse muziekindustrie weer in de lift. Voor het eerst in 12 jaar nam de omzet weer toe, met 1,9 procent. Het extra geld werd verdiend met streamingdiensten als Spotify. In dat segment nam de omzet met 131 procent toe. In de eerste helft van 2013 werd er 58 miljoen euro verdiend door Nederlandse platenmaatschappijen. De streamingdiensten namen hiervan 15,7 miljoen euro (27 procent) voor hun rekening. De oude cashcow, de cd-verkopen, namen nog wel af met 18 procent. Overigens lag de omzet van de muziekindustrie rond de eeuwisseling ruim 2,5 maal hoger dan nu. Lees ook wat we vorige week schreven:
8. Voormalig Imtech-top stort bonussen terug
Voormalig Imtech-topman René van der Bruggen stort zijn bonus in cash en aandelen over 2010 en 2011 terug. Het gaat om een bedrag van 1,5 miljoen. Ook oud-cfo Boudewijn Gerner stort 700.000 euro terug, te weten zijn bonussen over de betreffende jaren. De druk op de oudbestuurders was hoog opgelopen. Imtech leek successen te vieren maar raakte wegens onvoldoende controle en fraude in Polen en Duitsland diep in de problemen. Een claimemissie van 500 miljoen euro om het bedrijf te redden werd daardoor noodzakelijk. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) drong eerder aan om de bonussen aan te wenden voor de schadeloosstelling van beleggers. Imtech gaat het gesprek hierover aan.
9. Getal van de dag: -1,6 en dat is winst
Het is nog te vroeg om te juichen, aar in augustus nam de lust tot ondernemen wederom toe onder Nederlandse entrepreneurs. Het ondernemersvertrouwen zoals het CBS dat meet nam toe van -3,5 naar -1,6. Het is de vierde maandelijkse verbetering, maar ondanks dat zijn de pessimisten nog in de meerderheid. Het cijfer is het saldo van positief en negatief gestemde ondernemers. De trendbreuk lijkt vooral te zitten in de ondernemers die denken dat het economisch klimaat de komende drie maanden gaat verbeteren. Juist hier was men negatief gestemd, maar deze deelindicator kwam uit op 0,8. Een enorme opwaartse beweging, aangezien het een maand eerder nog -9,3 was.
10. De koffieautomaat: Belgische IT-manager wordt freak en mogelijk astronaut
Wie droomde er niet van als klein jongetje (m/v)? Politieman, dierenarts of als er enige ambitie in het spel was, astronaut worden. Een beetje huppelen op de maan om daarna historische woorden spreken. Dat leek praktisch iedereen wel wat. De meeste mensen geven ergens na hun zesde levensjaar deze droom op en richten zich op een realistischer toekomst. Maar de 39-jarige Belg Herbert Bossaert niet. Hij loopt al zes maanden rond in een ruimtepak in de hoop dat hij als winnaar van een campagne van deodorantmerk Axe de ruimte in mag. Degene die de meeste stemmen weet te verzamelen mag een reisje buiten de dampkring maken. Als anonieme Belg in Vancouver ging hem dat niet lukken, dus bedacht hij een alternatief personage dat wel aandacht trekt. De IT-manager draagt het pak ook naar zijn werk. Maar zet dan wel zijn helm af. Zijn campagne en de publiciteit die dat genereert, maakt dat hij nu in de top 15 is doorgedrongen en dus een serieuze kanshebber wordt.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.