1. Unilever krijgt vrouwelijke zakenbankier uit VS als commissaris
Vandaag wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering van Unilever een nieuwe vrouwelijke commissaris benoemt, aldus het FD. Haar naam is Susan Kilsby. Ze is een voormalig Amerikaanse zakenbankier die bekend staat om haar bescheidenheid. De Amerikaanse maakte naam bij Credit Suisse in een tijd dat mannen het voor het zeggen had. Eerder was ze commissaris van Coca-Cola en Shire, een farmaceutisch bedrijf. Nu is ze commissaris bij Fortune Brands en Diageo. Lees het portret van Kilsby hier.
2. Oud-Google CEO Eric Schmidt verlaat bestuur Alphabet na 18 jaar
Na bijna twee decennia in de raad van bestuur van Alphabet te hebben gezeten stapt Eric Schmidt uit de board. Toen hij in 2001 aantrad als CEO van Google werd hij tevens bestuurder van het moederbedrijf. Tien jaar was hij actief als de hoogste baas van Google, waarna hij president-commissaris van Alphabet werd. Begin 2018 deed hij een stapje terug als gewone commissaris. Nu treedt hij terug op het moment dat er geruchten zijn over Google’s militaire contracten, potentiële belangen in China en het onder het tapijt vegen van seksuele intimidatie, meldt The Verge.
3. Jan Nooitgedacht wordt adviseur van de nieuwe investeringsmaatschappij van de Nederlandse Staat
De topbestuurder Nooitgedagt is op dit moment president-commissaris bij PostNL en commissaris bij Rabobank. Het FD schrijft dat hij is aangesteld als voorzitter van een tijdelijke commissie die gaat adviseren over de opbouw van Invest-NL de nieuwe staatsinvesteringsmaatschappij. In die rol zal hij vooral Wouter Bos ondersteunen, de voormalig minister van Financiën, die in oktober vorig jaar benoemd is tot directeur van het investeringsvehikel. Op termijn zal hij president-commissaris van Invest-NL worden.
4. Belgische bierbrouwers verdienen 1,71 miljard euro met koffie
Enkele Belgische families die achter de bierbrouwer AB InBev zitten, blijken via een gezamenlijk Luxemburgs vehikel een groot belang in Jacobs Douwe Egberts te hebben, meldt de website van het Belgische De Tijd. Het betreft de families Van Damme, Van der Straten Ponthoz, de Spoelberch, de Pret Roose de Calesberg en de Ways Ruart. Volgens de jaarrekening over 2018 kregen de aandeelhouders een dividend uitgekeerd van 965,3 miljoen euro. Daarnaast blijkt dat het vehikel vorig jaar 746 miljoen euro aan overtollig kapitaal heeft uitgekeerd. In totaal stroomde er zo 1,71 miljard euro naar deze Belgische families.
5. Prominente aanhanger Trump wil met hulp privéleger Maduro afzetten
Eric Prince is de oprichter van beveiligingsfirma Blackwater en prominent aanhanger van Trump. Volgens Reuters zou het omverwerpen van de Venezuelaanse regering zijn nieuwe salespitch zijn. De afgelopen maanden zou de ondernemer in verschillende geheime meetings in Europa en Amerika politieke steun en investeringen hebben gezocht. Daar zou hij een plan hebben gepitcht om een leger van 5.000 huurlingen uit te rusten om namens de huidige oppositieleider Juan Guaido te strijden. Een woordvoerder van het Witte huis weigert commentaar te geven op een vraag of Trump op de hoogte was van dit plan. Een woordvoerder van Guaido zegt dat ze geen veiligheidsoperaties met Prince hebben besproken. De ondernemer is de zoon van een rijke handelaar in auto-onderdelen. Zijn beveiligers zijn werkzaam in conflictgebieden van Centraal Azië tot Afrika en het Midden -Oosten.
6. Must-read: fit omdat het moet van de baas
De Volkskrant schrijft over hoe werkgevers steeds meer hun best doen om hun werknemers gezond te houden. Natuurlijk is dat in het belang van werkgever en werknemer. En vooral die eerste doet er in een krappe arbeidsmarkt alles aan om mensen aan zich te binden en meer uit het personeel te halen. Maar iedere dag planken op het werk? Het artikel roept de vraag op wanneer oprechte zorg voor de medewerker omslaat in betutteling.
7. Koffieautomaat: aantal grootverdieners boven Balkenende-norm daalt bij de publieke omroepen
De NOS meldt dat het aantal presentatoren dat boven de Balkenende-norm verdient is afgenomen. Uit de jaarverslagen van de omroepen blijkt dat er in 2018 nog 11 grootverdieners waren die meer dan € 189.000 euro verdienden, tegen 17 in 2017. In dat jaar werd een salarisplafond ingevoerd. De omroepen zouden voortaan een maximum aan salaris hanteren, conform de topinkomens in de semi-publieke sector, de zogenoemde Balkenende-norm. Twee van de elf presentatoren zouden volgens de NPO nog veel meer verdienen dan die € 189.000 euro. Dit vanwege een uitzonderingsregeling, die inmiddels niet meer bestaat, maar wel geldt voor lopende contracten. Een van de grootverdieners zou Mathijs van Nieuwkerk zijn volgens de NOS.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.