1. Nieuw conflict KLM-piloten en overheid dreigt
KLM-piloten lijken te vroeg te juichen over hun nieuwe cao. Dat schrijft het FD. De piloten moesten tijdens de coronapandemie een loonoffer brengen, maar daar is in de nieuwe cao geen sprake meer van. Zo krijgen de piloten een loonsverhoging, eindejaarsuitkering en tal van secundaire arbeidsvoorwaarden. ‘We zijn weer terug bij normaal’, schrijft pilotenbond VNV in een interne mailing die het dagblad inzag.
Volgens het ministerie van Financiën gelden echter de voorwaarden die horen bij het steunpakket dat KLM kreeg nog steeds, ook al heeft de luchtvaartmaatschappij de leningen afgelost. De staatsagent toetst nu of het cao-pakket past binnen de voorwaarden. In het najaar wordt de uitkomst daarvan verwacht.
2. Elon Musk dagvaardt voormalig Twitter-topman Jack Dorsey
Tesla-topman Elon Musk dagvaardt Jack Dorsey, de voormalig topman van Twitter. Dat blijkt uit een juridisch document. Musk hoopt op deze manier documenten in handen te krijgen die hem kunnen helpen in de aankomende rechtszaak tegen Twitter.
Eerder deze maand bleek al dat Twitter kennissen van Musk dagvaardt. Het socialmediaplatform doet dat om mogelijke andere motieven van Musk om de koop niet door te laten gaan aan te tonen. Musk blies de overname af, omdat hij vindt dat Twitter niet eerlijk is over het aantal nepaccounts. Twitter sleept Musk daarom voor de rechter.
3. Ceo van Adidas stapt onverwacht op
Adidas-ceo Kasper Rorsted stopt onverwacht als ceo. De topman en Raad van Bestuur zijn het vertrek ‘onderling overeengekomen’, staat in een verklaring van het sportmerk. Rorsted blijft aan totdat er een opvolger benoemd is en treedt in de loop van 2023 terug. De zoektocht naar een nieuwe ceo is al begonnen.
‘Na drie uitdagende jaren die werden gekenmerkt door de economische gevolgen van de covid-19-pandemie en geopolitieke spanningen, is het nu het juiste moment om van ceo te wisselen en de weg vrij te maken voor een herstart’, zegt het bedrijf in een verklaring.
4. Ben & Jerry’s kan via rechter ijsverkoop in Israël niet voorkomen
Het is Ben & Jerry’s via de rechter niet gelukt om de verkoop van zijn Israëlische tak te laten blokkeren, schrijft NU.nl. Ben & Jerry’s kondigde eerder aan geen ijs meer te willen verkopen in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Unilever besloot vervolgens de verkoop in die gebieden aan een andere partij over te laten, waardoor het merk onder de Hebreeuwse en Arabische naam toch te koop blijft.
De rechter noemde de beweringen van Ben & Jerry’s onder meer ‘te speculatief’. Het ijsmerk zou niet hebben aangetoond dat het onherstelbare schade zou lijden als de door Unilever gemaakte deal gewoon doorgaat.
5. Ceo van bedrijf achter spionagesoftware Pegasus stopt
Ceo Shalev Hulio van de Israëlische spywareontwikkelaar NSO Group, het bedrijf achter de omstreden spionagesoftware Pegasus, treedt af. De mede-oprichter zegt in een persverklaring dat het bedrijf zich voorbereidt op de ‘volgende fase van groei’. Operationeel directeur Yaron Shohat wordt de nieuwe topman. Hij zei zondag dat de software voortaan alleen zal worden toegepast voor ‘rechtmatige en achtenswaardige’ doeleinden.
Vorig jaar onthulde een groep internationale onderzoeksjournalisten dat de telefoons van wereldleiders, journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten met Pegasus werden afgeluisterd. Het bedrijf zegt zijn doelgroep nu te willen beperken tot NAVO-lidstaten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: bijna dertig procent van ondernemers heeft last van sancties tegen Rusland
29 procent van de Nederlandse ondernemers ondervindt hinder van de sancties tegen Rusland, tien procent wordt zelfs direct geraakt door de maatregelen. Dat blijkt uit een flitspeiling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ruim duizend ondernemers vulden de enquête in.
Een kwart van alle geraakte ondernemers en 28 procent van de direct geraakte ondernemers zegt zelfs grote of zeer grote gevolgen te ervaren. Export naar Rusland kan bijvoorbeeld niet meer of is duurder. Ook hebben de bedrijven last van gestegen energieprijzen en schaarste naar onderdelen.
7. Bij de koffieautomaat: werkgevers helpen oudere werknemers minder vaak om gezonder te leven
Bedrijven met oudere werknemers spannen zich minder in voor een gezonde levensstijl van hun personeel dan bedrijven met jongere medewerkers. Zo is de kantine minder gezond en wordt er minder georganiseerd om het personeel te laten bewegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in negen landen, waaronder Nederland, dat deze week verschijnt in sociologisch vakblad Demos. Ruim 4.300 werknemers deden mee aan het onderzoek.
Onderzoeker Anne van der Put van de Universiteit Utrecht vindt de uitkomsten opvallend, schrijft Trouw. Vanwege vergrijzing en de stijgende aow-leeftijd is gezondheid onder oudere werknemers namelijk een steeds belangrijker thema voor werkgevers.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates