Plus: Oad maakt comeback, Rabobank-topman wil versneld Deltaplan en 22.000 winkels weg sinds begin crisis.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Niemand wil Van Gansewinkel
Van Gansewinkel staat al een tijdje in de etalage, maar tot op heden is alleen maar een niet-bindend, indicatief bod uitgebracht op de afvalverwerker. Het bedrijf dat geïnteresseerd is, wil mogelijk 450 miljoen euro betalen – fors minder dan de 670 miljoen euro aan schuld die Van Gansewinkel op de balans heeft staan, zo schrijft Het FD (achter inlog) op basis van anonieme bronnen. Eerder dit jaar werd bevestigd dat Van Gansewinkel zakenbank Credit Suisse in de arm heeft genomen om de verkoop te begeleiden. Toen werd de hoop uitgesproken nog dit jaar een deal te kunnen sluiten, nu zegt het bedrijf 'vóór publicatie van de jaarcijfers in april geen nieuws (over het verkoopproces) te voorzien'.
2. DNB eist vertrek Delta Lloyd-cfo
De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur (cfo) benoemt. De toezichthouder vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie. Dat meldde de verzekeraar maandag. Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan 20 jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld. DNB zegt wel dat de 'betrouwbaarheid' van Roozen buiten twijfel staat, aldus NU.nl. De raad van commissarissen van Delta Lloyd is het niet eens met de conclusies van de centrale bank, het bedrijf zegt naar de rechter te stappen.
3. Chinese smartphonemaker Xiaomi 45 miljard waard
De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi heeft meer dan een miljard dollar op weten te halen in een financieringsronde. Dat meldde The Wall Street Journal (achter inlog) zondag op basis van ingewijden. Een investering van deze omvang geeft het totale bedrijf een waarde mee van zo'n 45 miljard dollar. Een woordvoerder van Xiaomi wilde desgevraagd geen commentaar geven over de ronde, die naar verluidt maandag formeel sluit. Het concern is de grootste smartphoneproducent van China en een van de grootste ter wereld. Xiaomi wordt gezien zijn korte bestaan – het bedrijf werd opgericht in 2010 – een technologiestartup genoemd. Met een waarde van 45 miljard dollar is het een van de grootste in die categorie, het overtreft bijvoorbeeld een bekende startup als taxidienst Uber. Lees ook:
4. 22.000 winkels weg sinds begin crisis
Sinds het begin van de economische crisis in 2008 zijn er in Nederland zo'n 22.000 winkels verdwenen, de meerderheid als gevolg van een faillissement. Aan het eind van dit jaar zijn er nog ongeveer 90.000 winkels over. Dat heeft marktonderzoeker Q&A berekend, zo meldt de NOS. Afgelopen jaar gingen bijvoorbeeld Mexx, Halfords, De Harense Smid, Free Record Shop, Polare, De Slegte en Siebel failliet. Een aantal ging in sterk afgeslankte vorm verder. 'Voor het hele winkellandschap is het gewoon beter', zegt Q&A-directeur Frank Quix. 'Nederland had veel te veel winkels. Vlak voor de crisis hadden we 112.000 winkels, dat was volgens ons zo'n 35 tot 40 procent te veel. Dus er is nu een behoorlijke herschikking aan de gang.' Als we De Telegraaf moeten geloven, is een volgend slachtoffer al op komst: schoenenwinkels Invito en Manfield zouden de wanhoop nabij zijn door dalende omzetten. Lees ook:
5. Opel-ceo eist meer betrokkenheid
Opel-ceo Karl-Thomas Neumann eist meer betrokkenheid van zijn top-300 managers, zo schrijft de topman in een brief aan zijn hoogste leidinggevenden waar Duitse media over berichten. 'Ik ben diep teleurgesteld over het niveau van betrokkenheid. Dat is niet wat ik verwacht van mijn driehonderd topkrachten', aldus Neumann. Opel heeft het al jaren zwaar, maar er lijkt geen verandering te komen in de neergaande lijn bij het bedrijf, dat onderdeel is van GM. De brief is volgens Bild geschreven na een bijeenkomst waarvan Nuemann zijn topmensen om een evaluatie had gevraagd. Minder dan de helft reageerde.
6. Oad maakt comeback
Oad Bus, een doorgestart onderdeel van de vorig jaar failliet verklaarde Oad Groep, werkt aan een comeback van het bekende reismerk. De onderneming is in gesprek met diverse andere reisorganisaties om het eigen aanbod aan reizen te kunnen uitbreiden. 'In het land verkeren veel mensen nog in de veronderstelling dat Oad failliet is', zegt Karen van der Zanden, directeur bij Oad, zaterdag in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. 'Die perceptie willen we beïnvloeden met een grote campagne die we begin volgend jaar onder andere op tv starten, een nieuwe gids en een vernieuwde website.' Oad ging in september vorig jaar failliet, naar eigen zeggen als gevolg van moeilijke marktomstandigheden. Kort hierna wist de curator voor verschillende onderdelen van het bedrijf nog investeerders te vinden, waardoor die konden worden voortgezet.
7. Rabobank-topman wil versneld Deltaplan
Het Deltaplan dat Nederland beter bestand moet maken tegen klimaatveranderingen, zou versneld moet worden uitgevoerd. Daarvoor pleit Rabobank-topman Wiebe Draijer zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. De investering kan volgens hem een impuls zijn voor de economische groei. Nederland gaat de komende 30 jaar ongeveer 20 miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat in het eerder dit jaar gepresenteerde Deltaplan. 'Waarom zouden we die investering niet naar voren halen, als we toch weten dat we die moeten doen?' stelt Draijer in de krant. 'Het is financieel aantrekkelijk, biedt een economische impuls, en het maakt Nederland structureel sterker. Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken.'
8. Staking bij Amazon gaat door
Medewerkers van onlinewinkel Amazon in Duitsland leggen maandag weer het werk neer, tot en met kerstavond. Dat liet vakbond Verdi weten. In drie van de negen distributiecentra in het land worden geen pakketten meer verwerkt, aldus de vakbond. De werknemers eisen een hoger loon onder de cao voor detailhandel, terwijl het Amerikaanse bedrijf vasthoudt aan de cao voor de logistieke branche. Het is niet voor het eerst dat Amazon-werknemers in Duitsland staken. Sinds mei vorig jaar leggen ze geregeld het werk neer om hun eisen kracht bij te zetten.
9. Getal van de dag: 2 miljoen
Olieproducerende landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC moeten hun 'onverantwoordelijk' hoge productie inperken. Dat zei minister van Energie Suhail Al-Mazrouei van OPEC-lid Verenigde Arabische Emiraten zondag. Volgens Al-Mazrouei komt de daling van de olieprijzen van de afgelopen weken helemaal op het conto van de landen buiten het kartel. Hij kreeg daarin bijval van olieminister Mohammed al-Sada van Qatar, die aangaf dat consequent 2 miljoen vaten per dag te veel worden geproduceerd.
10. Koffieautomaat: Sony en Obama bekvechten
Hoe is nog onbekend, maar de film The Interview zal hoe dan ook gedistribueerd worden. Dat zei Sony-advocaat David Boies afgelopen weekend in een Amerikaans televisieprogramma. De bioscooprelease zou volgens hem slechts vertraagd zijn. Sony-directeur Michael Lynton vertelde ondertussen dat een uitgave via YouTube tot de mogelijkheden behoort. Hij ontkende daarnaast dat Sony een fout heeft gemaakt door de film terug te trekken, zoals president Barack Obama vorige week stelde. De filmtheaters wilden de film simpelweg niet draaien, waardoor Sony geen alternatief meer had, aldus Lynton.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.