1. Renate Nyborg binnen jaar weg als ceo bij Tinder
Renate Nyborg staat nog geen jaar aan het roer bij datingapp Tinder, maar de Noors-Nederlandse gaat het bedrijf alweer verlaten. Haar vertrek heeft te maken met tegenvallende resultaten, schrijft het FD. Haar voorganger Jim Lanzone zat ook maar een jaar op zijn post nadat hij bij internetbedrijf Yahoo aan de slag ging. Nyborg was voor haar benoeming als topvrouw al een klein jaar in dienst van Tinder als manager EMEA.
2. Vuurrode cijfers Just Eat Takeway: 3,5 miljard euro verlies
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET) boekte in de eerste helft van 2022 een verlies van 3,5 miljard euro. Dat heeft vooral te maken met een valse start in de Verenigde Staten. JET schrijft 3 miljard euro af van de boekwaarde van zijn vorig jaar overgenomen Amerikaanse dochter Grubhub. Volgens het bedrijf heeft dat te maken met de oplopende rente en sectorontwikkelingen.
De in ongenade gevallen operationeel directeur Jörg Gerbig is voorgedragen voor herbenoeming als operationeel directeur, liet JET ook weten. Het bedrijf zette hem in mei op non-actief na een klacht over grensoverschrijdend gedrag, maar heeft na intern onderzoek bepaald dat hij zijn werk kan hervatten. De aandeelhouders moeten hun zegen nog uitspreken tijdens de Algemene vergadering van aandeelhouders, normaal gesproken een formaliteit.
3. PostNL deelt vaste contracten uit in strijd om personeel
PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan. Het aanbod geldt voor de medewerkers die al in dienst zijn van het postbedrijf en voor de werknemers die net in dienst zijn gekomen. Hiermee worden duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf zegt medewerkers zo meer zekerheid te willen bieden. ‘Met het vooruitzicht van een vast contract hopen we ook nieuwe postbezorgers te kunnen enthousiasmeren om bij ons te komen werken’, zegt Bob van Ierland, directeur post bij het bedrijf.
4. Shell geeft medewerkers bonus na recordwinst
Shell rapporteerde vorige week een recordkwartaalwinst van 11,5 miljard dollar, mede te danken aan de hoge olieprijs. Een deel van dit bedrag wordt bijgeschreven op de rekeningen van een groot gedeelte van werknemers van het gas- en olieconcern. Zo’n 82.000 medewerkers ontvangen een bonus, die gelijk staat aan acht procent van het jaarlijkse loonstrookje, meldt het concern in een persbericht. Bestuurders of anderen met een hoge functie delen niet mee in de salarisbonus.
5. Bol.com strikt 50.000e verkooppartner
Voor warenhuis Bol.com staat de teller van het aantal partners dat spullen verkoopt via zijn platform op 50.000. In het eerste kwartaal van 2022 verliep 60 procent van de omzet van Bol.com via verkooppartners, meldt de Ahold Delhaize-dochter in een persbericht. De Nederlandse webreus biedt momenteel een assortiment met 41 miljoen artikelen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Amazon wil in de VS ook huisarts zijn, maar wacht flinke uitdagingen
Amazon had zelf al een online apotheek en meerdere on-demand gezondheidsdiensten. Met Amazons recente (op twee na duurste) overname van One Medical voor 3,9 miljard dollar wil de techgigant de eerstelijnszorg in de Verenigde Staten transformeren. Hoewel Amazon enorme financiële middelen heeft, over een flinke portie talent en geduld beschikt en meermaals heeft bewezen het vermogen te hebben om economische sectoren op zijn kop te zetten, staat het voor enorme uitdagingen bij het proberen een nieuw model in een zeer onrustige zorgsector, valt te lezen op Harvard Business Review.
One Medical is een abonnementsdienst die werkt als een soort huisarts met laboratorium en 24 uur per dag online ondersteuning biedt. Amerikanen betalen 200 dollar per jaar om niet alleen op locatie, maar ook via videobelverbindingen contact te hebben met artsen.
7. Grootste daling winkelverkopen Duitsland sinds 1994
De detailhandel in Duitsland heeft in juni een forse omzetdaling geïncasseerd: 8,8 procent minder dan dezelfde maand een jaar eerder. Het is volgens het Statistisches Bundesamt de grootste daling sinds 1994. Er worden vooral minder levensmiddelen gekocht (min 12 procent). In Nederland noteerde de sector in juni nog wel een magere omzetplus van 0,4 procent, meldde het CBS eerder. Het verkoopvolume was wel 6,3 procent lager.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates