1. Na V&D wankelt ook C&A
De coronacrisis hakt er ook bij C&A stevig in. De winkelketen heeft om huurverlaging gevraagd bij verhuurders en doet in Duitsland beroep op de regeling voor werktijdverkorting. Met die verkorting zou het bedrijf overigens sjoemelen, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Werknemers op het hoofdkantoor zouden gewoon hun normale uren moeten werken. C&A verkeert waarschijnlijk al langer in zwaar weer. Begin dit jaar sloot het bedrijf 13 vestigingen in Duitsland en een dertigtal Franse winkels. Het grootste probleem is dat jongeren nauwelijks kleding kopen bij de keten. Volgens modeprofessor Christiane Beyerhaus is het imago van C&A oubollig, de collectie niet modieus en de inrichting van de winkels ouderwets.
2. Belegger optimistisch, verwacht V-vormig herstel
Ondanks een mondiale recessie door de coronapandemie, toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en onrust vanwege anti-racismeprotesten, heerst op de beurzen wereldwijd optimisme. Beleggers hebben een V-vormig herstel van de economie al ingeprijsd, terwijl dat nog lang geen zekerheid is. In Amsterdam sloot de AEX woensdag bijna drie procent hoger op ruim 561,30 punten. Technologiebeurs Nasdaq is ongeveer 134 punten verwijderd van zijn hoogste stand ooit van 9817,18 punten. De beurzen kregen woensdag nog een extra zetje doordat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag vermoedelijk besluit het opkoopprogramma met minstens 500 miljard euro te verhogen.
3. Zeeman moet verder zonder Jan Zeeman
Jan Zeeman, oprichter van textielketen Zeeman, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij overleed op dinsdag 2 juni, maakte zijn familie gisteren bekend. Jan Zeeman is de grondlegger van het gelijknamige textielbedrijf. In 1967 opende hij de eerste winkel in Alphen aan den Rijn. Daar staat nog altijd het hoofdkantoor van het bedrijf. In ruim een halve eeuw groeide Zeeman uit tot een nationaal icoon. Ook expandeerde het bedrijf naar het buitenland. Zeeman heeft ongeveer 1.300 vestigingen in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Er staan circa 7000 werknemers op de loonlijst. Zijn familie neemt in besloten kring afscheid.
Lees ook: Voor Jan Zeeman was geld vooral gereedschap
4. Nieuwe wet maakt verpanden facturen mogelijk
Het kabinet wil dat bedrijven vorderingen op bijvoorbeeld klanten altijd in kunnen zetten als onderpand voor leningen. Minister Dekker heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. Daardoor ontstaat extra leenruimte. Grotere bedrijven zoals winkelketens en bouwers verbieden hun leveranciers vaak om facturen te verpanden om extra financiering te krijgen. De grote bedrijven zijn bang dat ze plots te maken krijgen met een derde partij die hun openstaande factuur komt opeisen. Het verpandingsverbod dat in veel contracten tussen bedrijven en hun leveranciers is opgenomen, beperkt de mogelijkheid om openstaande facturen als onderpand te gebruiken om extra te lenen. Het wetsvoorstel van Dekker moet het opleggen van een verpandingsverbod onmogelijk maken.
5. Ruzie over vis kan leiden tot no-dealbrexit
De EU en het VK onderhandelen deze week over visserijbeleid. Economisch is dat van zeer beperkte waarde, maar politiek ligt vis extreem gevoelig. Vanaf volgend jaar wil het VK het economisch potentieel van de Britse wateren volledig onder eigen hoede houden. De EU is voor een belangrijk deel van hun vangst afhankelijk van Britse wateren. Eind juni moet er op hoofdlijnen zicht zijn op een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het VK over de brexit. Bij het uitblijven van een deal verlaat het Verenigd Koninkrijk in principe eind dit jaar de EU zonder nieuwe handelsafspraken. Een no-dealbrexit.
6. Must read: Strijden tegen de wassende droogte
Nederlanders zijn beroemd om hun strijd tegen het water. Nu de droogte een hoogtepunt bereikt, rijst de vraag: kunnen we ook innoveren in de strijd tegen droogte? We hebben al drie jaren van droogte op een rij. Een probleem dat volgens het KNMI vaker zal optreden, nu door klimaatveranderingen winters natter worden en zomers droger. Wat kunnen we doen om dit onheil te bestrijden? Schotjes, zo lijkt het eerste simpele idee, maar er is meer….
7. Koffieautomaat: Vakantiegeld bij veel bedrijven ter discussie
Vakbond CNV krijgt tientallen signalen uit vooral kleinere bedrijven dat werkgevers door de coronacrisis geen vakantiegeld kunnen of willen betalen. ‘Ik kan niet zeggen op welke schaal het gebeurt, want we zien en horen niet alles. Maar we horen voldoende om te zeggen dat het water bij veel bedrijven hoog aan de lippen staat’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het vakantiegeld, 8 procent van het jaarloon, is een wettelijk recht en moet eind deze maand zijn uitbetaald.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.