Plus: 'Philips stopt als shirtsponsor PSV', ASN krimpt door wegsturen klanten
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Möllenkamp liet vier ton cash in AH-tasje achter'
Hubert Möllenkamp, de van fraude verdachte oud-bestuurder van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, liet vier ton smeergeld in contanten achter in de tuin van medeverdachte Henk Oudt. Dat schrijft de Telegraaf op basis van een verklaring van Oudt aan de fiscale opsporingsdienst FIOD. Volgens de advocaten van beide heren zou het om leningen gaan, maar het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. Oudt is voormalig directeur van bouwbedrijf Steenkorrel en een van de mensen waarvan Möllenkamp steekpenningen zou hebben aangenomen. Bouwbedrijf Steenkorrel kreeg voor miljoenen aan sloopcontracten in de Bijlmer van Rochdale. Directeur Oudt zou in ruil daarvoor Möllenkamps luxueuze wagenpark hebben betaald, waaronder de beruchte Maserati, en naar verluidt zelfs zijn snelheidsovertredingen.
2. 'Massa-ontslag Heijmans voorkomen door UWV'
Uitkeringsinstantie UWV heeft totaal onverwacht een streep gehaald door de een massa-ontslag bij bouwbedrijf Heijmans. Dat meldt de Telegraaf. Het Brabantse bouwbedrijf was van plan om flink de bezem te halen door de divisie utiliteitsbouw, waarbij 158 man op straat zou komen te staan. Volgens FNV Bouw kwam het erop neer dat de vaste werknemers 'geloosd' zouden worden voor goedkopere flexwerkers. Na bezwaren van de vakbond liet het UWV zich gelden en voorkwam de ontslagronde. De economische noodzaak van het massa-ontslag zou 'niet voldoende' zijn aangetoond. Volgens de krant is het een gevoelige tik voor Heijmans, het komt niet vaak voor dat het UWV een ontslagronde bij een groot bedrijf uit de lucht schiet.
3. 'Philips stopt als shirtsponsor PSV'
Voetbalclub PSV moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. De vertrouwde naam van Philips verdwijnt medio 2016 van de voorkant van het shirt van de Philips Sport Vereniging. Dat meldden diverse media waaronder ED.nl en Voetbal International. Beide partijen hebben volgens de berichtgeving in goed overleg besloten om een andere invulling aan de langdurige samenwerking te gaan geven. Sinds de invoering van de shirtreclame ruim dertig jaar geleden prijkt de naam van het Brabantse concern op het tenue van de nieuwe landskampioen. Het huidige contract loopt in juni 2016 af. Philips blijft daarna wel als vooraanstaande sponsor actief bij PSV. Ook het stadion zal de naam van het bedrijf blijven dragen. Jaarlijks sponsort Philips de Eindhovense voetbalclub voor zes á zeven miljoen euro. PSV moet overigens vanaf deze zomer al op zoek naar een nieuwe rugsponsor, de huidige sponsor Freo stopt er dan mee. Kosten hiervoor bedragen 1,4 miljoen op jaarbasis.
4. ASN krimpt door wegsturen klanten
De duurzame bank ASN ziet voor het eerst in jaren een krimp in het klantenbestand; het aantal Nederlanders met een ASN-pas is met ruim 4.000 afgenomen. Dat komt doordat de bank de afgelopen tijd enkele tienduizenden klanten heeft moeten wegsturen van wie het dossier niet op orde was. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de bank vandaag presenteerde. Het zou gaan om rekeningen waar bijna geen saldo op stond en die amper gebruikt werden. 'Wet en regelgeving schrijven voor dat klantdossiers op orde moeten zijn’, licht ASN-directeur Ewoud Goudswaard toe in het Financieele Dagblad. We hebben alles gedaan om dat voor elkaar te krijgen, maar toch afscheid moeten nemen van een deel van onze klanten.’ Het totaal aantal ASN-klanten ligt rond de 600.000. Het 'duurzame' onderdeel van de genationaliseerde SNS Bank, heeft vorig jaar door hogere kosten de nettowinst zien dalen met 12,3 procent tot 58,6 miljoen euro. Ook een toename van personeels kosten drukte de winst.
5. Gebrek aan collegialiteit is onze grootste ergernis
Niet luiheid of domheid van collega's is onze grootste ergernis op de werkvloer, maar gebrek aan collegialiteit. Dat blijkt uit een peiling van hoogleraar Roos Vonk onder lezers van MT en Psychologie Magazine. Met name vrouwen blijken zich mateloos te ergeren aan een lakende teamspirit. Het zijn overigens wel altijd de anderen die irritant zijn: gevraagd naar waar collega's zich eventueel aan zouden kunnen storen bij henzelf, wist 15 procent van de respondenten helemaal niets te verzinnen.
- Bekijk de hele top-5: Gebrek aan collegialiteit – en nog 4 grote ergernissen op de werkvloer
6. Bezuinigingen helpen TMG aan goed resultaat
Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zijn bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met behulp van bezuinigingen weten te stabiliseren. Door de verdere terugloop van de advertentieverkoop nam de omzet wel verder af, werd vandaag bekendgemaakt. De omzet zakte met bijna 6 procent naar 116,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam net als een jaar eerder uit op 7,6 miljoen euro. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio bracht de kosten met ruim 6 procent terug. Het aantal combi-abonnementen van de Telegraaf groeide met 9,3 procent. Verder kondigde TMG aan te gaan samenwerken met investeringsbureau Dasym. De samenwerking moet zorgen voor meer investeringen in nieuwe mediavormen.
7. ExxonMobil-topman: 'Olieprijs blijft komende jaren laag'
De olieprijs zal ook de komende jaren nog laag blijven. Dat heeft ExxonMobil-ceo Rex Tillerson gezegd op een energieconferentie in het Amerikaanse Houston. Volgens Tillerson is het veranderde prijsniveau een belangrijke reden. Ook de zet van de OPEC-landen om de productie op peil te houden ondanks de al lage prijzen speelt mee. Overigens zag Tillerson geen reden om aan te nemen dat de OPEC hiermee de aanal inzet op het succes van Amerikaans schaliegas; deze relatief nieuwe manier van gaswinning maakte de Verenigde Staten de facto tot een netto energie-exporteur.
8. Vopak profiteert van hogere vraag
Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een flink hogere winst geboekt. Het bedrijf gaf vanmorgen aan onder meer te hebben geprofiteerd van een sterkere vraag vanuit de oliemarkt en van gunstige valuta-effecten. Ook een eenmalige bate uit de verkoop van terminals en een stuk grond in de Verenigde Staten droeg bij aan de winstgroei. Het bedrijf uit Rotterdam zette een nettowinst in de boeken van 85 miljoen euro, wat 24 procent meer is dan een jaar daarvoor. De omzet steeg met 10 procent tot 349,5 miljoen euro. Verder handhaafde Vopak de verwachting dat het bedrijfsresultaat over heel 2015 hoger uitvalt dan 768 miljoen euro.
9. Getal van de dag: 780 euro per vierkante meter kantoor
's Werelds duurste kantoorruimte is te vinden op de hoogste etages van wolkenkrabbers Hong Kong. Dat blijkt uit onderzoek van Knight Frank LLP, internationaal vastgoedadviesbureau. In Hong Kong betaal je omgerekend 780 euro per vierkante meter hooggelegen kantoorruimte, wat 66 procent duurder is dan een vergelijkbare vierkante meter in New York. Hong Kong staat al jaren aan de top van de duurste kantoorruimte wegens het grote ruimtegebrek in de speciale handelszone in China. In de tweede helft van 2014 zijn de huurprijzen met maar liefst 11,3 procent gestegen.
10. Koffieautomaat: Megasnelle trein in Japan
'Snel thuis zijn' is een hele nieuwe dimensie in gegaan. De Japanse Maglev-trein haalde eerder deze week bij een test een topsnelheid van maar liefst 603 kilometer per uur. Maglev, dat staat voor 'Magnetic Levitation' zweeft over de rails door magnetische stuwmagneten. Het heeft een eigen spoor en kan daarom uitzonderlijk hoge snelheden halen. De Maglev moet in 2027 operationeel zijn tussen de steden Nagoya en Tokio. Het ritje van 286 kilometer zal nog ongeveer 40 minuten duren.
Als Daan de Reiziger dit toch eens had geweten…
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.