1. Mkb’ers groeien niet of nauwelijks
Negen op de tien mkb’ers groeien niet of nauwelijks. Vooral bij de kleinste bedrijven neemt de productiviteit af. Een van de redenen is het gebrek aan geschikt personeel. Daarnaast zegt een grote groep dat ze het aannemen van personeel riskant vinden. Ook sluiten opleidingen vaak niet aan bij de vraag uit de markt. Aan de andere kant profiteren bedrijven wel van verbeterde mogelijkheden om geld op te halen. Het mkb blijkt verder goed voor 72 procent van de banen in het bedrijfsleven en 62 procent van de toegevoegde waarde. Dat komt neer op 3,3 miljoen banen en 214 miljard euro. De gezamenlijke omzet van het mkb was vorig jaar 903 miljard euro. Daarbij werden 92.000 van de 109.000 banen die er in het bedrijfsleven bijkwamen door het mkb gerealiseerd.
2. Ook Volkswagen volop voor elektrisch
Volkswagen, ‘s werelds best verkopende automaker, gaat maar liefst 34 miljard euro investeren in de ontwikkeling van de elektrische wagen, zelfsturende technologie en digitalisering. De investeringen vinden van 2018 tot en met 2022 plaats. Het grootste deel wordt geïnvesteerd in elektrische en hybride modellen. Bovenop de 34 miljard euro investeert Volkswagen nog eens 22,8 miljard euro in het toekomstbestendig maken van de fabrieken. In totaal zal het bedrijf liefst 72 miljard euro investeren in “duurzame projecten”. Met de 15,3 miljard euro kostende dieselgate vorig jaar nog vers in het geheugen, een behoorlijke strategieverandering.
3. Wal-Mart bestelt Tesla trucks
Ook supermarkten gaan voor groen. De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft een bestelling geplaatst voor vijftien elektrische vrachtwagens van Tesla. Vorige week donderdag presenteerde Tesla het nieuwe prototype die in 2019 in productie moet worden genomen. Wal-Mart wil vijf Tesla-vrachtwagens gaan inzetten in de VS en tien in Canada. Volgens Wal-Mart kunnen de elektrische vrachtwagens het bedrijf helpen om zijn duurzame doelstellingen te bereiken, waaronder het verlagen van de uitstoot.
4. Emsley Tromp vrijgesproken
Emsley Tromp gaat vrijuit. De voormalig directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten werd vrijdag vrijgesproken door de rechtbank op Curaçao. Tromp heeft fouten gemaakt met zijn belastingaangiften, maar volgens de rechter is niet bewezen dat hij dit met opzet deed. Het OM had een geldboete van bijna 5 miljoen euro geëist. Daarnaast vond justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op zijn plaats. De rechter oordeelt dat Tromp soms onvoldoende zorgvuldig is geweest, maar niet dat hij zich daarbij van de risico’s bewust is geweest
5. Manager van de dag: Tom de Swaan
Bij de Nederlandse centrale bank, De Nederlandsche Bank (DNB), is Tom de Swaan benoemd tot commissaris. Hij was in het verleden onder meer financieel directeur bij ABN Amro. De Swaan treedt per 1 juni volgend jaar toe tot de raad van commissarissen van DNB. Momenteel is hij nog voorzitter bij verzekeraar Zurich Insurance. De Swaan werkte eerder onder meer voor Van Lanschot en was al eens werkzaam als directielid bij DNB.
6. Tweet van de dag: Design thinking
Coming up with an idea is easy. Coming up with the right one takes work. https://t.co/tE8Q21t1Cs
— MIT Sloan School of Management (@MITSloan) November 19, 2017
7. Koffieautomaat: No fun
Lol op je werk? Da’s niet de bedoeling! Zo was afgelopen vrijdag al in de 7 van MT te lezen. Toch plaatst Hans de Geus ook wat kanttekeningen bij de conclusies van het onderzoek.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.