De business uit het nieuws: Friesland Campina investeert 600 miljoen, meer omzet voor NedCar-redder en DowJones stapelt records.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. DowJones stapelt record op record
Aan de lange rally op de Amerikaanse aandelenmarkten is ook gisteren geen einde gekomen. De leidende Dow-Jonesindex, die de laatste week record op record stapelt, boekte de tiende dagwinst op rij. Dat was sinds 1996 niet meer voorgekomen. De bredere S&P 500 naderde zijn hoogste slotstand ooit tot op minder dan 2 punten. De Dow won 0,6 procent en scherpte daarmee het record opnieuw aan, tot 14.539,14 punten. De S&P 500 steeg eveneens 0,6 procent tot 1563,23 punten, vlak onder het bijna 6 jaar oude record van 1565,15 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,4 procent bij en sloot op 3258,93 punten.
2. Meer omzet voor redder Nedcar
Door de overname van autofabriek Nedcar in Born heeft bus- en auto-onderdelenfabrikant VDL Groep vorig jaar meer omzet gedraaid. De totale omzet van het Eindhovense concern groeide met 2 procent naar 1,75 miljard euro. VDL nam pas in december vorig jaar de aandelen van de stilliggende Limburgse fabriek over, maar schreef toch 70 miljoen euro omzet voor Nedcar in de boeken vanwege een voorschotnota voor het ombouwen van de fabriek. Vanaf 2014 moeten in Born BMW's gemaakt gaan worden. Zonder Nedcar zou de omzet juist 2 procent lager zijn uitgekomen dan in 2011, maakte VDL donderdag bekend. De nettowinst daalde afgelopen jaar van 66 miljoen euro naar 56 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een teruglopende vraag op de bussenmarkt. 'Door de de crisis gaan touringcarondernemers en busbedrijven toch minder snel nieuwe bussen aanschaffen', verklaart een woordvoerster.
3. Friesland Campina investeert 600 miljoen
FrieslandCampina investeert dit jaar 600 miljoen euro in de uitbreiding en vernieuwing van de productie van zuivelproducten, bijna 42 procent meer dan in 2012. De focus ligt daarbij vooral op baby- en kindervoeding. Met het forse investeringsprogramma wil FrieslandCampina inspelen op de verwachten groeiende melkproductie na het wegvallen van het melkquotum in 2015. Het zuivelconcern verwacht tot 2020 een gemiddelde groei van de melkproductie van 2 procent. De zuivelgigant sloot 2012 sterk af, hoewel het in Europa last blijft houden van moeilijke marktomstandigheden. Het concern boekte een recordomzet van 10,3 miljard euro, ruim 7 procent meer vergeleken met het voorgaande jaar. Lees ook:
4. DNB en CPB oneens over bezuinigen
De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau zijn het oneens over de mate waarin het kabinet moet bezuinigen. DNB-president Klaas Knot zegt dat het kabinet moet doorzetten met de extra 4,5 miljard euro aan bezuinigingen om volgend jaar het begrotingstekort onder 3 procent te krijgen. Het CPB publiceerde gisteren juist een studie met veel munitie voor tegenstanders van forse bezuinigingen. Die zouden een economie in recessie extra beschadigen. Tot 2017 wil het kabinet bijna 50 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. Dat is inclusief het extra bezuinigingspakket dat begin deze maand bekend is geworden.
5. Ziggo neemt Esprit over
Kabelaar Ziggo breidt de dienstverlening voor de zakelijke markt verder uit met de overname van Esprit Telecom, een aanbieder van telefonie- en datadiensten voor het MKB in Nederland. Onderdeel van deze acquisitie is het bedrijf Zoranet, een zakelijke ICT dienstverlener in de retailsector. Esprit Telecom maakte deel uit van de Detron ICT & Telecom Groep en blijft in de nabije toekomst zelfstandig onder eigen naam opereren. De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Esprit Telecom boekte over 2012 een omzet van 37 miljoen euro. De overname wordt gewaardeerd op achttien miljoen.
6. Galaxy S4 moet einde maken aan iPhone
Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft donderdagnacht in New York een smartphone gepresenteerd die Apple ook op de Amerikaanse markt van de troon moet stoten. Samsung verkoopt sinds vorig jaar wereldwijd al de meeste smartphones, maar in de Verenigde Staten is Apple nog steeds de dominante speler. Het was voor het eerst dat de Zuid-Koreanen de VS uitkozen voor de introductie van een nieuw toestel. De Galaxy S4 lijkt qua ontwerp veel op zijn voorganger. Het scherm is wat groter (5 inch), is 7,9 millimeter dik en beschikt over een camera met een resolutie van 13 megapixel. Ter vergelijking: de iPhone 5 heeft een scherm van 4 inch, is iets dunner (7,6 millimeter) en heeft een 8 megapixel-camera. Lees ook:
7. Banken te laks met cybercrime
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt de rol van de Nederlandse banken bij de bestrijding van digitale aanvallen op bankrekeningen van consumenten ‘onvoldoende’. In de ogen van de VVD-bewindsman is ‘het gevoel voor urgentie bij banken niet groot genoeg’. Opstelten zegt dit in een interview met het FD. ‘Cybercrime is een groot risico voor de samenleving, een op de acht mensen heeft er al mee te maken. Dus dat moeten we ontzettend serieus nemen’, aldus Opstelten. De liberale bewindsman heeft een werkgroep ingesteld waarin publieke en private partijen tot een gezamenlijke aanpak van cybercrime moeten komen. Ook de banken maken hier deel van uit, maar volgens Opstelten stellen de financiële instellingen zich te weinig constructief op.
8. Rabobank: 'Geen groei maar krimp in in 2013'
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,75 procent, verwacht de Rabobank. In november voorspelde de bank nog een groei van 0,25 procent. Maar door de tegenvallende tweede helft van 2012 heeft de Rabobank zijn economische raming voor dit jaar naar beneden moeten bijstellen. Volgens de bank wordt de economie nog erg geremd door de zware bezuinigingen van de overheid. Zelfs met verbeterde economische omstandigheden in de tweede helft van dit jaar zullen de werkloosheid en het aantal faillissementen tot in 2014 blijven stijgen. Voor volgend jaar gaan de economen vooralsnog uit van een economische groei van 0,75 procent. Maar dat komt vooral door een aantrekkende wereldhandel. Een tegenvallende groei van de wereldeconomie kan het enige lichtpuntje voor de Nederlandse economie al snel doen dimmen, aldus Rabobank.
9. Getal van de dag: 31.340
Gemiddeld verdienden Nederlandse werknemers in 2011 31.340 euro per jaar. Op het loonstrookje van 3.000 werknemers prijkte een salaris van meer dan 400.000 euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In een onderzoeksartikel laat het CBS zien hoe hoog de lonen van alle 7,9 miljoen banen in Nederland zijn. Meer dan de helft van de werknemers (4,7 miljoen) verdiende 30.000 euro of minder. Een derde kreeg tussen de 30.000 en 60.000 euro in 2011.
10. De koffieautomaat: Spieken met smartphone
Een 53-jarige man uit Bilthoven is woensdag tijdens zijn theorie-examen voor het rijbewijs betrapt op 'spieken'. De man had met plakband een smartphone en een headset op zijn lichaam geplakt, zodat hij vragen kon stellen en antwoorden kon horen, aldus de politie. Maar de Bilthovenaar had het geluid van zijn telefoon niet uitgezet, zodat een toezichthouder van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) tijdens het examen piepjes hoorde, die uit de kraag van de man leken te komen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.