1. McDonald’s sleept oud-CEO voor de rechter
Fastfoodketen McDonald’s sleept voormalig CEO Stephen Easterbrook voor de rechter. Oorzaak zijn de affaires met een drietal medewerkers, ook zou hij een van de medewerkers een bonus ter waarde van honderdduizenden dollars hebben toegekend. De oud-topman werd eind vorig jaar ontslagen. Hij zou daarop zes maanden salaris a 675.000 dollar meekrijgen. Die afspraak wil het bedrijf nu terugdraaien, omdat Easterbrook informatie over de affaires zou hebben achtergehouden.
2. Unilever vreest miljardenboete GroenLinks
Als de initiatiefwet van GroenLinks om Unilever met 11 miljard euro te beboeten bij een vertrek uit Nederland werkelijkheid wordt, zal het bedrijf de verplaatsing van het hoofdkantoor naar Londen staken. Dat zegt Unilever in een toelichting aan haar aandeelhouders. Wel acht het bedrijf de kans dat de wet wordt aangenomen klein, omdat het in zou gaan tegen internationale verdragen. Unilever is voornemens om eind december Nederland de rug toe te keren en formeel Brits te worden. GroenLinks vindt dat “bedrijven moeten afrekenen met de Nederlandse samenleving”, middels de dividendbelasting wil het 11 miljard euro aan financiële tegemoetkomingen vorderen.
3. Tandartsketen ziet half miljard verdwijnen
Het is een flinke financiële strop voor investeringsfonds EQT en minderheidsaandeelhouder PGGM: tandartsketen Curaeos. Onder hoge schuldendruk en het tijdelijk sluiten van vestigingen door corona verdampte meer dan een half miljard aan waarde. De pan-Europese keten van 190 tandartspraktijken had daarom een geldinjectie nodig: schuldeisers schelden 150 miljoen euro kwijt in ruil voor aandelen, de huidige aandeelhouders storten 50 miljoen euro bij. De Zweedse investeerder EQT nam de keten in 2017 over van de Nederlandse investeerder Bencis voor meer dan 750 miljoen euro.
4. Beleggers starten zaak tegen accountant Wirecard
Beleggersvereniging European Investors daagt accountantskantoor EY voor de rechter. Reden is de jaarrekeningen van het Duitse fintechedrijf Wirecard die werden goedgekeurd. Volgens European Investors heeft EY de zorgplicht geschonden, omdat het verregaande fraude over het hoofd zag: volgens Wirecard stonden er miljarden euro’s op buitenlandse rekeningen die in de praktijk nagenoeg leeg waren. De beleggersvereniging beticht EY zelfs van opzettelijke koersmanipulatie. Een Duitse rechter zal zich over de zaak buigen.
5. Inval bij brillenketen om overname-spanning
De soap rondom de overname van GrandVision – bekend van o.a. Pearle en Eye Wish – door de Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica krijgt een nieuw hoofdstuk. Bij de rechtbank in Rotterdam verklaart een woordvoerder van EssilorLuxottica dat GrandVision de koers in de coronacrisis drastisch zou hebben aangepast, zonder dat met de beoogde eigenaar te overleggen. Volgens de EssilorLuxottica speelt het bedrijf ‘verstoppertje’ en zou huidige eigenaar HAL de kosten van de coronacrisis willen doorschuiven. Het brillenconcern dat eigenaar is van o.a. RayBan en Oakley zou zelfs invallen hebben laten doen bij GrandVision om informatie boven tafel te krijgen. Een jaar eerder kwam het bedrijf met HAL overeen om GrandVision voor ruim 7 miljard euro over te nemen, beide partijen zeggen nog steeds de intentie te hebben om de koop te laten doorgaan.
6. Must read: Bill Gates voorziet einde crisis in 2021
Bill Gates verwacht dat de wereldwijde crisis door het coronavirus voor welvarende landen aan het eind van 2021 over is, minder welvarende landen zullen de economische effecten een jaar langer voelen. Dat zegt de filantroop in een uitgebreid interview met Wired. Gates spreekt in het interview ook over de verspreiding van nepnieuws, het haperende beleid van de Amerikaanse overheid en de mogelijke overname van TikTok. Bovendien heeft de miljardair tijdens de lockdown een hernieuwde relatie ontwikkeld met een veel oudere technologie: ‘I’m microwaving more food. I’m getting fairly good at it.’
7. Koffieautomaat: Apple-topman Tim Cook eindelijk miljardair
Na jaren van noeste arbeid is Apple-topman Tim Cook volgens berekeningen van Bloomberg tot de illustere miljardairsclub toegelaten. Hoewel hij de vermogende hekkensluiter is in vergelijking tot andere tech-ceo’s als Jeff Bezos (187 miljard dollar), Bill Gates (121 miljard dollar), Mark Zuckerberg (102 miljard dollar) en Elon Musk (68.7 miljard dollar), heeft Cook in tegenstelling tot deze heren het bedrijf niet zelf opgericht. Het is dan ook niet gebruikelijk dat een topman zich in het miljardairsrijtje weet te wurmen. Cook werkt al bij Apple sinds 1998 en nam in 2011 de rol van CEO op zich. Onder het leiderschap van Cook werd Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Job well done, Tim!
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.