1. Markten lopen vooruit op een handelsoorlog
De Amerikaanse president Donald Trump heeft beleggers dinsdag schrik aangejaagd, bericht het FD. Zijn dreiging om met aanvullende importheffingen op Chinese goederen ter waarde van $ 200 miljard te komen, bovenop eerder aangekondigde miljardenheffingen, heeft marktpartijen er wereldwijd toe aangezet risicovolle beleggingen in de verkoop te doen. In China daalde de Shanghai Composite, de toonaangevende aandelenindex, bijna 4% tot een niveau dat sinds medio 2016 niet meer gezien is. Op de Europese aandelenmarkten en Wall Street daalden de koersen 1% à 1,5%. Het aandeel Boeing, dat vaak als weerspiegeling van de Amerikaans-Chinese spanningen wordt gezien, verloor dinsdag ruim 3% aan waarde. In Amsterdam verloor de AEX-index 0,9% tot 554,57 punten.
2. Musk blaast sabotage op
Analisten die Tesla volgen, denken dat topman Elon Musk de aandacht probeert af te leiden van de problemen bij het bedrijf door een interne sabotagekwestie op te blazen. Dat schrijft het FD. Musk stuurde maandag een mail rond in zijn bedrijf over een medewerker die bij de productie ‘uitgebreide en schadelijke sabotage’ zou hebben gepleegd. De Amerikaanse Rebecca Lindland, analist van automotive onderzoeksbureau Kelley Blue Book, is ervan overtuigd dat er sabotage heeft plaatsgevonden, maar zo zegt ze, ‘Musk grijpt deze gelegenheid tegelijkertijd aan om te laten zien dat de hele wereld tegen hem is.’ Musk schreef in zijn interne mail: ‘Zoals jullie weten is er een lange lijst van organisaties die willen dat Tesla sterft’, waarbij hij refereert naar beleggers op Wall Street die speculeren op koersdalingen, olie- en gasbedrijven en autofabrikanten die met Tesla concurreren, zonder de naam van de autofabrikanten te noemen.
3. Strengere aanpak discriminatie op de arbeidsmarkt
De komende maanden gaat de staatssecretaris in gesprek met onder meer bedrijven en maatschappelijke partners om tot concrete maatregelen komen. Dat plan wordt in november verwacht. Een aantal ideeën die Van Ark al heeft zijn bijvoorbeeld kijken hoe dergelijk toezicht door de Inspectie SZW op werving- en sollicitatieprocedures het beste kan. Ze denkt aan het scannen van vacatureteksten of mystery calls en mystery guests. Verder overweegt ze ondernemingen te vragen om in hun jaarverslag de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in hun organisatie duidelijk te maken.
4. Cambridge Researcher Kogan betwist het datalekverhaal van Facebook
Facebook Inc. heeft vele malen uitgelegd hoe persoonlijke informatie van maar liefst 87 miljoen mensen werd verzameld door onderzoeker Aleksandr Kogan en vervolgens werd verkocht aan politiek adviesbureau Cambridge Analytica, het politieke adviesbureau. Die onderzoeker heeft een andere versie van gebeurtenissen. De verhalen lopen gedeeltelijk uiteen, omdat Facebook niet precies weet wat er met de gegevens van de quiz gebeurde nadat deze met Kogan was gedeeld, schrijft persbureau Bloomberg.
Facebook stelt dat Aleksandr Kogan gebruikersgegevens verzamelde via een persoonlijkheidsquiz-app genaamd This Is Your Digital Life. Maar in een getuigenis voorbereid voor de verschijning van dinsdag (plaatselijke tijd), zei Kogan dat het een andere app was – eerder gemaakt en die gegevens verzamelde van minder mensen – die werd gebruikt om informatie te verzamelen voor Cambridge Analytica, dat de Amerikaanse president Donald Trump mede aan de macht heeft geholpen.
5. Manager van de dag: Frans Leeuw (directeur WODC)
Directeur Frans Leeuw van het onafhankelijk onderzoeksinstituut Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) treedt terug, naar aanleiding van een kritisch rapport van de Onderzoekscommissie WODC III dat dinsdagavond werd gepresenteerd. De klacht van een van de onderzoekers van het WODC over de politieke beïnvloeding kwam in handen van Nieuwsuur. Daaruit bleek dat topambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie zich herhaaldelijk hebben bemoeid met onderzoeken van het WODC. De commissie concludeert dat Leeuw onzorgvuldig heeft gehandeld bij de behandeling van een klacht van een van de medewerkers van het WODC.
6. Tweet van de dag: WhatsApp gaat beta testen met betaaldienst
WhatsApp is testing payments feature in India with a million users https://t.co/areXkzDHpU pic.twitter.com/yYKznC4aq6
— Quartz (@qz) June 19, 2018
7. Koffieautomaat: Artificially Intelligent solliciteren
Sinds Google Hire vorig jaar is gelanceerd, probeert het het voor wervingsmanagers gemakkelijker te maken om de gegevens en taken rond het wervingsproces te beheren. Vandaag heeft Google een aantal kunstmatig intelligente verbeteringen aangekondigd waarvan het bedrijf zegt dat het tijd en energie zal besparen voor handmatige processen.
‘Door Google AI op te nemen, perkt Google Hire terugkerende, tijdrovende taken, zoals het plannen van sollicitatiegesprekken in tot één muisklik. Dit betekent dat wervingsteams minder tijd hoeven te besteden aan logistiek en meer tijd besteden aan contact leggen met mensen’, schreef Berit Hoffmann, productmanager van Google, in een blogpost waarin de nieuwe functies werden aangekondigd.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.